Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Dobrodružný
  • Animovaný

Recenze (35)

plakát

Želary (2003) 

Zaryl se mi do paměti a rozhodně umí vzít člověka za srdce. Předností byl určitě vývoj děje. Neskutečně obdivuji průběh ve všech čtyřech ročních období. Všechno bylo velmi autentické a nejenom výkon Gaislerky byl perfektní. Válka, útěk, nejistota, nové prostředí, to vše je prokládáno do kontrastu s láskou, tradicemi, vlastí, krásnou ale taky velmi zrádnou přírodou. Jsem nadšený z hudby, která mi zní v uších doteď, potřebuji si jí někde stáhnout :-).  Na takto silný příběh by to určitě potřebovalo minimálně ještě 20 min. Velmi doporučuji!

plakát

Paterson (2016) 

Ospalé město Paterson, které je plné inspirace amatérskému básníkovi. Velice klidný, pomalý a jemný příběh, složen z rutin každodenního života. Úsměvný kontrast mezi člověkem akčním a "pasivním". Velice mě bavil pes, který, ačkoliv se to nezdá, měl docela významnou roli. Plné prózy, obyčejných okamžiků, mírně ztracenosti a flegmatičnosti. Škoda, že poté co byla ukončena triáda nenastal nějaký propracovaný děj. V různých místech jsem si říkal, že by se to dalo dorozvinout...

plakát

Manželská historie (2019) 

Vydařený příběh zcela ideálního páru, který z ničeho nic ohrozí rozvod. Proč tak najednou? Nevím, to byla asi ta jediná věc, která mě zarážela. Jinak vynikajícím tahounem byl opravdu Adam Driver, který by rozhodně zasloužil Oscara. Příběh měl spád, logiku a navíc přirozenou lidskost. Vztah a průběh rozvodu a celých komplikací byl naprosto věruhodný, tudíž přirozený. Autor nenápadně nastiňuje jaký vztah má společnost k rozvodu. Je to prostě moderní, dá se na něm i vydělat a popotahat si ego. Tento paradox do toho velmi elegantně vpletl a zahustil vynikajícími dialogy a prostřihy popisujících prostředí více domovů. Některé okamžiky byly opravdu emočně tvrdé. Pár, který se má nejraději na světě, si při rozvodu jen díky právníkům začne dělat ošklivé naschvály a kluk to pak schytává nejvíce. Velmi doporučuji, 85%.

plakát

Chudáčci (2023) 

Tohle mi opravdu nesedlo! Co to jako bylo?! Cítím tam nějaké to smysluplné pojetí, ale je tak vzadu, že do popředí mi byla vražena jenom provokace. Jestli tohle má být film roku, tak to jsem zvědavý, kam dál se americká scéna bude posouvat. Provokace, sexualita, brutalita, prasárny, úchylnost a to vše akorát jen okecáváno tím, že je to emancipace ženy a že je to sci-fi, tudíž to lze. Opravdu nevím co si o tom myslet, asi jsem prostě ten tým diváků, které to popudilo. Totální punkový výplod, který prostě zásadním způsobem ukazuje kultuře jak ji narušit, což se opravdu povedlo.

plakát

Dobrý Will Hunting (1997) 

Opět další Americká výběrovka, kde je hlavní postavou netypický a velmi individualistický Američan, což jsem vždy velmi rád. Obecně všechny postavy měly pozadí, historii a nějaké originální aspekty. Z obsazení jsem zkrátka nadšený, miluji Robina Williamse v nekomediální roli! Psychologické drama je propleteno usměvavými okamžiky, které mají děj jaksi odlehčit. Pokud se ale divák zamyslí, a jakože se to nabízí perfektně a přirozeně, dojdete k mnoha hlubokým otázkám. Co chcete v životě dělat? Co chtějí ostatní, abyste dělali? Témata jako je: sebepoznání, smíření se s nepohodlnou historií, rychle se valící budoucností vaší životní dráhy, vzepření se jedince vůči svému talentu atd. Opravdu film, který si budu dlouho pamatovat. Bohaté dialogy ve vás navíc vzbuzují vlastní sebereflexi, máte pocit, že se sebou máte něco udělat. Doporučuji, rozhodně 85% !!!

plakát

C'mon C'mon (2021) 

Konečně jsem narazil na drama, které je o emotivním zamyšlení. Velmi to nakopnul černobílý formát, který byl zvolen velmi očividně. Joaquin Phoenix vychytal po delší době normální civilní roli, kterou nehrál, ale vyloženě ji žil. Celkově mi přišlo neuvěřitelné to autentické propojení mezi klukem a Johnnym. Lehce to zavánělo Malým Princem. Proč jsou dospělý takový, proč dělají taková rozhodnutí? A z pohledu utahaného dospělého novináře Johnnyho: Jak je možné, že je ten kluk tak vnímavý? Proč mi tady vykládá bolestivou pravdu? Prostě nádherné pootevření dospělé duše tou mladou a to pomocí autentické americké angličtiny v přitom normálních dialozích. Veškerý ten podstatný děj je vepsán mezi řádky, tudíž to ocení především vnímavější diváci. Ačkoliv se jedná o negativní téma, kdy matka musí řešit problémy se svým sociopatickým manželem, stále to ve výsledku vyznívá velmi pozitivně. Nádherná byla kamera, zasazena do prostředí New Orleans, NYC, nebo LA, kdy byl jasně vystižen genius loci. Vůbec mi nevadilo, že si v popisu prostředí dali trochu načas, velmi to napomáhalo k představě těch barev, které šli kontrastně k náladě tématu. Prostě velmi povedené a také bych řekl poučné. Zábavným intermezzem byly rozhovory s mládeží o jejich budoucnosti. Takových 80%

plakát

Kosmonaut z Čech (2024) 

Někoho určitě překvapí, ale já osobně jsem spíše zklamaný. Velmi utahané a hlavní problém mezi Jakubem a jeho manželkou není v podstatě nijak řešen. Jen se o něm stále mluví a mluví. Neustále stejné střihy mezi prostředími v ději a tudíž ani žádná zápletka. V podstatě jen takový emocionální popis. Co oceňuji, jsou hudba a kulisy/prostředí. Velmi hezky je tam zpracovaný stav bez tíže. Nejvíce zajímavé na tom všem je vedlejší postava - mimozemský pavouk, u kterého vám v hlavě vzniká několik otazníků. Spíše nedoporučuji :-(

plakát

Tenkrát podruhé (2019) 

Škoda toho traileru, zkresluje a nepřijde mi úplně výstižný. Jinak povedená komedie se skvělým obsazením! Velmi zajímavá představa o tom jak lze cestovat do minulosti. Originální nápad na firmu, která vám umožní se melancholicky přenést do vašeho mládí a zavzpomínat si tak nad věcmi, které už nelze vrátit. Část emocionálního dramatu měla ne moc silný podtón, jak bych si představoval. Na začátku se seznámíme s tíživou situací v manželství, ale na to jak je to asi trápí to nejde moc cítit. Velmi se mi líbily hravé dialogy, které opravdu byly vtipné. Myslím si, že je to spíše pro lidi, kteří už nějakou tu dobu žijí v páru (+40 let). Řeší se zde totiž problémy, které se opravdu dějí, tudíž to vás to vede k zamyšlení a k uspořádání si myšlenek ohledně aktuálního stavu v páru. Film na pohodový letní večer, dávám tak 70%.

plakát

Podezřelá (2022) 

Velmi náročná korejská detektivka, která dle mého vyžaduje zkušeného diváka. Opět nutno říci, že už jenom to, že je to asijské dílo, setkáváme se zde se zásadními kulturními rozdíly, které mi vždy docela zaplní hlavu. Mnoho věcí z etikety, chování a návyků je prostě jinak. Prvních 30 min vydržte, budete možná mile překvapeni. Cítil jsem takové mdlé napětí, respektive bylo tam, ale ne tak očividné. Opravdu zamotaný děj, u kterého je navíc těžké stíhat chápat střih. Střihy jsou dost drastické, poměrně rychlé a bez návatnosti. S čím jsem ale velmi spokojen byl vývoj postav a jejich důmyslný psychologický rozbor. Rozhodně diváka zaujme téma a originální scénář. Nevím no,... Doporučil bych sledovat v dobré kondici, plný energie a zároveň s dostatečnou mozkovou kapacitou. Opravdu těžší detektivka.

plakát

Minamata (2020) 

Naprosto geniální film z pohledu obrazu/vizuálu. Velmi těžké téma, které vás trefí do srdce. Silný naturalismus, pesimismus a bezmoc. V úvodu děje dosti obyčejné představení hlavní postavy, a děj nějak moc neběžel. Bylo to ale takové ticho před bouří, po první třetině se vyloženě ocitnete hluboko v srdci obyvatel Minamaty. Je to velmi emotivní příběh, kdy se vžijete do problematiky nemoci a znečistění. Co se týče Deppa, je to prostě hlavní tahoun. Tentokrát dost netradiční a nějak mi nepřipadalo, že by se v tom cítil dobře (až na scény s alkoholem). Teoreticky si tam umím představit někoho jiného. Jinak povedený nízkorozpočtový snímek, který byste měli vidět i jenom z důvodu informovat se o problému znečištění vod a dopadu na dnešní svět. Takových 7/10