Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Animovaný

Recenze (626)

plakát

Mission: Impossible - Národ grázlů (2015) 

Vrchol série. Ideální mix letního blockbusteru a špionážního thrilleru. Dvě hodiny utečou jako voda, pořád se něco děje, na týmu a postavách vám záleží včetně těch nových (skvělá Rebecca Ferguson) a dobrý je i záporák, který budí respekt a počítá se s ním i do budoucna. Má to tah na branku, řemeslně je to na špici a stále to má trochu pod čepicí a nezapomíná to ani na bohatou historii značky. Pasáž v Maroku je jedna z nejlepších z celé ságy (pasáž pod vodou a následná honička na motorkách). Cruise našel v McQuarriem ideálního parťáka.

plakát

Oppenheimer (2023) 

Stejně jako Dunkirk je ozvláštňující válečný film, tak Oppenheimer je ozvláštňující životopisný film. Přesně v intencích Nolanova trademarku přeskakujeme tradičně brilantním střihem mezi několika časovými rovinami a za pomoci všudypřítomného zvukového podkresu jsme chyceni ve spirále myšlenek, vjemů a dilemat hlavního protagonisty. Je to hutné drama plné audiovizuálních hodů a důležitých témat, které je herecky naprosto prvotřídní. Není to nejlepší Nolan, ale je to patrně nejvyspělejší a nejdůležitější Nolan, který v sobě našel rovnováhu vlastního stylu, přičemž si ještě pohrává s žánry a jde silně po tématu, jež je svým vyzněním v souvislosti s aktuální geopolitickou situací naprosto zdrcující. Film je pocitově kratší, byť by mu neuškodilo tak o půl hodiny zkrátit.

plakát

Nabídka (2022) (seriál) 

Parádní vhled do komplikovaného porodu jednoho z největších filmů všech dob. I když to má spoustu zkratek a vše je v podstatě povrchní, má to neodolatelnou atmosféru a feeling-good vibe jako už dlouho nic. Bavil jsem se po celou dobu a chrochtal blahem především u scén výroby filmu. P. S. Klidně bych celou dobu sledoval, jak Puzo s Coppolou píšou scénář...

plakát

Top Gun: Maverick (2022) 

Plnotučný blockbuster, který mistrně kombinuje oldschoolová dramaturgická témata se závanem nostalgie se současnými audiovizuálními možnostmi kinematografie na maximum. Je to napínavé, patřičně osudově rozehrané a příjemně nostalgické a byť se občas míří k hranici sebeparodie a divák se hladí až příliš po srsti, ve výsledku Maverick vítězí svým buldočím tahem na bránu a neprůstřelným scénářem. Vklad Toma Cruise je neoddiskutovatelný a tady jen potvrdil, že je snad jediným posledním žijícím mohykánem, jehož jméno ve filmovém světě znamená záruku kvalitní blockbusterové zábavy. Ta zabejčenost, odhodlání, tvrdohlavost a totální zasvěcení dané profesi jsou v podstatě kopírkou osobnosti Mavericka. Po dlouhé době jsem odcházel z kina nadšený, což je na pokračování po 36 letech v podstatě malý zázrak a zaslouží si pětikvalt.

plakát

F1: Touha po vítězství (2019) (seriál) 

Po nadšených ohlasech všude kolem jsem se donutil a nelituji jediné vteřiny! Aby vás chytl dokument o něčem, co už skoro 20 let nesledujete, to už chce opravdu talent...Je to poutavé, atraktivní a sexy. Geniálně nasnímané a sestříhané. Nechybí spousta minipříběhů a postav, konfliktů a zákulisních informací. Dokonalá reklama na F1, která si paradoxně podkopla nohy tím, že část diváků nebude sledovat každý týden ty dvouhodinové závody, ale radši si pak dá maraton 10 dílů uplynulé sezony. A já se k nim hrdě hlásím. P. S. o jeden poctivý kvalt záživnější než výborné, ale roztahané The Last Dance.

plakát

Bio Ráj (1988) 

Pokud zde existuje nějaký film, kterému odpustit překypující sentiment, nostalgii, melancholičnost a kýčovitou romantiku, je to právě tento. Jedním dechem zároveň odrazuji od téměř tříhodinové verze, která v závěru až příliš akcentuje románek Tota s Elenou. Srdcem celého příběhu je právě Alfrédo a jeho vztah s Totem, dvouhodinová verze je pohlazením na filmové duši.

plakát

Až na krev (2007) 

Nepříjemný film plný obnažených životních pravd a pořádné dávky cynismu. Napoprvé dechberoucí, nejednoznačné, těžko uchopitelné. Napodruhé totální filmové dělo. Životní role Daniela Day-Lewise, který je GENIÁLNÍ!

plakát

David Attenborough: Život na naší planetě (2020) 

Funguje to skvěle ve všech rovinách. Funguje to jako přírodovědecký dokument s krásnou vizuální stránkou, funguje to jako životopisné dílo jednoho významného přírodovědce a dokumentaristy a hlavně to funguje jako závažné a alarmující svědectví jednoho moudrého muže, který zasvětil celý svůj život pozorováním a zkoumáním přírody. Tohle by měl vidět každý a každý by si z toho měl něco vzít. Jinak bude život našich dětí velmi, velmi smutný...

plakát

Párty Hárd (2019) 

Žánrová škatulka teenage komedie naplněná k prasknutí Martyho trademarky a zvrhlým smyslem pro humor. Na poli nezávislé produkce malý zázrak, protože ten ukázal, jak to v českém rybníčku je. K smysluplnému a dramaturgicky funkčnímu filmu potřebujete totiž pouze mít dostatek nápadů a přemýšlet v intencích žánru. A to Marty Pohl měl a udělal. Párty Hárd je samozřejmě vzývané za svůj nekompromisní humor a smrtící hlášky, ale hlavně pracuje s pointou, má GENIÁLNĚ napsané a v rámci možností zahrané (především vedlejší) postavy a trvá příjemně plynoucí hodinku. Tahle bizarní komedie strká všechny ty prcající Langmajery, seladony Vašuty a pitvořící se ženské v péřovkách na zasněžených kopcích hravě do kapsy, a to dámy a pánové s nulovým rozpočtem a poloprofesionálním štábem. Dejte příště Martymu pár mega a oficiální distribuci a máme tady renesanci.

plakát

Spider-Man: Homecoming (2017) 

Nejlepší MCU origin hned z několika důvodů - MISTRNÉ zakomponování postavy, která má za sebou už 5 celovečerních filmů do fungujícího univerza, skvělý casting (Hollandem počínaje, středoškoláky konče), geniální záporák (jak na papíře, tak zahraný Keatonem) a výborně zvládnuté tempo, kde není nouze o překvapení (twist s Keatonem), humor (zkoušky funkcí obleku) ani thrillerové momenty (auto). To vše zabalené do krásného audiovizuálu a pohodové šmrncovní atmosféry toho Spider-Mana ze sousedství, který se zoufale snaží o svůj hrdinský podíl. Nakonec do sebe vše krásně zapadne a i přes občasné klišé (romantická linka, závěrečný souboj) si staronový Spider-Man zaslouží absolutorium. [Přesná stopáž: 133 min]