Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Horor
  • Krimi

Oblíbené filmy (10)

Bod zlomu

Bod zlomu (1991)

Občas mě fascinuje, jak časem věci (vzpomínky, filmy, knihy, místa, zážitky, ...) ztrácí na hodnotě. A ještě víc mě dostává, že je to s těmi opravdu výjimečnými přesně naopak. Vlastně nemám slov. Tenhle film je taková nálož touhy, vášně, inspirace a emocí... Bod zlomu dokonale vystihuje, co znamená přátelství, svoboda a nespoutanost lidského ducha. Žádný film nemá podobnou atmosféru. Z žádného necítím tolik. A jestli mám o některém ze svých nejoblíbenějších filmů říct, že má speciální místo v mém srdci, pak je to tenhle.

Dokonalý trik

Dokonalý trik (2006)

Filmový orgasmus. Film, který jsem dodnes nedostala z hlavy a žádný ho nepřekonal. Jeden z mála filmů, které mi přijdou napodruhé snad lepší než napoprvé. Minimálně v první části vidí člověk najednou takových vodítek, celé je to tak skvěle propracované, geniální... Jen je škoda, že se nedá opakovat závěrečný wow efekt ;) Většinou nemám problém uvést konkrétní nedostatky ve filmech, které se mi nelíbily, a náležitě je zkritizovat. Ale popsat klady a přesně vystihnout pocity z dobrého filmového zážitku? Těžké. Popsat Dokonalý trik? Nemožné.

Na sever Severozápadní linkou

Na sever Severozápadní linkou (1959)

O existenci tohoto filmu jsem se dozvěděla v oblíbené knize. Byl zmiňován tolikrát, že jsem usoudila, že musí být něco extra a že ho musím vidět. Pokaždé, když se pro něco v životě preventivně nadchnu a mám velká očekávání, následuje zklamání a rozčarování. Nevybavuju si jediný případ výjimky... Až na tento film. Nejenže moje očekávání splnil, ale dokonce předčil. Má zajímavý příběh, úžasnou atmosféru, skvělé dialogy, řadu vtipných momentů, obsahuje napětí, dobrodružství i romantickou linku, která nejenže mi nevadí, ale dokonce se mi líbí (snad proto, že není prvoplánově laciná a přeslazená, dokonce i navzdory konci ve stylu kýč jak bič)... A ano, už od prvních minut bylo zřejmé, že je něco extra. Ten film má, je a znamená všechno. Na sever Severozápadní linkou má jedinou chybu - mám pocit, že je to jediný film svého druhu a že ho už žádný nepřekoná.

Johnny Mnemonic

Johnny Mnemonic (1995)

Tohle je podle mě natolik zvláštní a specifický film, že ho nejde hodnotit objektivně a jednoznačně. Určitě má atmosféru, myšlenku a styl, ani jedno ale nemusí sedět každému (což nejspíš platí i pro Gibsonovy knihy a tohle je zároveň snad první případ, kde mám pocit, že se podařilo myšlenky a představy autora poměrně přesně vizualizovat). Z dnešního pohledu film působí dost retro, ať už z technologického hlediska nebo po vizuální stránce, což může být opět plus i mínus. Hádám, že tohle bude záležitost spíš pro fanoušky Gibsona, sci-fi žánru, kyberpunku a obecně komornějších (nehollywoodských) snímků. Za mě 3-4*. // Aha, čtu si komentáře, kde kritici do zblbnutí omílají Matrix a už se nízkému hodnocení nedivím. Tohle srovnávání je z mnoha důvodů tak hloupé, že není ani roztomilé. No nic.

Gauneři

Gauneři (1992)

Objektivně to vidím na čtyři, ale byla jsem otcovsky působícím Harveym, chladnokrevným Michaelem, profesionálně ujetým Mr. Pink Stevem, celkovou atmosférou a vtipem tak uchvácená, že tam s klidem šoupnu pět a vůbec kvůli tomu nebudu mít bezesný spaní.

8 MM

8 MM (1999)

* SPOILER ALERT * Už jsem se bála, že po North by Northwest nikdy neuvidím pořádný film. A pak přišlo 8 MM. Vizuálně velmi podmanivý film, atmosférický, možná až démonický... Bylo tu krásně zobrazeno temno a podsvětí. Úžasná exotická hudební linka posouvala film do ještě vyšších sfér. Dobré bylo nakonec i to, že se nekonalo překvapivé odhalení spletitých a smysluplných motivů a vražda neměla žádný zvláštní důvod. Jistě, z logického hlediska by se dalo najít pár nepřesností, ale tenhle film dokonalost nepotřebuje.