Reklama

Reklama

Zlato

Trailer 1

Obsahy(1)

Dva cizinci putují australskou pouští. Virgil (Zac Efron) jede za prací, která mu údajně změní život, a má ho tam přivézt ne zrovna sympatický řidič Keith (Anthony Hayes). Během cesty se jim přehřeje motor auta, a tak musí zastavit uprostřed vyprahlé divočiny. Když Keith automobil opravuje, zaujme Virgila zlatý odlesk u jeho nohou. Začnou kopat a objeví ten největší balvan zlata, jaký kdy kdo nalezl. Prvotní nadšení se promění v bezmoc, když zjistí, že vytáhnout ze země tak velkou hroudu zlata je nad jejich síly. Domluví se na tom, že zlatý balvan bude hlídat Virgil, zatímco Keith odjede do nejbližšího města a zajistí potřebné vybavení. Jenže jsou uprostřed naprosté pustiny a tak je nejbližší město dva dny cesty tam a dva dny cesty zpět. Virgil tak musí zůstat čtyři dny sám uprostřed pouště. K dispozici má nevelkou zásobu vody, trochu jídla a plachtu, která jej má ochránit před žhnoucím sluncem. A pak se všechno zkomplikuje. Nejdřív se Keith o něco zpozdí. Zprvu jen o den, pak o další a další. Virgil pomalu začíná propadat zoufalství. Široko daleko není žádná pomoc, jen písek, kamení a pár pokroucených stromů a keřů. Společnost mu dělají pouze divocí psi, kteří se k němu nepřiblíží, dokud má zapálený oheň. Ale dřevo mu dochází, stejně tak jídlo a po tom, co se přežene písečná bouře, přijde Virgil i o poslední kapku vody. V tu chvíli se začnou dít podivné věci. Je s ním opravdu v poušti někdo další, kdo ho chce o zlato připravit, anebo jsou to jen pouhé přeludy? Tak jako tak, nezbývá mu než čekat a doufat, že se pro něj Keith opravdu brzy vrátí. (Cinemart)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (163)

borec999 

všechny recenze uživatele

Kde sa dvaja bijú, tretí vyhráva... Zac Efron sa v posledných rokoch zjavne chce vymaniť z imidžu bývalej Disneyho hviezdičky a stvárňovania postáv v bláznivých, výplachových komédiách typu Baywatch, či Dedo je lotor. Pred pár rokmi to skúšal ako Ted Bundy, teraz sa snaží zaujať v minimalistickom survivali nakrútenom v austrálskej púšti. A snaží sa naozaj veľmi- takmer celý čas je to totiž one man show (na obraze je 90% času sám a vo zvyšných 10% sa tam mihnú len 2 iní herci), no a na prekvapenie môžem povedať že herecky to Zac ustál, aj keď zas vyslovenými superlatívmi by som šetril. Mimo hercov(a) v Zlate zaujmú kvalitné masky resp. make up a aj prostredie púšte, z ktorej sa to neznesiteľné teplo prenieslo z obrazu snáď až ku mne do izby. Príbeh bol jednoduchý ale na podobný survival triler asi relatívne postačujúci. No a v závere sa dokonca scenárista snažil trocha zahrávať s divákom a ponúknuť mu 2 či 3 prekvapivé zvraty (z ktorých ma však žiaľ ani 1 neprekvapil- holt nerobil som si žiadne ilúzie...). Celkovo, v Zlate nie je asi žiadny aspekt vyslovene zlý a film obsahuje cca všetko čo by survival triler mal obsahovať. Od vysloveného odporúčania či nadpriemerného zážitku má však ešte ďaleko. Nato by sa musel Zac, scenárista a aj režisér ešte trocha viac posnažiť. Lepšie 3* a 60% ()

Warhorr 

všechny recenze uživatele

Ač jsem tomu první půli filmu moc nedával a bylo to u mě tak na dvě hvězdy, druhá půle už byla rozhodně zajímavější a hlavně i zábavnější. Ono to moc neláká, když pozorujete týpka uprostřed totální prdele jak si staví skrýš, povídá s jakýmsi štírem, odhání psy, poznává krásy pouště apod. To vše bez nějakých déletrvajícíh dialogů. Zdravím trosečníka Toma Hankse. Musím tady však pochvalít režiséra. Proč ? Protože když točíte snímek, kde si má hlavní představitel sáhnout na úplný dno, tak je super když dáte roli nějaký nevinný tvářičce. Například té, která si tančí a zpívá někde na High School. Skvělý pocit, vidět kulhajícícho, spálenýho, smradlavýho a totálně rozmrdanýho Efrona v surovém a drsném filmu, než jen v nějakých komediálních blockbusterech. Tohle byla trefa do černého. Chválím i vizuál a docela fajn konec, i když trochu předvídatelný. ()

Reklama

Litvicek 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem hodně ale tohle, tohle jsem věru nečekal. V první sekundě, kdy film začne být zajímavý, tak v té samé sekundě i končí. Doslova. Film skončil a já zíral s otevřenou hubou, že jsem koukal hodinu a půl na nezajímavou pustou sračku se Zackem, který si u mě herecky napravil spoustu vroubků. Ty vole! ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Příběh dvou mužů, z nichž jeden čeká v pustině u nalezeného balvanu zlata a druhý jede pro bagr, což mu zabere několik dní, je pomalejší než dobrodružství Robinsona Crusoe. V zastaveném čase se jen zvolna střídá den s nocí, Virgil se snaží shromažďovat dřevo na noční oheň kvůli divokým psům, škorpion se zdá být neškodný, nevítaný host už tolik ne a písečná bouře představuje naprostou pohromu. Virgil se navíc visáží mění v čerta. Ke dvěma hvězdám přidám jednu ušmudlanou za konec, jenž alespoň naplnil baladické vyústění. Jinak mě to ale moc nebavilo. V závěrečných titulcích zazní Nick Cave se svým bandem. Asi nejlepší je z celého filmu australská divočina, co vypadá jak z jiné planety... 2,5* ()

Strandmon 

všechny recenze uživatele

Film o lidské chamtivosti, který bohužel téměř po celou dobu nedokáže příliš překvapit.  Vyzdvihl bych maskéry, kteří už od začátku filmu odvádějí skvělou práci a díky nim vypadá snímek prostě dobře a hlavně uvěřitelně (např. Efronova přeměna v druhé půlce filmu). Bohužel Zlato, ale nedokáže diváka nějak napnout a zvlášť první část filmu je taková pomalejší, až by dokonce člověk dokázal říct, že se v ní nic neděje. Zhruba po hodině to začíná mít celkem spád, ale opět nic z čeho by vám spadla brada a tak to všechno směřuje k prakticky dost předvídatelnému konci. No herecky je to fajn a oceňuji myšlenku, ale jinak jsme tu už rozhodně měli lepší survival snímky. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (9)

  • Scenárista a režisér filmu Anthony Hayes o filmu řekl: „Je to vzrušující, napínavý a aktuální příběh o chamtivosti, lidskosti, o tom, kdo jsme, co jsme způsobili světu a kam směřujeme, pokud si nedáme pozor. Mít Zaca Efrona jako svého hlavního herce v tomto filmu je absolutní dar a vidět, co už teď vytváří, je něco, co jsme od něj ještě neviděli. Nemohu se dočkat, až tento odvážný, niterný a filmový snímek předvedeme divákům po celém světě.“ (Johnny.ARN)
  • V červnu 2021 získala distribuční práva na film v USA společnost Screen Media Films. Ve stejnou dobu společnost Altitude Films oznámila, že film prodala do všech světových teritorií kromě dvou. (Johnny.ARN)
  • Po písečné bouři se postava Zaca Efrona probere s větví zabodnutou v pravé části jeho těla. Po chvíli se větev objevuje píchlá v jeho levé části, pak v pravé a nakonec si režisér vybral tu levou. (onzik)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno