foto

Joaquin Phoenix

  • nar. 28.10.1974 (42 let)
    San Juan, Portoriko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

„Víc než cokoli jiného si užívám humor. Skutečně nesedím jen s hlavou v dlaních a nepláču pořád.“
 
Patří do rodu Phoenixů, kde má každý z jeho čtyř sourozenců nějakou zkušenost s filmem. Prostřední Joaquin je od smrti bratra Rivera tím nejvýraznějším. Často hraje vedlejší role, zato ve výrazných filmech - většinou dramatech, občas thrillerech, ale obstojí i v komedii (Zemřít pro, Gladiátor, Znamení, Walk the Line). Role, kterou se rozhodne ztvárnit, mu musí zcela podlehnout, vždyť přiznává „vždycky když čtu scénář, začínám vidět postavy, cítit, že to dělá něco s mými vlasy...“
 
Svůj specificky temně zelený pohled získal po maďarských a ruských předcích ze strany matky a Španělů a Irů ze strany otce. Přináší mu zajímavé role a jistou oblibu u divaček, na druhou stranu si Joaquin s sebou vždy nese určitou nevyrovnanost, nadměrnou sebekritičnost a pochybnosti o svém výkonu. Vyrůstal v uzavřeném světě početné rodiny misionářů náboženské sekty Boží děti a základního vzdělání se mu dostalo od rodičů. Otec John Bottom byl původně truhlářem a matka Arlyn Dunetz sekretářkou, později se otec stal arcibiskupem sekty pro Venezuelu. Na oslavu nových začátků si rodina změnila jméno na Phoenix a se svými pěti potomky se neustále pohybovala po oblastech Latinské Ameriky, než na čas zakotvila v Los Angeles. Sám Joaquin se narodil 28. října 1974 na slunečném ostrově Puerto Rico.
 
V Los Angeles pět dětí přiživujících se pouličními hudebními vystoupeními získalo vlastního agenta a začalo natáčet reklamy na cokoliv kromě produktů z masa a mléka, protože byli vychováváni jako striktní vegani. Joaquinův starší bratr River Phoenix byl zanedlouho označován za jednoho z nejtalentovanějších mladých herců a oba sourozenci spolu hráli v několika televizních seriálech. Joaquinova první role tedy byla v epizodě sitcomu Seven Brights for Seven Brothers (1982), který už pravidelně obýval River, ale jeho skutečný filmový debut přišel až ve Vesmírném táboře.
 
V letech 1984 – 1991 se Joaquin Rafael Phoenix objevil v několika převážně televizních filmech pod jménem Leaf (v angličtině list), které si v raném dětství vymyslel, aby lépe korespondovalo se zvláštními jmény jeho sourozenců (River, Rain, Liberty, Summer) a taky aby se vyhnul jeho notoricky špatné výslovnosti ze strany okolí. Na konci osmdesátých let se nestálá rodina přestěhovala na Floridu a Joaquin musel poprvé přemýšlet, zda tak neskončí se sotva započatou hereckou profesí. Universal Pictures tam však právě otevíralo nové studio a tmavovlasého mladíka obsadilo do role adolescenta v Rodičovství. Byl však zklamán nabídkou rolí pro patnáctiletého kluka a raději se rozhodl pro poznávání světa. Přesídlil tenkrát k otci do Mexika, protože jejich rodiče již žili odděleně.
 
„Nikdy si nemyslím, že jsem dobrý v tom, co dělám. Vždycky mohu být lepší.“
 
Na přelomu osmdesátých a devadesátých let dosahovala Riverova kariéra vrcholu a Joaquin stále přemítal, zda je herectví to pravé. Jistá nevyrovnanost mladých hvězd z rodu Phoenixů se projevila, když sourozenci na Halloween 1993 vyrazili do nočního klubu The Viper Room (jeho spoluvlastníkem je Johnny Depp) a River se předávkoval drogami. Odposlouchávaný telefonní hovor, v němž Joaquin volal o pomoc, se stal v příštích dnech oblíbeným tématem všech médií. Joaquin dál nechtěl pokračovat v herectví, kde je k mrtvému bratrovi dodnes připodobňován. Z těchto srovnávání je leda nervózní, protože si váží dětství stráveného v široké rodině, která držela pohromadě a dodává, že vše podstatné se naučil právě od starších sourozenců a ti mladší zase od něj. Kromě filmových zkušeností, sourozence spojuje také zarytý boj za práva zvířat, za ochranu životního prostředí a nejrůznější formy vegetariánství.
 
V roce 1995 se však nečekaně vrátil v úloze naivního středoškoláka Jimmyho, který propadne kouzlu ambiciózní televizní reportérky (Nicole Kidman) natolik, že pro ni vraždí v černé komedii Riverova přítele Guse Van Santa Zemřít pro a od té doby pravidelně hrál v docela známých titulech U-Turn Olivera Stonea nebo Rande (1997) s Liv Tyler - toho času jeho přítelkyně, o které se dodnes velice pěkně vyjadřuje. Ostatně na vztahy Joaquin pohlíží velmi osudově, když říká, že tehdy potřeboval on ji a ona jeho, když však přestal být jejich vztah rozvíjející, rozešli se, ačkoli se milovali...
 
Jeho filmový status rostl s filmy jako 8 MM, kde v roli mladého prodavače v obchodě s pornem pomůže Nicolasi Cageovi dostat se blíž odhalení zločinů, stejně tak jako  s postavou osvíceného abbého, který má na starost nezdolně píšícího markýze de Sade (Quillis – Perem markýze de Sade). Do jisté míry však vyvrcholil partem egoistického císaře, který nařizuje popravu svého generála Russela Crowea v Gladiátorovi Ridleyho Scotta. Ten byl oceněn oscarovou nominací za vedlejší úlohu. Ačkoli se rodina po Riverově smrti stáhla do ústranní, na premiéru Gladiátora v roce 2000 vzal svoji matku.
 
Pro výjimečnost výrazu si Joaquina Phoenixe oblíbil také režisér mysteriózních kousků Shyamalan a obsadil jej do Znamení (2002) i Vesnice (2004). Dnes Joaquin Phoenix žije v New Yorku ve stejném domě jako přátelé režisér Van Sant a Casey Affleck, který se oženil s jeho sestrou Summer. Svůj osobní život sice skrývá před médii, ale jeho tajuplný výraz provokuje k řadě spekulací - například k domněnkám, že jeho jizva nad horním rtem je následek operovaného vrozeného rozštěpu, ačkoli ono znamení má údajně jednoduše od narození.
 
Tajemný třicátník Joaquin Phoenix rozhodně nepatří k hollywoodské špičce - za svoji poslední roli ve Walk the Line dostal zatím nejvyšší částku 3 500 000 dolarů (před šesti lety to bylo pouhých 375 000 dolarů za roli v Quills – Perem markýze de Sade). Jeho přirozený projev nikterak ovlivněný hereckými kursy a výraz muže hlubokého a zasněného pohledu, by mu přitom otevíraly cestu k obrazu hollywoodské legendy. To by o ni však Joaquin Phoenix musel stál. Nechal se slyšet, že se snímkem Walk the Line skončí s herectvím, které mu dosud neumožňovalo otevřít se a potkat pravou lásku. Faktem je, že na letošní rok nemá podepsanou jedinou smlouvu na nový film.
 
Pokud svoje rozhodnutí skončit s filmem dodrží, Walk the Line zůstane poslední příležitostí, kde si zarytý ochránce zvířat mohl vyzkoušet kostýmy z umělé kůže. Joaquin Phoenix je asi o 15 cm menší než před pár lety zesnulá legenda country music Johnny Cash, kterého ve Walk the Line představuje, ale možná se dokáže víc přiblížit roli Cashe, který se kdysi ze závislé sebedestruktivní hudební hvězdy proměnil v legendu. Loni Phoenix absolvoval  protialkoholní léčení a víc než o slávu usiluje o vyrovnaný život. Kdysi zkoušel malovat i psát, ale protože od dětství vystupoval v televizi a ví, že herectví mu jde přece jen nejlépe, zůstal zatím vždy u filmu.

Jana "Jeanne" Krátká

Herecká filmografie

Filmy

2018 Don't Worry, He Won't Get Far on Foot
The Sisters Brothers
2017 Máří Magdaléna
Nikdys nebyl
2015 Iracionální muž
2014 Skrytá vada
2013 Back Beyond
Ona
The Immigrant
2012 Mistr
2010 I'm Still Here
2008 Milenci
2007 Noc patří nám
Reservation Road
2005 Walk the Line
2004 Hotel Rwanda
Okrsek 49
Vesnice
2003 Medvědí bratři
Za všechno může láska
2002 Znamení
2001 Ukradni, co můžeš!
2000 Gladiátor
Quills - Perem markýze de Sade
Temná zákoutí
1999 8 MM
1998 Není úniku
Poprava
1997 Rande
U-Turn
1995 Zemřít pro...
1991 Walking the Dog
1989 Rodičovství
1988 Secret Witness (TV film)
1987 Rusové
1986 Vesmírný tábor
1985 Kids Don't Tell (TV film)
1984 Backwards: The Riddle of Dyslexia (TV film)

TV seriály

1988 Superboy (TV seriál)
1986 Morningstar/Eveningstar (TV seriál)
1985 Alfred Hitchcock uvádí (TV seriál)
1983 Still the Beaver (TV seriál)
1982 Seven Brides for Seven Brothers (TV seriál)
1981 Poldové z Hill Street (TV seriál)
The Fall Guy (TV seriál)
1972 ABC Afterschool Specials (TV seriál)

Dokumentární

2015 Jednota
2014 Autopsy: The Last Hours Of (TV seriál)
Free For All
2009 Životopisy: Joaquin Phoenix (TV film)
2005 Pozemšťané - vyp.
Strength and Honor: Creating the World of 'Gladiator'
2004 Inside 'The Village': A Movie Special
2003 Making 'Signs'
2002 Ultimate Fights from the Movies
2001 Breaking the Silence: The Making of 'Hannibal'
2000 Gladiator Games: The Roman Bloodsport (TV film)
1993 Canceled Lives: Letters from the Inside
1992 HBO First Look (TV seriál)

TV pořady

2014 Zlatý Glóbus 2014 (TV pořad)
2013 Zlatý Glóbus 2013 (TV pořad)
2007 Zlatý Glóbus 2007 (TV pořad)
2006 78. Annual Academy Awards (TV pořad)
2003 Hollywoodská setkání (TV pořad)
2001 73. Annual Academy Awards (TV pořad)
2000 GPTV (TV pořad)
1993 Noční show Conana O'Briena (TV pořad)
Noční show Davida Lettermana (TV pořad)
1992 Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)
1986 Oprah show (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Filmy

2010 I'm Still Here

Režijní filmografie

Hudební videoklipy

2006 She Wants Revenge - Tear You Apart (hudební videoklip)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(1 983)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace