Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Horor
  • Dobrodružný

Recenze (53)

plakát

Osudová láska Jany Eyrové (2006) (seriál) 

Jane Eyre byla a vždycky bude jednou z mých nejmilovanějších knih a proto jsem byla velice zdráhavá, když jsem začínala s touto tetralogií, neboť není mnoho filmových zpracování, které by dokázaly věrohodně ztvárnit knihu. Produkci BBC se však podařilo nemožné a jejich zpracování Jane Eyre je tisíckrát lepší, než jsem si dokázala představit. Jistě, film nikdy nebude tak uchvacující jako kniha, ale toto zpracování jednoho z nejkrásnějších anglických románů historie je dech beroucí. Postavy jsou ztvárněny docela věrně a i když jsem si sama Mr. Rochestera zprvu představovala jinak, teď už ho nedokáži vidět jinak než jako Toby Stephensena. Úžasná, jednoduchá Ruth Wilson ztvárnila Jane velice věrně a celý příběh je vskutku kouzelný. Nejvíce oceňuji jisté scény, které jsou prakticky doslovně totožné s knihou (pokud se jedná o originální dabing). Mohu jen doporučit všem fanouškům Charlotte Bronteové a Anglie devatenáctého století.

plakát

Mansfieldské sídlo (1999) 

Jednu hvězdičku dávám jenom kvůli filmovému pohledu. Pokud by se jednalo o film sám o sobě, případně volně inspirován knihou, pak by možná hodnocení bylo lepší, ale jako zfilmování jednoho z nejkrásnějších románů Jane Austenové jde o neskutečný paskvil. O to více že se tvůrci snažili vecpat do příběhu podobnost Fanny se skutečnou Jane Austenovou (viz History of England, kterou Fanny ve filmu napsala, etc.) Hanba tomu, kdo se rozhodl natočit Mansfieldský park tímto způsobem. Atmosféra je nudná, omšelá, z části velice vulgární (což se naprosto Austenové nepodobá), hlavní představitelka není naprosto vůbec podobná knižní hrdince a děj je natolik znetvořený, až se jednomu chce křičet. Je to neuvěřitelné zneuctění čistoty, o které skutečný Mansfieldský Park pojednává. Pokud jste tedy četli knihu, tento film rozhodně nedoporučuji. To už je lepší zpracování z roku 2007, přestože se také nejedná o nic vyjímečného. Kdo tuto knihu, lépe řečeno žádnou knihu od Jane Austen nečetl, se můžu na film podívat s klidem.

plakát

Hvězdný prach (2007) 

Krásné. Tisíckrát lepší než kniha (osobní názor, nikomu nevnucuji). Kniha se mi zdála příliš strohá a někde až příliš hrubá. Film ale působí kouzelně a pohádkově. Nejedná se o žádný thriller nebo psycho ale magický příběh. Nádherné. :)

plakát

Pýcha a předsudek (2005) 

Na knihu Pýcha a předsudek jsem napsala esej o 80 stranách, takže když mi sestra přinesla domů tenhle film, docela jsem se bála, jak moc to zkazí ( musíte uznat, že většina filmů z knižní předlohy je vždycky horší než kniha samotná). Ale Keira Knightley mě docela příjemně překvapila. Po pár minutách jsem se docela bavila a režie Joe Wrighta je úžasná. Nejenže se mu povedlo vystihnout ty nejzásadnější momenty z knihy, což je mnohdy to nejtěžší, ale zároveň dokázal zachovat úroveň celého snímku. Mohu doporučit jak pro ty, kdo knihu znají, tak pro ty, kdo knihu ještě nečetli. Byla jsem opravdu mile překvapena. :)

plakát

Vřískot (1996) 

Horor nehoror, já vřískot zbožňuju! Za prvý, je děj alespoň trochu vybudovaný, na rozdíl od některých jiných hororů, je vtipný (nemotornost a spalšenost vraha) a člověk se i trochu poděsí. Jasně není to nic po čem by se Vám srdce nekontrolovaně splašilo, ale scény typu: "dívá se na jednu stranu a vrah proběhne vzadu" mě baví a narážky pro vzdělanější publikum jsou příjemným osvěžením. Navíc zbožňuju Matta Lillarda v poslední čtvrthodině ("Peer presure. I´m far too sensitive" = nejlepší hláška z celýho filmu! :D) Souhlasím s názory od Gemini, Tom Hardy, TheMaker.

plakát

A Time for Dancing (2002) 

Film s poněkud předvídatelnou zápletkou a přesto krásným dějem. Poměrně jednoduchý příběh plný krásné hudby a tance rozhodně stojí za shlédnutí. Alespoň já nelituji toho, že jsem si dala tu práci a film si vyhledala. 75%

plakát

One Tree Hill (2003) (seriál) 

Ani vlastně nevím jak to popsat. Co třeba takhle: Když jsem vyprávěla kamarádce jen jednu dějovou linii tohohle seriálu, a ještě to hodně zjednodušila, bylo to asi na hodinu a půl. A sotva to všechno stíhala postřehout. A to jsem mluvila jen o jednom páru. ..........jo, zní to jako další telenovela nebo ufňukanej seriál, a spousta lidí si to o něm taky myslí, ale když jsem se na to dívala, nebylo to zamotané. Bylo to naprosto jasné a zřejmé, stejně jako všechno ostatní. Tohle je o mládeži. O dospívání. Ale ne o hodných dívkách a chlapcích, kteří dělají všechno dobře a zlí lidé jim hážou klacky pod nohy. Tohle je prostě o životě. Každý si může najít svůj příběh, který zná z domova, ze školy, přátelství nebo lásky. Každý z nás něco z toho, co prožívají oni, zažil. A proto to není jen obyčejný seriál, kde všechno dobře končí při západu slunce. Tohle Vám dokáže nakopat prdel. A proto mám tenhle seriál ráda, protože kdyby byl skutečný, nepřekvapilo by mě to.100%

plakát

Kyle XY (2006) (seriál) 

Nemá chybu...možná, že občas je to až moc komplikovaný a občas to trochu lámou přes koleno, aby se tam něco dělo, ale to na kvalitě vůbec neubírá. Podle mě skvěle připravené, natočené a promyšlené. I volba většiny herců byla dobrá. Nechápu, jakto že jsem si takového seriálu všimla až nedávno. Zkoukla jsem to prakticky na jeden dech...perný tři dny a už se těším na další řadu. Troufám si říci, že tenhle seriál patří mezi jeden z nejlepších co znám. Ostatně, podívejte se sami. Už u prvího dílu zjistíte, jestli chcete vědět o Kylovi a Tragerových víc, nebo jestli si to necháte ujít. :)

plakát

Dokonalá partie (2005) 

Krásný nápad. Gigolo najatý upjatou a roztěkanou Kat, která pořádně neví co chce. Jen ten konec je možná trochu přeslazený.

plakát

Dlouhá cesta (2002) 

Možná je to z části klasická láska na střední škole, ale svým charakterem se nejedná jen o další teen komedii. A navíc mě to vždycky rozbrečí tak, že mám pocit že už se musím každou chvílí rozpustit.