Reklama

Reklama

Salamandr

  • USA The Salamander (více)
Trailer

Obsahy(1)

Odvážný důstojník kontrarozvědky na stopě příprav fašistického převratu... Salamandr je prvním a zároveň posledním filmem, na němž se jako režisér podílel Peter Zinner, známý filmový střihač. Napínavý politický thriller natočil Zinner podle stejnojmenného románu Morrise L. Westa. Hlavní postavou je odvážný plukovník kontrarozvědky Matucci, pověřený vyšetřováním záhadné smrti náčelníka generálního štábu, které ho zavádí do podhoubí neofašistického hnutí... Kromě dramatického příběhu plného napětí a vzrušení nabízí film i renomované herecké obsazení – vedle Franca Nera, který ztvárnil roli plukovníka Matucciho, si ve filmu zahráli i Anthony Quinn, Claudia Cardinalová, Martin Balsam, Eli Wallach a další. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (44)

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Krimithriller z r.1981 je vlastně stále aktuální, když si všimneme, kdo zde vlastně v politice znovu vystrkuje růžky. Jsou to mladí nevzdělaní neonacisté, kteří se domnívají, že spasí svět. Film je obsazen bývalými světovými legendami, takže k jejich učinkování není připomínek. V 80.letech minulého století to byl prostě "kinotahák" pro diváky. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Salamandr je špionážně-politický thriller. Ozdobou je špičkové herecké obsazení. Bohužel Peter Zinner nebyl filmovým režisérem a na konečném výsledku je tento nedostatek znát. Dokáže pozvednout ze sedátka, místy zaujme a napíná, ale nikdy nestrhne a neuchvátí. Veškerou pozornost na sebe bere zápletka, ovšem náladu a přirozený spád se svým nepřizpůsobivým zpracováním síle tématu nepřibližuje. Hlavní postavou příběhu je plukovník italských karabiniérů a kontrarozvědky Dante Matucci (zajímavý Franco Nero), který v tajemství smrti nalézá zapeklitou komplikaci pro vlastní osobní život. Strach se zahání mocným spojencem, bojuje se do posledního dechu při obraně svobody a demokratického státního uspořádání. Ztráty jsou nemalé a nezvratné a Dante je vlastenec, držící ochranou ruku nad dodržováním platných zákonných norem. Důležitou postavou je mocný italský muž Bruno Manzini (dobrý Anthony Quinn) v bezpečí vzdáleného ústranní. On je tím, kdo neváhá ve prospěch spravedlnosti a národního uvědomění tahat za důležité nitky osudu. Výraznou postavou je Danteho parťák Steffanelli (zajímavý Martin Balsam), upřímný kamarád se stínem minulosti a utrpením přítomnosti. Hlavní ženskou postavou je Lili Anders (šarmantní Sybil Danning), atraktivní špionka s nezbytnou romantickou rolí. Nejviditelnějším protivníkem je vojenský generál Leporello (dobrý Eli Wallach), nesmiřitelný ve svém postoji a s děsivou hrozbou národní budoucnosti. Z dalších rolí: pochybně a nebezpečně manipulující ředitel kontrarozvědky a mocný muž v pozadí princ Baldasar (zajímavý Christopher Lee), pomáhající major americké armády Carl Malinowski (Cleavon Little), sadistický mučitel kontrarozvědky Chirurg (Paul L. Smith), Leporellův poslušný a vydíraný vykonavatel rozkazů kapitán Roditi (příjemný John Steiner), Leporellova manželka s vroubkem Elena (elegantní Claudia Cardinale), spolupracující major karabiniérů Giorgione (Renzo Palmer), či cizinec, ambasador a velící Lili s trudným osudem Datel (příjemný Jacques Herlin). Film diváka pobaví a zaujme, bohužel ho už nestrhne do víru svého dění. ()

Reklama

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

tohle DVD mám už dlouho až teď jsem se na něj podívala i když film přišel do českých kin hned po natočení ,u pokladen byly fronty na lístky.Vyprodáno na několik promítání dopředu.Na tu dobu dobře udělaný film .V dnešní době jsou některé scény úsměvné.třeba když je malý Fiat pronásledovaný velkým Mercedesem.A čím menší herecká role, tím afektovanější výstup - tak moc se snažili ve stínu velkého Quinna.Dobrá zápletka s jednoduchým scénářem. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Jediny film rezisera Petera Zinnera, ktory som videl. Tematicky ide o vysetrovanie vrazd, ktore smeruju hodne vysoko do politiky. Filmu suverenne vladnu Franco Nero /Django 1966, Tristana a neskor aj Tarantinov Django Unchained/, Anthony Quinn /Viva Zapata, La Strada a Lawrence z Arabie/, zo zien treba spomenut Sybil Danning /Tri Musketyri 1,2/ a Claudiu Cardinale / 8 1/2, Le Ruffian, Tenkrat na Zapade/. Film bol u nas uvadzany hodne neskoro v hodine duchov, a uz chapem, ma to par fakt silnych scen, pre ktore sa ale film oplati si pozriet. Tempo je ovsem hodne pomale, ako aj pomaly je styl vypravania tuna a reziser ma vo filme par hluchych scen a prazdnoty, kedy sa fakt nic nedeje : 74 % ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

S takovou hereckou sestavou se z toho dalo vydolovat mnohem, ale mnohem víc. To by ale chtělo chytřejší scénář a hlavně rešiséra, který by si s ním uměl poradit, protože toto mi přišlo v některých místech mimořádně trapné, v lepším případě nezáživné. A obsadit do hlavní role Franca Nera taky nebyl ten nejlepší nápad, nicméně zbytek hereckého ánsámblu bez výhrad, hlavně mí oblíbenci Lee, Quinn a Wallach ()

Galerie (19)

Reklama

Reklama