Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film ACID HOUSE je složen ze tří povídek:
MASAŘKA - Boab má fakt těžkej den; opustila ho holka, vyhodili ho z práce, vyloučili z fotbalového týmu a navíc je vyhozenej z bytu. Ještěže Bůh chodí do stejnýho baru jako on...
MĚKKEJŠ - Johnny je prostě "měkkejš"... Stará se o nevlastní dítě své manželky, která klidně spí se sousedem. Když s ním přijde do jiného stavu, je to zase Johnny, který neumí říct ne...
ACID HOUSE - Narkoman Coco se při jednom drogovém tripu převtělí do těla nově narozeného dítěte. Duše dítěte se zase dostane do Cocova těla. Coco si tak dudlá palec a novorozenec mluví na svou matku sprostě...

Irvin Welsh (autor scénáře kultovního filmu TRAINSPOTTING) ve svých povídkách zabývá klasickými, a přitom moderně pojatými tématy lásky a zrady, manželství a dětí, náboženství a víry v Boha. Každá za tří filmových epizod je samostatným celkem, i když se zde charaktery jednotlivých postav překrývají Jedním z hlavních motivů celého filmu jsou (stejně tak jako v TRAINSPOTTINGU) drogy způsobující ztrátu kontroly nad promarněným a zdánlivě zbytečným životem. Film je velmi kvalitní sondou do života anglické mládeže, a tím i celé anglické společnosti. Režisér Paul McGuigan byl v r. 1998 za tento film nominován na cenu nejlepšího debutujícího režiséra na Filmovém festivalu v San Sebastian. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (176)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Takže mám padáka?“ – „Ne. Jen tvé místo se stalo nadbytečným. Pamatuj, že nejde o nadbytečného člověka, ale o místo!“ Hodně zvláštní, absurdní, jistým způsobem poutavý a originální film. Vyváženost dramatických scén a černého humoru je překvapivě slušná vzhledem k obsahu jednotlivých příběhů, stejně tak v případě samotných povídek (akorát Měkkejš nepůsobí tak „mimózně“). Všechny 3 ale mají společné špinavé skotské ulice, jejich povětšinou primitivní a nějakým způsobem jeté obyvatele, losera/y mezi hlavními postavami, odzbrojující přízvuk (u kterého bych si bez titulků zřejmě vůbec neškrtnul) a zoufalé konce (dokonce i symbolické). Nechybí také ponaučení typu: „Neser Boha, promění tě v hmyz.“ (kolika lidem asi tato pasáž nadzvedla mandle?) či „Měkkejš se nikdy nezmění.“ (a ne jak v hollywoodských filmech, že…). A jako bonusy jsou zde 2 psychojízdy v podání masařky (originální a vtipný let za pomstou) a sjetého Coca při bouřce (jeho představitel Ewen Bremmer je opravdovou hereckou hvězdou filmu) + jeho dětského převtělení po porodu (velmi vypiplaného). Jistě ne každému film sedne (třeba kvůli fantasy složce, nesympatickým postavám, typu humoru), mě však Acid House velmi pobavil a přiklepávám mu solidní 4*. „Začínám mít plný zuby toho věčnýho ospravedlňování. Nemáte žádný právo mě kritizovat. Dal jsem vám tuhle zemi a udělal vás, čůráci, k obrazu svýmu. Tak se taky trochu starejte sami. Ten pitomec Nietzsche neměl pravdu, když říkal, že jsem mrtvej. Nejsem mrtvej. Jen na všechno seru!“ ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Tri sfilmované poviedky škótskeho spisovateľa Irvine Welsha: "The Graton Star Cause" - príbeh o lenivom mladíkovi, ktorý sa v zasmaradenom, lacnom bare stretne s Bohom a ten ho premení na muchu. Absurdná feťácka pičovina. "A Soft Touch" - príbeh o vymäknutom blbečkovi, čo sa ožení s tehotnou kurvou. Špinavá feťácka pičovina. "The Acid House" - príbeh o slizkom feťákovi, ktorý sa po požití LSD prevtelí do tela novorodenca. Trapná feťácka pičovina. Celý tento poviedkový film je jedna veľká prijebaná vulgárna feťácka pičovina. ** ()

Reklama

mysiouxsie 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je ohromná škoda a nevyužitý potenciál.. první dvě povídky jsou naprosto výborné..vtipné..ironicky jedovaté..Ale ta finální epizoda s mluvícím miminem se zaměněnou identitou je prostě vizuálně nechutná..nápad parádní, ale pro oko je to až moc laciné a ošklivé. Jinak je to docela zábavná podívaná, kterou žene dopředu mimo jiné i sarkastický hudební komentář a dobrý devadesátkový mix. ()

mike007 

všechny recenze uživatele

Asi nejvíc mě z těchto třech povídek zaujala ta poslední, kdy se zdrogovaný Koko ... Koko, kurva price, městskej kluk, fanda Hips převtělí do nově narozeného dítěte a z kolébky nabádá svého otce, ať na něj nečumí a pořádně objede matku, která má festovní kozy. Chcete-li si film užít na plný kotel, určitě ho zhlédněte s dabingem :-) ()

edie sedgwic 

všechny recenze uživatele

Tak kto si pri tomto filme aspon desat razy nepovie: Co ti jebe???, tak bud v podobnom prostredi zije alebo ma uz taku hrosiu kozu, ze nanho tento hypernaturalisticky snimok nemoze dolahnut. Na mna dolahol urcite, aj ked mozno nie umeleckou formou. Ci ma nejaku vypovednu hodnotu, je tazke povedat, kazdopadne ocenujem autentickost a vyber tych najnepritazlivejsich a najgrotesknejsich hercov a prostredia, ktore moze veselo konkurovat Luniku XI. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (3)

  • Pre Ewena Bremnera a Kevina McKidda je to druhá adaptácia Welshovho diela, v ktorej si zahrali. Ako Spud a Tommy sa už stretli v snímke Trainspotting (1996). Minirolu si opäť strihol autor predlohy Irvine Welsh. (BlackTom)

Reklama

Reklama