Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý úředník Bertillon sloužil na pařížské policejní prefektuře jako pouhý písař. Ačkoliv vypadal ušlápnutě, v nitru byl posedlý svou myšlenkou. Přeměřoval tělesné míry vězňů a sestavil kartotéku zločinců podle jedenácti určujících znaků a tělesných rozměrů. Vytvořil tak první metodu individuální identifikace zločinců, která byla postavena na vědeckém základu. Zaníceně rozvíjel a propagoval novou metodu navzdory svým nadřízeným. Vysmívaná metoda antropometrie došla uznání u soudu v okamžiku, kdy s její pomocí Bertillon usvědčil bezohledného vraha, který skrýval svou pravou totožnost. (Česká televize)

(více)

Diskuze

sator

sator (hodnocení, recenze)

Výňatek z Ravacholova proslovu před popravou

Co je tedy za potřebí? Zničte chudobu, která je semeništěm zločinu, tím, že zaručíte všem lidem naplnění jejich potřeb! Jak je těžké to uskutečnit! Založení společnosti na novém základě je vše, co potřebujeme. Společnosti, kde si budou všichni rovni, kde bude každý pracovat podle svých schopností a síly a kde každý dostane podle svých potřeb. Jedině potom nebudeme dál muset sledovat, jak lidé žebrají pro kousek kulatého kovu, který je zotročuje a ničí. Nebudeme muset sledovat ženy, které se vzdávají svého půvabu, jako by byl pouhým zbožím, výměnou za ten samý kousek kovu, který nám brání rozeznat pravou lásku od falešné. Nebudeme se dál muset dívat na vrahy a další, kteří zabíjejí proto, aby tento kov získali. Znamená to, že všechny zločiny jsou ze své podstaty vždycky stejné a museli byste být pošetilí, abyste to neviděli.

Ano, opakuji: je to společnost, která dělá zločince zločincem a vy, porotci, byste měli místo jejich odsuzování použít k nápravě společnosti svoji inteligenci a sílu. Okamžitě byste tak potlačili veškerý zločin; pokud se budete zabývat příčinami, vaše práce bude plodnější než spravedlnost, která se omezuje na pouhé trestání jejich následků.

Reklama

Reklama