Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Krátkometrážní
  • Experimentální
  • Komedie
  • Drama
  • Akční

Recenze (433)

plakát

Jaco Pastorius! (2014) 

Jaco Pastorius byl excelentní hráč na baskytaru, ze kterého čerpá nejeden basák. Změnil styl hry, měl osobitý zvuk a v basovém světě bude vždy považován za mága baskytary. Nicméně dokument samotný je dosti nezáživný, spousta různých výpovědí od rodiny, kamarádů a spoluhráčů, kteří se snaží přijít na, kdo vůbec vlastně JACO byl. Chybělo mi více autentických záběrů a názory samotného Jaca. Škoda, určitě by to šlo udělat lépe. Jedna zlatá rada od mistra: Keep your ears open!

plakát

Dwellings, 1974 (1974) 

Tento krátký dokument od Rudy Burckhardt z roku 1974 zachycuje umělce Charles Simonds při práci na Manhattanu ve čtvrti Lower East Side (SOHO). Rudymu se podařilo krásně zachytit atmosféru New Yorku 70. let, kdy město vypadlo jako po bombových útocích. Krátce je zde zachycen život ve čtvrti, jsou zde vidět prvopočátky graffiti zahrnující první tagy. Na každém druhém rohu ve čtvrti najdeme nějaký rozpadlý barák a to je přesně to, co umělec vyhledává, jelikož Charles Simonds  pracuje s rozpadlými rohy baráků a vytváří zde miniaturní obydlí pro imaginární civilizaci „Little People“.  Tyto miniaturní prostředí bylo možné najít ve více než třiceti městech po celém světě např. Paříž, Šanghaj, Berlín, Londýn, Dublin a další. Dokument je natočen na 16mm kameru a je to takový pravěk dnešního moderního Street Artu.

plakát

Ninja z New Yorku (2021) 

Film byl natočen v roce 1984, ale setříhán a zkompletován byl až v roce 2021, jelikož původní distribuční společnost zkrachovala. Objevené záběry nakonec získala Vinegar Syndrome, což je americká distribuční společnost pro domácí video, která se specializuje na "ochranu a zachování různých žánrových filmů". Natáčení začalo kolem roku 1984 s takřka nulovým rozpočtem. Např. rozpočet na speciální efekty byl 100 dolarů. Filmové pásy, které se našly, měli cca 8 hodin a byly bez zvuku. Kurtis M. Spieler (režisér a střihač filmu) byl pověřen rekonstrukcí filmu pouze na základě záběrů, které se dochovaly. Vinegar Syndrome zvažoval natáčení nových scén, aby nahradil takový materiál, který by mohl chybět, ale Spieler se rozhodl pracovat pouze s původními záběry bez původního scénáře, o kterém se ani neví, jestli vůbec existuje. New York Ninja je klasický akční film z 80. let, ze špinavých ulic New Yorku, kde na každém rohu číhá nebezpečí apd. Film doplňuje výborná syntezátorová hudba od detroitské kapely Voyag3r. Režisér najal takové herce jako Don "The Dragon" Wilson, Michael Berryman, Cynthia Rothrock, Linnea Quigley a další, aby nahráli nové dialogy na původní záběry. Rekonstruovaná verze New York Ninja měla premiéru na Beyond Festu v Kalifornii v říjnu 2021. Blu-ray byl vydán společností Vinegar Syndrome v listopadu 2021 a začátkem roku 2022 spustila prodej barevných limitovaných VHS s obrazem 4:3 společnost Lunchmeatvhs. Takže dávám za 5 a musím to vidět na vhs. :)

plakát

Seoul 7000 (1976) 

Natáčení probíhalo v listopadu roku 1976 na super 8mm kameru "Elmo 108" s použitím filmu Kodachrome 40.  Film byl natočen snímek po snímku, kdy čas mezi jednotlivými snímky byl jiný. Číslo 7000 v názvu udává z kolika snímků se film skládá. Film má podobu „městské symfonie“, která zachycuje soulský den od úsvitu až do noci.

plakát

The Meaning of 1/24 Second (1969) 

První korejský experimentální film, který byl natočen v roce 1969. Tento 16mm film je složen z několika stovek nekonzistentních záběrů urbanizace Soulu. Video soubor, zůstal pouze v digitálním formátu, protože originál se ztratil. V roce 2001, byl obnoven na 16mm film pro jeho retrospektivní výstavu, která se konala v Soul Museum of Art v Jižní Koreji v roce 2013.

plakát

Sněžné děvky v Perninku (1985) 

Začátky snowboardingu v tehdejším Československu. První zdokumentované pády, závody a freeride několika lidí na šílených snowboardech v Perninku. To byl punk!