Reklama

Reklama

Jeho rodina se stala obětí IRA. Policie případ neřeší. Je čas se pomstít... (Filmbox)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (342)

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Hodně let jsem Jackieho neviděl, protože jeho nový filmy mě už moc neberou, takže jsem zprvu s hrůzou zíral, jak sešel a zdědkovatěl. Ale samozřejmě že tu sešlost a zdědkovatění dost přehrával a umí pořád pár dobrejch triků, na který by se většina z nás nezmohla ani za mlada. Prošedivělej Brosnan s irským přízvukem je taky dobrej, určitě lepší než v časech, kdy vypadal jako bisexuální manekýn hrající si na Jamese Bonda. Každopádně celej Foreigner je nadprůměrně povedenej béčkovej akčňák, záživnej, svižnej, přímočarej, bavilo mě nakouknout do zákulisí IRA a dostal jsem taky přímo od Jackieho parádní tip na časovanou zápalnou bombu za pár pětek, kterej se někdy může hodit. Na druhou stranu velká vada na kráse Foreignera je ta, že v něm scénárista použil poněkud vyšeptalej, ba přímo z prstu vycucanej námět - bomby do veřejnejch autobusů a letadel totiž dávají úplně jiní chlápci, než irští katolíci. Ale o tom se přece filmy točit nemůžou, že jo, to by byla xenofobie, takže ať se zase rubou bílí s bílejma. A necháme to celý vyšetřovat Afrobrita. Eh, nějak mě tahle filmová virtuální současnost přestává bavit. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Dva uplne odlisne filmy v jednom. A strasne sa biju. Mohla to byt epicka a komplexna dvapolhodinova epicka mozaika alebo si tvorcovia mali vybrat. Bud mali tocit becko s Jackie Chanom v Rambo mode (nekecam) alebo politicky thriller o znovuzrodeni IRA. Obe su fajn, no dohromady je to bordel. Vyborny Brosnan ale milo prekvapil. 6/10 ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Pierce Brosnan samozřejmě zestárl, ovšem i když si bývalá nula nula sedmička vybere akční žánr, rozhodně není k smíchu. To samé platí pro Jackieho Chana, u kterého je stárnutí ještě patrnější. Ostatně šoupnout tuhle asijskou legendu do podobného projektu a vážnější role, byl sakra dobrý tah. Samozřejmě ubylo jeho pověstných, zdánlivě neproveditelných akrobatických kousků, nicméně kupředu ho žene touha po pomstě. Kdysi přišel o většinu rodiny, v Londýně se po letech kvůli irské organizaci IRA a českému Semtexu rozloučil i s milovanou dcerou. Vyšetřovatelé mají pramálo stop, zoufalý otec tak vidí možnost právě v politiku Brosnanovi, který kdysi stál u toho, když se za svobodné Irsko prolilo hodně krve, ovšem teď si užívá svých přepychových sídel a bratříčkuje se s Brity. Martin Campbell je schopný řemeslník a pokaždé, když film vykazuje alespoň minimální dynamiku, režisér nás doslova vtahuje do plátna. Předvádí poctivou oldschoolovou podívanou, která ovšem v druhé polovině trpí tím, že na politický thriller obsahově nemá. S tímhle palčivým tématem se asi dalo pracovat lépe. I tempo kolísá. Nakonec ovšem příjemná jednohubka. Tři až čtyři hvězdy. Já půjdu nahoru. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Martin Campbell si to dává i na stará kolena. A Jackie Chan překvapivě taky - nepokouší se komediálně šaškovat, hraje krásně civilně, a i na nějakou tu slušnou okopávanou od něj dojde. Jak by taky ne, když má tak výborně napsanou roli exVietconga, který v lesích kolem Doublinu partičce z IRA ukáže zač je toho Rambo. 8/10 ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Problémů ten film má víc, ale že je život krátký a lidé na internetu neradi čtou dlouhé texty, tak zmíním jen tři největší: 1) The Foreigner sestává z dvou hlavních vypravěčských linií, které se sice občas protínají, ale nikdy doopravdy nekooperují a divák se nemůže zbavit pocitu, jako by někdo sestříhal dva nesouvisející filmy dohromady. 2) Na Jackiem Chanovi sice stála celá propagace, ale kdyby ve filmu nebyl, nic moc zásadního by se nestalo.To hlavní se děje v linii Brosnana, Jackie se jen párkrát objeví a něco vyhodí do vzduchu / někomu nabančí. A nedostatečnost / neplausibilnost jeho motivace je kapitola sama pro sebe. Čínsko-vietnamský badass, kterého Jackie hraje, totiž ve své cestě za pomstou uvažuje následujícím způsobem: "Moji dceru zabil útok, k němuž se přihlásilo cosi jako IRA -> tady tento politik je Ir, takže určitě o útočnících něco ví, půjdu se ho zeptat -> ha, on mi říká, že o teroristech neví nic, ale je to Ir, takže určitě lže, budu na něj tedy páchat bombové útoky tak dlouho, dokud se nepřizná!" Nic logičtějšího opravdu vymyslet nemohl, že? 3) Brosnanova linie, která je kombinací rodinného melodramatu a konspiračního politického thrilleru, by mohla být fajn, kdyby však nebyla směšně šablonovitá a nevypadala jako něco, co se sem omylem přeneslo trhlinou v časoprostoru - nejpozději z počátku 90. let, kdy vyšla kniha, kterou The Foreigner adaptuje. Ostatně, jak moc aktuální byla v roce 2017 hrozba terorismu ze strany IRA? A jak moc absurdně v roce 2017 vypadá, pokud jsou postavy Irů vykresleny podobně stereotypně jako postavy Arabů v Delta Force s Chuckem Norrisem? I zde se prostě projevuje nešťastná rozeklanost celého filmu - akčňák o bývalém vojákovi, kterému zabili dceru / manželku / psa / křečka si absurditu a žánrové stereotypy může dovolit, aniž by mu to ublížilo. Politický thriller si ovšem zplošťování komplikované reality na povrchní stereotypy dovolit nemůže, nechce-li tedy být podobně zajímavý a podnětný jako diskuze na Novinkách. ()

Galerie (74)

Zajímavosti (8)

  • Okrem Londýna sa filmovalo aj v prístavnom meste Larne v Severnom Írsku, teda v štáte v ktorom bola snímka aj oficiálne zakázaná. K dispozícií ju však majú na platenej stanici Netflix. (MikaelSVK)
  • Postava Liama Hennessyho (Pierce Brosnan) odkazuje na írskeho politika menom Gerry Adams. Brosnan sa svojím výzorom vo filme na spomínaného politika podobá aj výzorovo. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama