foto

Claudia Cardinale

  • nar. 15.4.1938 (78 let)
    Tunis, Tunisko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Claudia Cardinale se narodila a vyrůstala v Tunisu, kam se vystěhovala její sicilská rodina. Otec byl Sicilan, matka Francouzsko-Italka. V roce 1957 zvítězila Claudia v soutěži o nejkrásnější Italku v Tunisku a výhrou jí byl zájezd na Filmový festival v Benátkách, kde se také rozhodla stát herečkou. Po malém zaváhání přijala nabídky na natáčení a debutovala v roce 1958 ve filmu Maria Monicelliho ZMÝLENÁ NEPLATÍ. Podepsala také kontrakt, který jí zakazoval ostříhat si vlasy, vdát se a přibrat na váze.

Zanedlouho se stala nejen erotickým symbolem celé Evropy, ale také kvalitní herečkou, která spolupracovala s největšími a nejváženějšími režiséry. Hrála po boku Alaina Delona ve filmu ROCCO A JEHO BRATŘI (1960) režiséra Luchina Viscontiho. V mistrovském dílku 8 ½ (1963) Federica Felliniho se objevila jako hodná a obětavá dívka, ale jen v myšlenkách hlavního hrdiny, ztvárněného Marcellem Mastroiannim. Ten samý rok si ještě zahrála ve Viscontiho historickém GEPARDOVI. V americké produkci natočila filmy CIRCUS WORLD a RŮŽOVÝ PANTER.

Během dalších let natáčela jak v Evropě tak v Americe. Znovu spolupracovala s Viscontim, tentokrát na dramatu HVĚZDY VELKÉHO VOZU (1965). Tento film nicméně kritika nepřijala nijak nadšeně, vytýkala mu nesrozumitelnost a špatné nastínění hlavní myšlenky. V roce 1968 ji Sergio Leone obsadil do nejslavnějšího spaghetti westernu TENKRÁT NA ZÁPADĚ (1968). Později se v evropském filmu objevovala čím dál méně - televizní minisérie JEŽÍŠ NAZARETSKÝ (1977), film FITZCARRALDO (1982) a také v SYNOVI RŮŽOVÉHO PANTERA (1993).

Sláva Claudie Cardinale překročila italské hranice. Spolu s ní tvořily trio nejkrásnějších italských hereček ještě Sophia Loren a Gina Lollobrigida. Ve své době znamenaly iniciály CC v Itálii to samé co BB ve Francii. Claudii Cardinale charakterizuje nejen její překrásná tvář, ale také typický drsný hlas. Mluví francouzsky, italsky, anglicky a španělsky. Vdaná byla za Franca Cristaldiho a Pasqualea Squitieriho. Má syna Patrika a dceru Claudii.

Iva "Ingrid" J.

Herecká filmografie

2015 All Roads Lead to Rome
Once Upon a Time in the Western
Piccolina bella
2014 Effie Gray
Les Francis
Silent Mountain, The
Ultima Fermata
2013 Joy de V.
2012 Gebo a stín
Umělec a modelka
2011 Father
2010 Il giorno della Shoah (TV film)
Italsky snadno a rychle se siňorou Enricou
Un balcon sur la mer
2009 Le Fil
2008 Zločin po italsku (TV film)
2007 Cherche fiancé tous frais payés
2005 Manželčina pomsta
2004 Estrenando sueños
2002 And Now... Ladies and Gentlemen
2000 Elisabeth (TV film)
1999 Li chiamarono... briganti!
Un café... l'addition
1998 Mia, moja láska (TV seriál)
Riches, belles, etc.
1997 Ohnivá poušť (TV seriál)
Sous les pieds des femmes
1996 Léto v La Goulette
Nostromo (TV seriál)
1995 10-07: L'affaire Zeus (TV seriál)
1994 Elles ne pensent qu'à ça...
René Lévesque (TV seriál)
1993 Mayrig (TV seriál)
Syn Růžového Pantera
1992 588 rue paradis
1991 Atto di dolore
Mayrig
Stíny včerejška (TV seriál)
1990 Bitva trjoch korolej
1989 Ben Webster: The Brute and the Beautiful
Francouzská revoluce (TV film)
Hiver 54, l'abbé Pierre
1988 Blu elettrico
1987 Sniper
Un homme amoureux
1986 Naso di cane (TV film)
Příběh (TV film)
1985 Příští léto
Žena snů
1984 Claretta
Jindřich IV.
1983 Drsný chlapík
Princess Daisy (TV film)
1982 Dárek
Fitzcarraldo
1981 Dvě tváře války
Salamandr
1980 Si salvi chi vuole
1979 Útěk do Atén
1978 Arma, L'
Corleone
Dívka v modrém sametu
Part du feu, La
1977 Ježíš Nazaretský (TV film)
Sbohem a amen
Železný šéf
1976 Basta che non si sappia in giro!...
Lozana andaluza, La
Společný pocit studu
1975 Libero, má lásko
Po půlnoci to roztočíme
Qui comincia l'avventura
1974 Guappi, I
Rodinný portrét
1973 Days of Fury
1972 Audience
Smůla
1971 Hezký, charakterní Ital v Austrálii hledá krajanku za účelem sňatku
Petrolejářky
Popsy Pop
1970 Gerardova dobrodružství
1969 Certo, certissimo, anzi... probabile
Červený stan
Nell'anno del Signore
Ruba al prossimo tuo
1968 Den sovy
K čertu s hrdiny
Tenkrát na Západě
1967 Nedělejte zmatek
Rosa per tutti, Una
1966 Královny
Profesionálové
Ztracená jednotka
1965 Hvězdy Velkého vozu
Naslepo
1964 Báječný paroháč
Bubovo děvče
Circus World
Indifferenti, Gli
1963 Gepard
Růžový panter
8 1/2
1962 Cartouche
Stárnutí
1961 Auguste
Děvče se zavazadlem
Les Lions sont lâchés
Statek
1960 Já, delfín
Krásný Antonio
Napoleon
Rocco a jeho bratři
Znovu v nesnázích
1959 Anneaux d'or
Nahoře a dole
Prima notte, La
Slepá ulička
Vento del Sud
Zatracený malér
1958 Goha
Tre straniere a Roma
Zmýlená neplatí

Dokumentární

2016 Belmondo (TV film)
2015 Alfredo Bini, ospite inatteso
2011 Belmondo, itinéraire... (TV film)
Příběh filmu: Odysea (TV seriál)
2009 Pietro Germi - Il bravo, il bello, il cattivo
Traversée du désir, La
50 años de (TV seriál)
2006 Denn sie kennen kein Erbarmen - Der Italowestern (TV film)
Marcello, una vita dolce
2005 Život Claudie Cardinale (TV film)
2004 Poslední sekvence
2003 Something to Do with Death
2002 Filmové žánry (TV seriál)
Magic of Fellini, The (TV film)
Visconti (TV film)
2001 Visconti: La verdad del melodrama (TV film)
1999 Luchino Visconti
Můj milovaný nepřítel
1997 Cannes... les 400 coups (TV film)
Lino Ventura
Uomo dal sigaro in bocca, L'
1983 Stelli emigranti
1982 Břímě snů
1969 Dobrý deň Sorrento

TV pořady

2010 VIP zprávy (TV pořad)
2007 Memòries de la tele (TV pořad)
2005 Café Picouly (TV pořad)
1998 Vivement dimanche prochain (TV pořad)
1996 Thé ou café (TV pořad)
1977 Circus of the Stars (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace