Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Enid (Thora Birch) a Rebecca (Scarlett Johansson) práve dokončili strednú školu a lomcuje nimi puberta. Miesto vo fast-foodovej americkej spoločnosti si hľadajú bombardovaním okolia uštipačnými hláškami. Navyše majú depresiu z toho, čo ich čaká. Budú si musieť nájsť nudnú prácu, čakať na prvý románik. Kým Rebecca sa zamestná v miestnej kaviarni a začne si šetriť na byt, Enid je bližšie flákanie sa s neurotickým romantikom Seymourom (Steve Buscemi). Skúška dospelosti je za dverami - obe majú čo robiť, aby si obhájili svoje identity, splynuli so "systémom" a pri všetkých osobných zmenách zostali stále priateľkami. (POMO)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (322)

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Pro mě rozhodně pětihvězdičkový film. Už v průběhu filmu mi bylo jasné, že film s takovým scénářem zaslouží vysoké hodnocení. Je zde nápad, barvitost, vtipné hlášky a nechybí celková zábavnost. Teprve ke konci filmu mi však došlo, že je zde také něco hlubšího - opravdovost. Tím mám na mysli opravdovost celé situace, ve které se postavy nachází, a opravdovost charakteru postav. Hlavní postava sebestředné Enid, která tápe ve svém životě, byla vytvořena skutečně mistrně. ~(4,9)~ ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Co k tomuhle filmu napsat... Souhlasím s Kassem a Pedrem - skvěle napsané postavy odehrané s naprostou uvěřitelností, vztahy mezi nimi budované jsou velmi skutečné a, opět musím použít to slovo, uvěřitelné. To je vlastně asi i to nejlepší, co můžu při popisu tohohle filmu použít - uvěřitelnost. Nic moc děj, ale přesto mám po shlédnutí pocit, že se na plátně stalo víc, než jsem viděla a dokázala si během filmu uvědomit (což zmiňuji jako klad!). ()

Reklama

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Snad v každé z postav jsem našel něco ze sebe - berličkové výrazy ( "To prostě musíme", "Totální nářez", "To je frajer" ), outsider Steve Buscemi ( "Počkej, musím si rozmyslet, o čem se s ní budu bavit" ). Nejlépe to asi vystihla Cinema - Tenhle snímek by měl rezonovat se srdcem teenagera. Což se mu povedlo. Ne ve všech scénách, ale v hodně. A není to jen o sexu jako Prcičky. ()

Nancy 

všechny recenze uživatele

Jak na točit zajímavý film o ničem? Jednoduché. Stačí sehnat dobré herce, ale samozřejmě hlavně vymyslet výrazné postavy se zajímavým charakterem. A na tom je v podstatě krása tohoto filmu. Ani náhodou na něm nezaujme děj, který je takový nijaký a po těch několika dnech, co uplynulo od doby, kdy jsem ho viděla, si nevzpomínám, o čem to vlastně pořádně bylo. Co si ovšem moc dobře pamatuji, jsou postavy a celková atmosféra filmu, kterou jistě doplňuje i herecký výkon mladé Scarlett Johansson, která na každém záběru přímo září. Její kolegyně Thora je také skvělá, ale Scarlett mě osobně zaujala daleko víc, ačkoli se její postavě film téměř nevěnuje, což je podle mě docela škoda. Zmínila jsem se sice, že si děj vůbec nevybavuji, ale snímek jako celek je takový milý, příjemný a pohodový, takže by zapomenout na něj byla velká škoda. Na plné hodnocení to sice nestačí, ale čtyři hvězdičky má Přízračný svět naprosto právem. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Tenhle film byl skutečné zjevení - Thora Birch zaškatulkovaná do rolí podivných ujetých holek ztvárňuje postavu, která se hledá v tomhle divném světě, divnějším než ona sama, až najde podivína, stejně divného jak krásného - jako ona sama. Starý sběratel ještě starších gramofonových desek (herecký koncert Steve Buscemiho) a jeho tiché kultivované království, do něhož postupně mladá objevovatelka života proniká... Její věrná kamarádka (typově přesná Scarlett Johansson) nakonec bez problémů zapadne hluboko do soukolí společnosti (skončí v podstatě stejně jako oběmi děvčaty tolik vysmívaná třídní premiantka - symbol prázdného mělkého povrchně prožitého života) a Enid zůstává tak před iniciací dospělostí sama. Film o jinakosti, nekompabilitě se systémem, hledání vlastní identity, vnitřní kráse, podpovrchové nádheře člověka...zjevný dozvuk Americké krásy (a to nejen takřka totožnou rolí pro Thoru Birch)... ()

Galerie (35)

Zajímavosti (18)

  • Autor komikové předlohy a scénáře k filmu Daniel Clowes si zahrál jednoho z návštěvníků porno obchodu. (HellFire)
  • Seymour se v komiksu objeví jen jako oběť falešného telefonátu ze strany holek. (HellFire)
  • Jméno hlavní hrdinky Enid Coleslaw je anagram jména autora komiksu, podle ktérého byl film natočen - Daniel Clowes. (Kulmon)

Související novinky

Rickon Stark z Hry o trůny míří do Zlína

Rickon Stark z Hry o trůny míří do Zlína

12.05.2018

Fotbal na islandské sopce, superhrdinové na dvou kontinentech, koňské závody na mongolských pláních, bláznivá cesta malých rockerů, boj proti pradávným obrům, retro dobrodružství malých únosců či… (více)

Reklama

Reklama