foto

Jiří Klem

  • nar. 18.3.1944 (72 let)
    Liberec, Sudety, Německo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jiří Klem se narodil v Liberci, ale dětství strávil ve východních Čechách v Červeném Kostelci, v Úpici, kde absolvoval střední školu, hrál ochotnické divadlo. Tyto první herecké zkušenosti jej přivedly na pražskou DAMU, kterou absolvoval v roce 1966. Poté následovalo první angažmá v Divadle za branou (1966-1971), pak strávil téměř čtvrtstoletí na jevišti Realistického divadla Zdeňka Nejedlého a v nástupnickém Labyrintu (1971-1994). Mezitím v jeho životě došlo ke zvratu v souvislosti s rokem 1989, kdy ubylo hereckých příležitostí, přestal vyučovat na DAMU a navíc prodělal těžký úraz. Po roce 1994 byl krátkou dobu na volné noze, pak nastoupil do Divadla Komedie (1998-2002), od roku 2002 hraje v Divadle ABC. Díky svému urostlému zjevu a zvučnému hlasu Jiří Klem na jevištích divadel vyrostl v představitele mužných typů světového i domácího repertoáru. Zvláště v Realistickém divadle vynikl řadou výrazných rolí s různorodým charakterem (Lucerna, Hamlet, Zkrocení zlé ženy, Pekelník, Farma pod jilmy atd.) V novější době v Divadle ABC zaujal svými rolemi ve hrách Sestup Orfeův, Tři muži ve člunu nebo Poprask na laguně.

Do styku s filmem přišel Jiří Klem ještě za studií na DAMU, kdy ztvárnil epizodní roli ve filmu BEZ SVATOZÁŘE (1963), poté se objevil v komedii DÉLKA POLIBKU DEVADESÁT (1965). Filmografie Jiřího Klema z následujících let čítala nezřídka i několik titulů ročně, hrál však převážně vedlejší role, své herecké schopnosti navíc často dal do služeb zpolitizovaných a dnes tím pádem zapomenutých filmů (NOC ORANŽOVÝCH OHŇŮ, 1974; OSVOBOZENÍ PRAHY, 1976), typově byl obsazován do rolí výhradně kladných nebo prvoplánově záporných (bezohledný taxikář v kriminálce OSUD JMÉNEM KAMILA, 1974), objevil se také v několika filmech s historickou tématikou (například v režii Otakara Vávry). Od konce 60. let spolupracoval také s televizí, z jeho prací pro toto médium vyniká role prince v pohádce KRÁSKA A ZVÍŘE (1971), později hrál v několika seriálech, dobře si jej můžeme pamatovat například z kriminalistického cyklu MALÝ PITAVAL Z VELKÉHO MĚSTA (1982). V 90. letech Jiří Klem dostal příležitost v několika snímcích zahraničních produkcí, na českém filmovém plátně se naposledy uvedl rolí šéfa protokolu ve filmu CEREMONIÁŘ (1996). V televizi jsme jej zatím naposledy mohli vidět v seriálu HRABĚNKY (2007).

Kromě divadla, filmu a televize se Jiří Klem díky svému hlasu výrazně prosadil také v dabingu, v letech 1975-1990 vyučoval herectví na DAMU.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

2007 Četnické humoresky (TV seriál)
Poklad (S03E04)
Hraběnky (TV seriál)
2004 Agentura Puzzle: Pohřeb (TV film)
2003 Der Bockerer IV. - Prager Frühling
Seance Fiction (studentský film)
2001 Duch český (TV seriál)
Sass
1998 Ostuda (TV film)
1996 Ceremoniář
1995 Mutters Courage
Muž v pozadí (TV seriál)
Z hříček o královnách: Vzpomínka na Hamleta (útržek norský) (TV film)
1994 Diamantové meče
Dreyfusova aféra (TV seriál)
1993 Anička s lískovými oříšky (TV film)
Noc rozhodnutí (TV film)
1992 Erasmovy velké arkány (TV film)
Případ s černým vzadu (TV film)
1989 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Evropa tančila valčík
Případ pro zvláštní skupinu (TV seriál)
V tomhle zámku straší, šéfe! (TV film)
1988 Bankovní dům Daubner (TV film)
Druhý dech (TV seriál)
1987 Panoptikum Města pražského (TV seriál)
Atentát na ministerského předsedu (E03)
Polom v bezvětří (TV seriál)
Ty, ty Yeti (TV film)
1986 Gottwald (TV seriál)
Grófinka (TV film)
Kus života (TV film)
Pěsti ve tmě
1985 Havárie
Havárie v zámeckém parku (TV film)
Lyžař v parném léte (TV film)
Mravenci nesou smrt
Odyssea
1984 Adam a Eva (TV seriál)
Imilla (TV film)
Kouzelníkův návrat
1983 Cizí lidé (TV film)
Pod nohama nebe
1982 Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Tři spory: Spor dramaturga Stroupežnického (TV film)
1981 Cesta Karla IV. do Francie a zpět (divadelní záznam)
1980 Anna proletářka (TV film)
Gorkij o Leninovi (TV film)
Královská hra (TV film)
Medvědí tanec (TV film)
Temné slunce
1979 Inženýrská odysea (TV seriál)
Signál (TV film)
1978 Kolombína
Mapa zámořských objevů (TV film)
Sázka pro dva (TV film)
Wallenstein (TV seriál)
Ztrácím tě, lásko (TV film)
1977 Dva na koni, jeden na oslu (divadelní záznam)
Jak zničit vlastní mužstvo (TV film)
Podivné přátelství herce Jesenia (TV film)
1976 Splynutí duší (TV film)
1975 Matka (TV seriál)
Osvobození Prahy
Rytíř (TV film)
1974 Lásky hra osudná (TV film)
Noc oranžových ohňů
Osud jménem Kamila
Pavlínka
Psáno na pranýř (TV film)
Rafan (TV film)
Rudá záře nad Kladnem (TV film)
Sokolovo
30 případů majora Zemana (TV seriál)
1973 Družina černého pera
Josefina (TV film)
1972 Dvě věci pro život
1971 Kráska a zvíře (TV film)
1967 Noc nevěsty
Ženitba (TV film)
1965 Délka polibku devadesát
1963 Bez svatozáře

Dokumentární

2010 Příběhy slavných: Dobrovolný dárce hlasu (TV film)
1994 Z rodu Přemyslovců (TV seriál)

TV pořady

2013 Sejdeme se na Cibulce (TV pořad)
2008 Benefice Lubomíra Lipského (TV pořad)
Přísně tajné (TV pořad)
1998 Nikdo není dokonalý (TV pořad)
1997 Úsměvy (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace