Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V brzkých ranních hodinách 31. srpna 1888 je v uličce Buck’s Road v londýnském Whitechapelu objeveno zohavené tělo prostitutky Mary Ann Nicholsové. Vyšetřováním je pověřen inspektor Abberline ze Scotland Yardu, který od počátku čelí podezřelému tlaku, aby případ urychleně uzavřel. Zkušený policista dospěje k závěru, že není-li nijak významná oběť, důležitá bude patrně osoba vraha. A ne, že by měl o podezřelé nouzi. V okruhu vyšetřování se záhy ocitá například jasnovidec Lees, těšící se přízni samotné královny, americký herec Richard Mansfield či soudní lékař Llewellyn. Případ získává nový rozměr 8. září nalezením další zavražděné prostitutky Annie Chapmanové. Whitechapelem se šíří panika a strach, které nikdy nepřinesou nic dobrého... V uličkách londýnského Whitechapelu navzdory úsilí Scotland Yardu stále řádí bestiální vrah prostitutek, přezdívaný Jack Rozparovač. Po tzv. dvojité události z noci na 30. září 1888 buntuje George Lusk v čele samozvaného Výboru bdělosti lůzu do zbraně. Policie, jíž se vrah ve svých vzkazech otevřeně vysmívá, se ocitá pod stále větším tlakem. I za těchto okolností se však inspektor Abberline spolu se svým věrným seržantem Godleym dostává krůček po krůčku blíž k pravdě...  Neznámý pachatel, který vstoupil do dějin kriminalistiky pod přízviskem Jack Rozparovač, zavraždil mezi 31. srpnem a 9. listopadem 1888 v temných uličkách londýnské čtvrti Whitechapel celkem pět prostitutek. Mimořádná brutalita vražd vzbudila již ve své době nebývalou pozornost a případ, který nebyl nikdy vyřešen, nepřestává různé amatérské badatele i profesionální kriminalisty fascinovat dodnes. Dvoudílný britský televizní film Davida Wickese vznikl ke stému výročí proslulých zločinů a coby dramatická rekonstrukce jejich vyšetřování je jakýmsi shrnutím tehdy dostupných faktů, na jejichž základě tvůrci dospívají k vlastnímu závěru ohledně totožnosti pachatele. Hlavní roli inspektora Abberlina ztvárnil Michael Caine, oceněný za svůj výkon prestižním Zlatým glóbem. Seržanta Godleyho hraje Lewis Collins, u nás patrně nejznámější jako představitel drsňáka Bodieho v seriálu Profesionálové. (Česká televize)

(více)

Recenze (86)

Satan 

všechny recenze uživatele

Velmi dobře propracované drama. Ta atmosféra ulic Londýna v 19.století, no nádhera. Známý Jack Rozparovač byl ohromný a jednalo se o nejlepší zápletku, kterou jsem kdy viděl. Pochvalu také zaslouží vynikající hudba. To, že se tento snímek rozděluje na 2 poloviny, je tu pár míst, ve kterých se tak trošku nudí, ale to plně vyhrazují ty další. Je jasné, že první díl je trochu slabší, všechno se rozevírá a příběh i podezřelí se pomalu začínají ukazovat. Ve druhém díle je více napětí a je tam také více té husté atmosféry, kdy prostitutka jde pomalu temnými ulicemi Whitechapelu a za rohem číhá Jack... ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Film Jack the Ripper je jasným důkazem toho, že i bez většího množství krve a brutálních scén se dá natočit parádní snímek o sériovém vrahovi, který navíc měl sloužit jen pro televizní účely. Pro mě osobně je to nejlepší zpracování jaké jsem viděl a vůbec nelituji těch tří hodin co jsem u něj strávil. Navíc když film ovládli výborné herecké výkony a tajemná atmosféra, která nejvíce gradovala zhruba uprostřed filmu jsem nad míru spokojený. Škoda jen, že Jane Seymour nedostala větší prostor, ale ženskou část tady docela slušně zastoupila Lysette Anthony. Jen ten konec se mi moc nelíbil. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Dvoudílní televizní thriller o nejslavnějším kriminálním případu vyšetřovaném na území Velké Británie vznikl u příležitosti stého výročí série útoků tajuplného Jacka Rozparovače. Z dnešního pohledu, kdy ambiciózní projekty quality TV výpravou drží krok s filmovou tvorbou, to už tak nevynikne, ale v druhé polovině 80. let šlo o štědře financovaný projekt, který měl být důstojnou připomínkou této události. Je patrná snaha uchopit látku pokud možno seriózně a zároveň natočit atmosférickou žánrovku se sociálně kritickým podtextem. Ten, kdo se kdy kauzou londýnského sériového vraha zabýval, nebude volbou pachatele příliš překvapen, jeho jméno vždycky patřilo v kauze k těm diskutovaným a v literární podobě se jím zabývá např. úspěšný komiksový román Alana Mooreho Z pekla. Televizní film sice ani zdaleka není tak mnohavrstevný, není to dílo, které by se snažilo být celistvou výpovědí o společnosti viktoriánské Anglie, ale jako netradiční detektivka v historických kulisách s nekonformním hrdinou převyšujícím schopnostmi své okolí to obstojí víc než slušně - určitě i díky obsazení Michaela Caina v hlavní roli, protože ten hrát špatně ani neumí. Celkový dojem: 80 %. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Vynikající ztvárnění i objasnění stoleté záhady viktoriánské Anglie. Výborné výkony v titulních rolích doplňuje skvělá výprava, nadprůměrný scénář a citlivá režie v zásadě dodržující žánr klasické detektivky. V podstatě tomuto dokumentně pojatému dílu není co vytknout. A to včetně antiiluzívního závěru. ()

sud 

všechny recenze uživatele

V první řadě je mi velice sympatické, že se tvůrci vyvarovali hororového zpracování a příběh pojali jako detektivku. Zároveň se vyhli jakýmkoli gore scénám a dali přednost decentním, ale i tak velice účinným, náznakům. Atmosféra viktoriánské Anglie je dokonalá - pouliční shon s kameloty na nárožích, špinavé putyky či strašidelné temné uličky. Michael Caine se role charismatického inspektora Aberlinea zhostil na výbornou (jedna z jeho nej rolí) a Lewis Collins mu zdatně sekunduje (je zajímavé jej vidět také někde jinde než v Profesionálech). Navíc jsem nezaznamenal jediné hluché místo a díky bezchybné kameramanské a režisérské práci jsem po celou dobu z obrazovky nespustil oči (pokaždé, když kočí otevřel vrata, přeběhl mi mráz po hřbetě). Nemám co bych vytkl. 100%. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (6)

  • Když se veřejnost dozvěděla, že v tomto TV filmu bude hrát Michael Caine, tak akcie Thames TV stouply o pět liber. (Chatterer)
  • V září 2014 byla po 126 letech odhalena totožnost skutečného Jacka Rozparovače. Byl jím Aaron Kośmiński, pocházející z polského města Klodawa nedaleko Lodže. Potvrdila to analýza stop DNA na šátku jeho čtvrté oběti, Catherine Eddowesové. DNA pachatele byla porovnána s genetickými vzorky pravnučky Kośmińského sestry a byla prokázána shoda. (Zdroj: fakt.pl, novinky.cz) (Woodstock)

Reklama

Reklama