Reklama

Reklama

Život a smrt Petera Sellerse

  • USA The Life and Death of Peter Sellers (více)

Obsahy(1)

Film Život a smrt Petera Sellerse sleduje bouřlivou cestu britského komika od jeho skromných počátků v pořadech radia BBC až na vrchol popularity, kterou mu přinesly jeho komediální filmové role. Úspěšného herce v jeho skutečném životě drtí divoké partnerské vztahy, jeho nevyzpytatelné chování a nezdravě milující matka. Suverén na plátně, ďábel v osobním životě. Peter Sellers a jeho neopakovatelný životní příběh. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (98)

Juto 

všechny recenze uživatele

Tento zvláštny a nesúrodý film sa pokúša vrhnúť trochu svetla na komplexný charakter všetkých postáv, ktoré tvorili verejný obraz Petra Sellersa. Pomocou tejto premisy zostavuje zmes udalostí z reality a fantázie z jeho života (s niekoľkými zvláštnymi skokmi v chronológii ). Geoffrey Rush, aj keď je dobrý (najmä ako Clouseau a Dr. Divnoláska), je trochu sklamaním (a príliš starý na to, aby hral rolu niekoho, kto zomrel vo veku 54 rokov.) 5/10 ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Jsou lidé, kteří věří, že to, co bylo odvysíláno v televizi, je pravda, jelikož to bylo v televizi. A jsou také lidé, kteří ví, co znamená umělecká licence a stylizace. Nebudu tedy marnit čas analýzou toho, zda tenhle film vypráví cosi o SKUTEČNÉM Peteru Sellersovi (zdravím kolegu Oskara:-)), jako poučený divák o tom vím své (mám totiž povědomí o existenci biografického mýtu), zaměřím se spíše na film samý - strhující studie člověka, který díky výchově a úspěchu v životě rozmělní svou osobnost ve svých filmových rolích, ke kterým utíká sám před sebou i ve svém soukromí (moment, kdy se má Peter vypořádat s rostoucí krizí svého manželství a vztahu a řeší ho útěkem do skříně a hereckou etudou na téma malý bezbranný chlapec - pidičlovíček). Tahle krize vlastní identity vrcholí ve chvíli, kdy se má postavit tváří v tvář komplexu byvším v životě s dominantní matkou - komunikuje s ní prostřednictvím své filmové postavy, jeho já zůstává skryto někde hluboko uvnitř daleko od bolestivé reality. Studie geniálního člověka, který je sám a zaplňuje svou samotu a prázdnotu náplastmi matérie, věcmi... A jako věci chápe i živé lidi včetně svých nejbližších... Jak řekla Peterovi přímo jedna z postav filmu: ,,Ten, kdo je osamělý, nemůže být nikdy šťastný..." (kapitola sama o sobě je doslova herecký koncert Geoffreyho Rushe, v některých momentech byl snad lepší než sám originál...) Strhující ,,autobiografický" film... ()

Reklama

petaspur 

všechny recenze uživatele

Kulhavé poskakování životem výrazného komika, který byl ve své civilní podobě spíše osamělým neurotikem. Sice jsou zde zobrazeny všechny zásadní Sellersovy filmové scény, proces vytváření jednotlivých figur i jeho neschopnost hrát prostou životní dvojroli otce a manžela, ale k souvislému smysluplnému vyprávění má tento snímek daleko. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Aj, nechápu okolní špatné a negativní komentáře.. že by mnou tvůrcové tohoto polo-mystifikačního-dokumentu manipulovali?! :D Ne, mně se zkrátka tato half-pseudo-biografie slavného a tak často diskutovaného herce neskutečně líbila. Byla vtipná, výstižná a zároveň dramatická a neurotická..jako Peter Sellers osobně. Asi. :) ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Peter Rush v roli Geoffreyho Sellerse byl téměř kopie, nejen vzhledově, ale i herecky - úchvatný fenomenální  výkon! Jako všichni géniové, i Peter Sellers byl tak trošku blázen nebo spíš měl komplikovanou osobnost, jak se teď říká. Takže zatímco na plátně perlil, v osobním životě to bylo asi trochu peklo. Je zajímavé, jak z venku člověk může být takovej borec a ve skutečnosti se v něm může skrývat takový zadumaný zadepkovaný prudič. Dostala mě ta posedlost Sofií Lorenovou, když se ho třeba děti ptaly: "A ty nás už teď nemáš rád?" "Mám vás rád, ale ne tak jak Sofii Lorenovou." A další excesy týkající se jeho dětí. Respekt tvůrcům, že se vůbec do takového projektu dali a podařilo se jim vytvořit něco, co na jednu stranu vykresluje Petera Sellerse, jaký ve skutečnosti byl strangelove, na druhou stranu je to pocta jeho tvorbě. Zrovna teď se nacházím v životní situaci, že bych se s ním v určitejch věcech dokázal i ztotožnit. Ne ve všech! Zajímavě podané, zajímavě natočené, skvěle zahrané. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (14)

  • Snímek získal v roce 2005 Zlatý glóbus pro nejlepší televizní film nebo minisérii. Geoffrey Rush získal za svůj výkon ve filmu Zlatý glóbus pro nejlepšího herce v televizním filmu nebo minisérii. (Terva)
  • Knižní předloha Rogera Lewise má téměř 1 000 stran. (imro)
  • Geoffrey Rush (Peter Sellers) komentoval, že v rámci životopisných filmů se snažil alespoň přiblížit dvěma "svatým grálům", které v této oblasti viděl: "Za prvé je to Anthony Hopkins jako Nixon. Byl neuvěřitelný. Je to Velšan, který není Nixonovi vůbec podobný, a já mu bez problémů uvěřil, že je prezidentem Spojených států. A za druhé Cate Blanchett, se kterou jsem natočil Královnu Alžbětu. Víte, pro mě Alžběta I. vypadá jako Cate Blanchett..." (NIRO)

Související novinky

Scenáristé v akci

Scenáristé v akci

22.11.2008

Vrána k vráně sedá a američtí scenáristé s oblibou pracují ve dvojicích. Rossio a Elliot (Piráti z Karibiku) či Orci a Kurtzman (nepřehlédli jste našlapaný trailer na nový Star Trek, že ne?) jsou už… (více)

Reklama

Reklama