Reklama

Reklama

X

Trailer 1

Hororový snímek scenáristy a režiséra Ti Westa vypráví příběh skupiny mladých lidí, která v roce 1979 přijíždí na pustý texaský venkov, aby tam natočila film pro dospělé. Pronajme si farmu od postaršího manželského páru, který netuší, co se na jeho pozemku chystá. O filmaře však projeví neobvyklý zájem. Když manželé odhalí skutečné záměry štábu, noc plná výdělečné vášně se změní v krvavý teror. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (357)

korbitch22 

všechny recenze uživatele

S tímhle režisérem jsem měl vždycky obrovský problém. Oceňuju jeho vytříbený retro styl. Třeba takový Devil House měl úžasný feel 80. let a dobovou atmosféru na jedničku, jenže scénář byl neskutečná sračka, ve filmu se dělo hovno, nemělo to hlavu ani patu a skončilo to stejně imbecilně, jako začalo. Takže sem se X hodně bál, že to dopadne stejně, díky bohu, nestalo se. West pro změnu servíruje luxusní atmosféru let 70. , která mu jde naprosto úžasně, příběh je super, parta mladých lidí, dodávka a jede se točit péčko, jelikož mám k péčku velice kladný vztah jak z uživatelského tak z antropologického hlediska, byl jsem celkem nadšený z toho, co se děje na plátně i když šlo jen o točení filmu bez nějaké větší atmosféry nebo napětí. Ovšem co se rozjede potom je ultimátní twist skvělých vražd, nečekaných kombinací stylů jako je slasher s animal hororem (scéna v jezeře absolutní top) a výtečný konec, u kterého jsem zaplesal. Velkou výtku mám k maskám úchylného páru, to byl fakt až zbytečně extrémní nechut no a šukačka důchodců, u toho jsem měl co dělat, nezeblít ovladač. Jinak West ohromně překvapil, příběh super, herci perfektní ve svých rolích, překvapivé a dobře natočené vraždy. Po filmu jsem okamžitě dostal chuť na jakýkoliv oldschool slasher a nový péčko. 70%: ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Od Neutečeš tu nebyl horor, který by tak kreativně a inteligentně vzdával poctu jedné žánrové etapě a navíc sloužil jako věrný komentář nejen k tehdejší filmové kultuře, ale i k době samotné. Návrat do roku 1979 na rozpálené texaské pláně není jen retro comebackem hixploitationu (střet městských klaďasů, obvykle puberťáků, s jižanskými balíky), jakých vznikají spousty a jen Texaský masakr má už osm marných pokračování - X oživuje celou svobodomyslnou dekádu, kdy cenzoři museli stále častěji to nepřístupné X-ko udělovat, a to s důrazem na to nejpřirozenější a současně nejvíce tabuizované - sex. V prvé řadě tu nejde o přímočarý fyzický střet jako v původním Texaském masakru, na který Ti West záměrně odkazuje v některých stylistických volbách (snímání na bázi lovec-oběť), úvodním zastavením na benzínce, zasazením do Texasu atd… Tady se staví na důmyslných paralelismech mezi oběma tábory aktérů, kteří mají v podstatě stejné potřeby a jejich sexuální možnosti odlišuje jediné (a to výrazně) - jejich věk. Lidé se totiž mentálně nemění, ale neúprosný čas se vždy projeví. Ať už fyzicky na jedincích nebo na rázu společnosti, která diktuje to, co má být in - a v sedmdesátkách byly v kurzu “zadky, kozy a velká péra”, pokud si vypůjčím myšlenku kouzelné Jenny Ortegy. A je tedy dost přirozené, že zdejší final girl musí být hanbatou děvkou, aby dokázala přežít - tváři v tvář hodně vrásčité hanbaté děvce. Natočené je to skvěle, místy snad jen až moc pozérsky a zdlouhavě, retro look se povedl a míra brutality není taková, aby násilí strhávalo pozornost jen na sebe a odvracelo ji od těch poutavých a často dost pravdivých životních myšlenek. “Šukání si musíme užít, dokud nejsme moc staří”. A nebo dokud nepřijde důchodcovský pár s vidlemi, který své mindráky léčí, ehm, po vzoru jižanských balíků. 85 % a pátá hvězda letí za to, že tohle se prostě ukázalo být filmem přesně mě. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Texaský masakr nadrženou stařenou. Ti West má styl, který spolehlivě rozděluje diváky, ale tentokrát rozdělil i mě. Na půlku, co ocenila pracně tvořený „celluloid feel“, trýznivé trestání gerontofobního obecenstva i nostalgie zbavený pohled do dob, kdy porno nemělo k hororu zase tak daleko. A pak na tu druhou, co zvedá obočí nad nekvalitními maskami a kvůli nenápaditosti v podstatě nad celou pasáží, kdy se začne prolévat krev viníků. „America needs Jesus!“ ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

První polovina snímku X je jednoduše geniální. Postupné chytré budování atmosféry, představení barvitých charakterů a chytrá kompozice obrazu (dívka a krokodýl z ptačí perspektivy), to všechno zkrátka dokonale funguje. Bohužel, po prvním “mordu” nastane velmi předvídatelný sled událostí, kdy tušíte nebo přímo víte, kdo a jak bude další na řadě. Je to vážně veliká škoda, jelikož potenciál na skutečně vydařený a chytře si s divákem hrající horor zde vážně byl. Tak snad příště! ()

Algernons 

všechny recenze uživatele

Návrat ke klasickému slasheru, který by v jiných rukou byl průměrnou záležitostí. Avšak obsazení, masky a hlavně režie se střihem a kamerou z toho dělají neobyčejně nepříjemný zážitek na sledování, který se vám dostane pod kůži. Film si dává krásně na čas, než začne vražděníčko a nebojí se, že by diváky unudil. Jedinečné zasazení a postavy společně s provedením vás udrží celou dobu zažrané a budete jen čekat, kdy a co se pokazí. Autoři totiž zvládají mít skrze film velmi nepříjemnou atmosféru, pomocí znepokojivých obrazců a záběrů. Záživný kousek, který mě napínal a bavil až do samotného konce a zanechává vás nahlodané několika myšlenkami, hlavně těmi ústředními. Avšak bych si přál, aby hlavní postava byla výraznější, mnohem víc mě zaujala postava Ortegy, protože si projde určitou změnou (minimálně převrátí očekávání na hlavu) a kdyby byla ona hlavní postavou, asi bych si to užil ještě o něco víc. I tak se jedná o zábavný, místy vtipný, ale hlavně o krvavý, poctivý slasher! ()

Galerie (28)

Zajímavosti (20)

  • Keď Lorraine (Jenna Ortega) vojde vo filme do pivnice a rozsvieti svetlo, svieti tam moderná halogénová žiarovka, ktorá však v roku 1979 určite nebola k dispozícii. (MikaelSVK)
  • Film odohrávajúci sa v roku 1979 odkazuje na reklamy nezvestných osôb na kartónoch od mlieka. Prvé použitie škatúľ od mlieka pre nezvestné osoby však bolo až v roku 1984. (Arsenal83)

Související novinky

Pokračování X a Pearl nabírá hvězdné obsazení

Pokračování X a Pearl nabírá hvězdné obsazení

05.04.2023

V současné době se velká studia předhánějí v tom, komu se podaří vytvořit úspěšnější provázané komerční franšízy, a tím pádem většina filmů a seriálů, které něco vydělaly či přilákaly hodně diváků do… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Reklama

Reklama