Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Enid (Thora Birch) a Rebecca (Scarlett Johansson) práve dokončili strednú školu a lomcuje nimi puberta. Miesto vo fast-foodovej americkej spoločnosti si hľadajú bombardovaním okolia uštipačnými hláškami. Navyše majú depresiu z toho, čo ich čaká. Budú si musieť nájsť nudnú prácu, čakať na prvý románik. Kým Rebecca sa zamestná v miestnej kaviarni a začne si šetriť na byt, Enid je bližšie flákanie sa s neurotickým romantikom Seymourom (Steve Buscemi). Skúška dospelosti je za dverami - obe majú čo robiť, aby si obhájili svoje identity, splynuli so "systémom" a pri všetkých osobných zmenách zostali stále priateľkami. (POMO)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (322)

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Film v posledných tridsiatich minútach balansuje na hrane a zaváňa "americkým" klišé. Našťastie to ustojí a ničoho podobného sa nedočkáme. Tým pádom máme do činenia s vynikajúcou trpkou komédiou/drámou. Thora Birch bola skutočne fantastická (zatienila aj moju favoritku Scarlett) a rola "fuck off" teenegeriek jej sadne ako uliata (viď Americká krása). Skvele jej sekunduje "loser" Steve Buscemi... Veľmi príjemný filmík... ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Podivnej film o ničem a přesto se na to dívá výborně, hlavní zásluhu na tom mají samozřejmě herci. Z nich je jednoznačně nejlepší Steve Buscemi, vypadá jako správnej looser a herecky předvádí jeden ze svých nejlepších výkonů. hned za Buscemim je hlavní postava filmu Thora Birch, ta po americké kráse si vybrala další skvělej film a i tadyje naprosto skvělá, za zmínku tady ještě stojí mladá Scarlett Johansson, která už ve svých 15 letech dokazuje, že zní bude dobrá herečka. Ani se mi nechce věřit, že stejný režisér natočil Santa je úchyl, to je přece jenom film trošku o něčem jiném a rozhodně v sobě nenese spoustu skrytých otázek k zamyšlení jako přízračný svět, no i když.... ()

Reklama

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Kdyby film pokračoval v takovém tempu, jakým začal, bylo by to jasně za pět. Ovšem režisérovým záměrem bylo ukázat dívky, jak pomalu dospívají. Škola je za nimi a není jednoduché se zažít do světa dospělých. Neuvěřitelně rebelná Thora Bitch i Scarlett Johansson. Díky svým vnadám zde hraje starší dívku, jinak to bývá naopak, a to dosti radikálně. Jen ať rostou ;-) Nesmím zapomenout na Steva Buscemiho, jeho Seymour je geniální ňouma! ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Před prahem dospělosti se kolem mě pohybovaly dvě skupiny holek, které jsem nemusel. První byly ony platinové M.Suvari z American Beauty, jenž "zdobilo" sebevědomé vystupování, přezíravost a zaslepená přízeň nejen pubertálních chlapců. Povětšinou byly rozumu mdlého, ovšem občas se pod tou slupkou schovávala zranitelná a okouzlující bytost, která dokázala sundat masku suverenity. Čest těmto výjimkám! A pak tu byl extrém opačný v podobě T.Birch z Ghost World. Nevzhledné, v divných hadrech oháklé dívky, zakrývající komplexy navýsost suverénním a povýšeným chováním, pohrdající mužským světem a zahořklé ke všemu konvenčnímu. V těchto případech však byla ona slupka naštěstí mnohem tenčí a k jejímu odstranění mnohdy dotyčné stačilo počkat si na ten správný autobus a ukončením pozérství se konečně stát sama sebou.. Zwigoffův film není nikterak výjimečný, ale popsal ten přízračný svět dospívání naprosto trefně a když si přidáte tradičně skvělé herectví zranitelného králíčka Buscemiho, budete usínat o potvrzenou zkušenost bohatší. Závěrem bych chtěl poprosit odborníky z diskusní sekce Filmová teorie o analýzu fragmentu krátkometrážního díla učitelky výtvarné výchovy Roberty Allsworthové 'Mirror, Father, Mirror'. Jsem přesvědčen, že se jedná o sugestivní popis incestních reminiscencí, zmítajících se mezi minulostí sužovaného duchovna a nejistou budoucností traumaty poznamenaného nitra a to za užití premisy, že ona zrcadla jsou latentním významem časového segmentu kontinuity krvesmilstva. Jakožto pouhý laik se však mohu pochopitelně mýlit.. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Pro mne má celý tenhle příběh jednu slabinu. Nejsem schopen oné hlavní puberťačce odpouštět. Je tak jednoznačně studená, sobecká, sebestředná, bezohledná, že i přes repsektování její puberty, ji pociťuji pouze jako protivnou čůzu, o které neuvěřím, že tak úplně vyroste a stane se zní vyrovnaná žena schopná jiné lásky než sobecké. Jestli mi chtěli autoři předložit film o těžkostech pouberty, tak se jim to nepovedlo, pochopil jsem ho jako příběh deformované osobnosti. A v takové rovině na něm není mnoho zajímavého. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (18)

  • Postava Seymoura je částečně založena na režisérovi Terry Zwigoffovi. Zwigoff je sběratelem jazzových a bluesových desek ze 20. let. (Kulmon)
  • Všechny filmové plakáty, které vidíme u Seymoura viset na zdi, nakreslil Ernesto Cabral. (HellFire)
  • Když Enid přijde navštívit Seymoura, má na sobě modré džíny - dárek od Dany. Džíny vidíme předtím dvakrát ve filmu ležící na chodníku. (Kulmon)

Související novinky

Rickon Stark z Hry o trůny míří do Zlína

Rickon Stark z Hry o trůny míří do Zlína

12.05.2018

Fotbal na islandské sopce, superhrdinové na dvou kontinentech, koňské závody na mongolských pláních, bláznivá cesta malých rockerů, boj proti pradávným obrům, retro dobrodružství malých únosců či… (více)

Reklama

Reklama