Reklama

Reklama

Memory

Trailer 1

Alex Lewis (Liam Neeson) je nájomný vrah v zlomovom životnom období. Alex, ktorý žije v texaskom El Pase a vyrovnáva sa so slabnúcou pamäťou práve v čase, keď plánuje odísť do dôchodku, je pripravený ukončiť dlhú kariéru plnú násilia a zatajovania sa, keď mu starý kontakt dá poslednú zákazku. Táto úloha však nie je taká, ako Alex očakával, a zavedie ho do operácie FBI, ktorú vedie agent FBI Vincent Serra (Guy Pearce). Keď Alex narazí na stopu zneužívania detí, ktorá vedie od zločineckého kruhu detskej prostitúcie k bohatej vplyvnej realitnej magnátke z El Pasa Davane Sealmanovej (Monica Bellucci) a jej synovi Randymu (Josh Taylor), Alex tajne navedie Serrov tím FBI správnym smerom. Hoci ho neschopnosť zapamätať si detaily vystavuje čoraz väčšiemu nebezpečenstvu, Alex využíva zručnosti, ktoré nadobudol počas života v tieni, aby ukončil neľútostné obchodovanie s deťmi - musí to však urobiť skôr, než mocné sily Alexa zničia a vymažú Serrovu misiu dopátrať sa pravdy. (TV Markíza)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (77)

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Starej dobrej Neeson je pořád chlapák a správnej bourák, a to i na prahu stařecké demence, respektive s Alzheimerem na mozku. Charakterní zabiják a rváč s dobrým srdcem a mravními zásadami, ochránce kultivovaných hotelových kurev, mstitel zneužívaných dětí, prostě klaďák a citlivka v rouše vlčím. Takže samozřejmě šablona jako prase. Taktéž stále prudce charmantní Bellucci hraje plochou a šablonovitou figuru par excellence, její kreace machiavelistické a stoicky klidné byznysmanky působí skoro jako parodie. Nebo nezletilá kurvička, pasená vlastním otcem a v mezičase mezi svými kundšafty malující si obrázky pastelkami do skicáku, jak dojemné. Ani Pearceho zavilý vidlácký detektiv, spolu s jeho uvědomělým mexickým parťákem a uvědomělou indickou (sic) parťačkou, jdoucí po "těch grázlech nahoře" bez ohledu na to, že jim ''nadřízení házejí klacky pod nohy'', nejsou zrovna postavy z masa a kostí. Zkrátka otřepané šablony a otřepaná schémata, patos, melodrama, klišé a pseudoromantika a la Hollywood. Mám dojem, že hlavním smyslem filmu bylo pouze vytvořit role pro několik známých hereckých zombií, jinak nic nového nebo zajímavého nepřináší. Ale senilní Neeson mě aspoň trochu pobavil a podříznutí v závěru bylo nečekané a docela efektní. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Mám taký pocit, že akčné filmy s Liamom Neesonom tak nejako donesú vždy všetko, čo od nich očakávam. "Memory" má možno pár menších prekvapení, ale vo výsledku dokopy neprináša nič, čo by sme už v minulosti nevideli a spracované lepšie. Dokonca si myslím, že ten koncept alzheimerovej choroby by sme mohli z toho pokojne vytiahnuť a film by tým nejako zásadne nezmenil. Skôr to pôsobí ako niečo, čo to odzvláštni od iných filmov než nejaký zásadnejší element, ktorý by posúval príbeh. Neviem dokopy ani čo nejako výrazne o tomto povedať. Ak si poviete, že je to akčný thriller s Liamom Neesonom, je to v podstate presne ono. Mal by som ale povedať, že strih je tu jeden z najhorších čo som videl za posledné roky. Akcia tu vôbec nedýcha. A chápem, že Liam Neeson nemá síce 40 rokov, ale prečo potom radšej nenájdeme mladších hercov a natočiť lepšie akčné momentky. Lebo toto je fakt bieda. Koncept ok, postava Alexa celkom funguje a má to celkom ok finále a záver je celkom uspokojivý, ale dokopy to neprináša v zásade nič, čo by stálo za to vidieť, pokiaľ nie ste mega fanúšikmi Neesona. Hodnotenie: C+ ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Pokaždé, když nějaký nájemný zabiják nekývne na nabídku (jde o nezletilou dívku), zadělá si na slušný malér. Na ten si zadělává nejen postava Liama Neesona, ale i herec samotný, protože poslední dobou mu jeho postarší charismatické bijce už tolik nežereme. Přitom tentokrát měl celý projekt našlápnuto do slušných čísel. Zaprvé proto, že Martin Campbell (který nám před lety úspěšně představil Bonda nové generace) je pořád schopný řemeslník, který znovu předvádí poctivou oldschoolovou podívanou. Jenže neuběhne ani hodina a divák si uvědomuje, že obsahově ho to příliš nezajímá, hlavně ale tempo zoufale kolísá. Ozvláštněním má být Liamova nastupující Alzheimerova choroba, která má vliv na jeho paměť i úsudek, navíc se jeho neuposlechnutí nelíbí několika vlivným lidem. Výsledek se do historie rozhodně nezapíše, nicméně akce je nakonec poměrně dost, David Tattersall zachytil spoustu fajn záběrů texaského El Pasa a nejednoho diváka potěší i Guy Pearce či Monica Bellucci. Což nakonec není úplně málo. ()

helloween93 

všechny recenze uživatele

Neeson jde dolů a měl by hodně rychle zatáhnout ruční brzdu, aby nedopadl jako Willis, Cage nebo Van Damme. Memory točil kdysi áčkový režisér Martin Campbell a je to asi nejbéčkovější zlehčování Alzheimer nemoci. Neeson sice hraje hlavní roli, ale v příběhu není až tak podstatný, akce je málo a není ničím zajímavá. Záporák je herecky strašlivý. Lepší Neesonovka než Blacklight, ale to je velmi chabá náplast. 2* ()

borec999 

všechny recenze uživatele

Vyjadrenia Liama Neesona o tom, že končí s akčnými filmami sú ako vyjadrenia Joža Ráža o konci Elánu. Oboch mám rád a uznávam za ich minulé počiny, ale vzhľadom na ich vek by už bolo zrejme múdre skončiť. Na druhej strane aj tak všetci vieme, že tomu tak nebude a práve preto tu stále máme  "posledné" koncerty Elánu a tiež i nové Liamove akčňáky. No ale k filmu. Martin Campbell je skúsený a kvalitný režisér ktorý aj napriek tomu že roky nepôsobí v prvej lige, tak i za menej peňazí dokázal vyprodukovať solídne akčné béčka (Protege,Cudzinec...). A aj Memory nie je zlý film. Campbellov vplyv za kamerou na technickej stránke filmu cítiť (pozitívne), Liam, Guy Pearce i Monica Bellucci sú okej, no a dočkáme sa vzhľadom na vyšší Liamov vek aj pomerne dosť akčných scén, ktoré sú v pohode pozerateľné (aj keď samozrejeme nijako dychberúce). Problémom je dej, ktorý nie je ničím výnimočný a totálne predvídateľný a tiež tempo, ktoré je dosť pomalé. Takže áno na 1 pozretie je Memory okej, ale to je asi tak všetko... 55% a priemer. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (7)

  • Vo filme sa neobjaví žiadny americký herec. Gro filmu tvoria Briti a Európania. (Arsenal83)
  • Natáčalo sa od 12. apríla 2021 v Bulharsku (Sofia), následne sa natáčalo v El Paso v Texase (USA). (Arsenal83)
  • Alex Lewis (Liam Neeson) ke konci filmu vypráví detektivu Serrovi (Guy Pearce), že si kvůli problémům s pamětí dělá psané poznámky na předloktí. Něco velmi podobného dělal Guy Pearce v Nolanově filmu Memento (2000), ve kterém se proslavil. Samozřejmě problém s pamětí měly obě postavy z jiného důvodu. (Toshio)

Reklama

Reklama