Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Malebnou českou krajinou projíždí motoráček. Lidé uvnitř sedí, švitoří, nebo naopak mlčí, pokukují z oken nebo pospávají. Vlak se náhle porouchá a strojvůdce Miloš musí vystoupit z vlaku, aby poruchu napravil. Vlak stojící v mírném spádu se však samovolně rozjede zpět do výchozí stanice a vyděšenému Milošovi nezbývá než se poklusem vydat za ním. Cestující ocení, že zase jedou, ale záhy si uvědomí, že špatným směrem. Hlasitě protestují a dožadují se informací. Kabina strojvedoucího je neprodyšně uzavřená a nikdo se zpoza dveří neozývá. Mezi cestujícími se šíří první ataky paniky – že by to byl únos, pomsta nebo naprosté selhání systému? Kontakt s okolím prostřednictvím mobilních telefonů selhává a nepomáhá ani zoufalý křik z oken. Cestující za pomocí brutálních prostředků a myslivcovy pušky otevřou dveře obou kabin strojvůdce, ale dosáhnou pouze potvrzení svých nejhorších očekávání, a to - že motoráček nikdo neřídí… (Cinemart)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (598)

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Filmů s vláčkama prostě není nikdy dost, zvláštně pak když je v Česku kvalita filmů na takový úrovni jako kvalita kupé ve vlakovým spoji mezi Třebíčem a Brnem...... Nový snímek Jiřího Havelky, Mimořádná událost, který je inspirován podle (ne)skutečné události, je pozoruhodný počin. Jiří Havelka sice tentokrát nedokázal napodobit onu mistrovskou teatrálnost a specifickou spontaneitu, s níž exceloval a zabodoval jak u diváků tak kritiků ve svým předchozím projektu Vlastníci, ale stále jde o velice komorní a "divadelní" film – akorát krom onoho divadelního rozměru (nebo chcete-li formálních proporcí) či dramaturgicky sevřeného konceptu pracuje s širší anekdotickou premisou, národními stereotypy, skečovým trapnohumorem (který má až nečekaně dobrý timing) a karikaturními postavičkami. To vše v celkové tvůrčí synergii utváří hodně jízlivý výsměch české povaze, společenskému skepticismu a mediální senzacechtivosti, který však chtě nechtě jede pouze na půl plynu (a k tomu všemu ještě pozpátku). Navíc vedlejší podzápletky a celková rovina politický satiry působí vcelku zbytečně, repetitivně (což jde jakž takž odpustit poněvadž zde figuruje jako leitmotiv) a jsou až moc velkou pěstí na oko, která nezapadá do mechanismu tohoto vláčku, který nikdo neřídí.... Vzhledem ke kvalitám tuzemský filmotéky je tedy trošku nefér Mimořádné události kdeco vyčítat, protože kvalitních českých filmů je v současnosti jak šafránu – jenže tuto kritiku si zkrátka zaslouží. To však nemění nic na tom že jde o hooodně zábavnou frašku s bezchybným hereckým ansámblem, která spíš funguje jako kolektivní zážitek (zda za to může právě letní kino asi hraje svou roli), a která je víc než svéráznou a neméně zajímavou kuriozitou v rámci český kinematografie – ta cynická a přesto pravdivá výpovědní hodnota tam prostě je a mnohdy umí provokativně tnout do živého. Nebudu ani lhát když řeknu, že lepší disstrack na Český dráhy a čecháčkovskou malichernost delší dobu neuvidíte.... Palec hore za cameo Lindy Bartošový, perfektní běžící džouky a popkulturní reference na Jardu Baldu a bábu pod kořenem. Vysočina je skutečně unikátní kraj. UŽ! ...... [VERDIKT: 8 jednokolejek z 10] ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Satira, karikatura, pár plonkových míst, ale jinak trefná, zdařilá i v meta-rovině. Jen mi připadá, že na tohle už Jiří Havelka mrhá talentem hluboko pod svoji úroveň, nevidím v tom posmívání se vyšší smysl, než že si uleví a k tomu pobaví i lid, který se v tom zrcadle v životě neuvidí, filmem, který se dostane i mezi televizní zábavu. Když tyhle hořko-směšné lidové vrstvy neotřele zrcadlili Forman a Papoušek v 60. a 70. letech, v Hoří, má panenko a pak v Taking Off, později v Homolkových, mělo to ještě smysl, byla v tom naděje i odvaha, ale k čemu je natočená Mimořádná událost skutečně dobrá dnes? V kině Mat vedle mě během projekce dvojice spořádala velké balení slaných tyčinek a hodně se nasmála. A já z toho, byť bych se ráda pletla, hlavně cítím jakousi autorskou rezignovanost.... *~ ()

Reklama

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Herce Jiřího Havelku příliš nemusím (a lví podíl na tom má jeho výkon v seriálu Až po uši), ale scénárista a režisér Jiří Havelka si mě rozhodně získal. Výborně jsem se bavil u jeho Vlastníků a zpočátku to vypadalo na stejný výsledek i tady, pak ale celá záležitost jaksi zaskřípala, takže jsem se v závěru rozhodoval mezi třemi a čtyřmi pěticípými. Na začátku jsem byl nadšený, protože sestava v lokálce byla téměř dokonalá, ne, téměř škrtám, byla dokonalá, komunikace mezi jednotlivými postavami byla jako ze života a Romana Jany Plodkové všechno skvěle glosovala. Zklamání přišlo až s teroristickým útokem. I tento nápad mě zprvu bavil, pak do něj tvůrci ale příliš zabředli a celý snímek to zpomalilo a zbavilo zábavnosti. Naštěstí se všechno ještě před závěrem vrátilo do správných kolejí (:-D) a já jsem mohl jít do vyššího hodnocení. Vidět alespoň jednou za čas českou komedii, u níž se můžu zasmát je fakt radost, přestože musel pro výsledek Václav Kopta málem potit krev:-) Divný ale obětavý andrtejkr Jaroslava Plesla byl skvělou figurkou. / "A ty máš vrtulník?" "No, já jo, ale nerad ho pučuju." / "Krizový štáb zasedá nostop, mnohdy i déle." / Poučení: Nepij bez dovolení z cizí termosky. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„TO JSOU PŘÍBĚHY…“     Absurdní situace s absurdníma cestujícíma, jejich absurdníma nápadama a kecama. Jednohubka plná scénáristický vynalézavosti, protože voni tady ty fóry kurva jsou! Pravda, kdyby to bylo vo kus kratší, hovno by se stalo!     /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jedu jen kusy podle skutečnosti. 2.) Jmenuju se Balda a jsem v důchodu.  3.) Zjistím, kdy si budu s manželem rozumět nejvíc.                    PŘÍBĚH  ***  HUMOR  **  AKCE  ne  NAPĚTÍ  ne ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

U mě to nakonec vyhrál pan Kopta...i když casting je zde celkově velmi povedený. Dále mi zbývá už jen plytký humor, podpořen trapnými vulgarismy a přehnaně vykarikaturované postavy...vrcholem všeho je duo Kopfrkingl a malý Sheldon, možná je toto přirovnání jen výplodem mé mysli, ale přesto jsem se tomu nedokázal ubránit. Slabé, každopádně určitou úroveň lze nalézt, když film porovnám s podstatně stupidnějšími komediemi, které u nás každoročně vznikají. Tuto úroveň ale přes vyšší hodnocení nedostanu, snad příště... ()

Galerie (21)

Zajímavosti (27)

  • Když myslivec míří na instruktora autoškoly puškou Mosin-Nagant, má nejprve páku závěru směrem nahoru, což by odpovídalo tomu, že po předchozím výstřelu vyhodil nábojnici a už nemá nabito. V dalších záběrech už ale páku vidíme v poloze vodorovné, připravené ke střelbě, aniž by byl vložen náboj. (Veena.cz)
  • Film obsahuje potitulkové scény. (Krokodyl1)
  • Autoři zanechali ve snímku referenci na důchodce Baldu, který na Mladoboleslavsku pokácel dva stromy přes železniční trať a kolem zanechal letáky s texty „Alláhu akbar“. Byl odsouzen na 4 roky za terorismus. (Krabroz)

Související novinky

Květnové Kino na hranici se vrací

Květnové Kino na hranici se vrací

21.04.2022

Letošní 24. ročník filmové přehlídky Kino na hranici, která se koná na obou stranách řeky Olzy, v Českém Těšíně a Těšíně, proběhne 29. dubna až 3. května 2022. Organizátoři se vrátili k původní… (více)

Reklama

Reklama