Reklama

Reklama

Fahrenheit 9/11

  • USA Fahrenheit 9/11 (více)
Trailer

Obsahy(1)

Protibushovský politický dokument amerického režiséra Michaela Moorea Fahrenheit 9/11 získal na letošním MFF v Cannes Zlatou palmu za nejlepší film. V první části filmu předkládá ironický portrét Bushovy osobnosti a zabývá se okolnostmi a následky teroristického útoku na WTC včetně války v Afghánistánu. Upozorňuje na Bushovo přehlížení signálů o chystaném útoku, ale vrací se také k jeho kontaktům se saúdskoarabskou oligarchií. Druhá část je zaměřena především na válku v Iráku. "Koho by zajímal Irák, kdyby tam nebylo druhé největší naleziště ropy na světě? Bush bombarduje celý svět kvůli naftě," zazní ve filmu. Poslední část snímku Fahrenheit 9/11 je nejemotivnější, Moore se v ní soustřeďuje na výpovědi lidí, které válka postihla nejen v Iráku, ale i doma ve Spojených státech. Film je natočen atraktivní, zábavnou formou, v níž nechybí humor, což režisér v Cannes zdůvodnil především tím, že mu šlo o to, zaujmout mladé "popcornové" publikum, jemuž je jeho film určen a které - pokud se nebaví - z kin záhy odchází. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (290)

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Môj názor je totožný s Red Meatom - či už toto je alebo nie je pseudodokument, je natočený pekelne dobre. A pre Moorových odporcov - keď je dovolená, či skôr povinná pro-bushovská propaganda, prečo by nemohla existovať aj proti-bushovská? To platí na všetkých politikov. Pre GWB je to minimálny trest, zaslúžil by si aj niečo hmatateľnejšie ;-) Názor na tento film má veľa čo do činenia s názormi ľudí na Michaela Moora aj Georga W. Busha, ale to je prirodzené. Rovnako ako Wolodja nemám rada GWB odkedy som ho prvý krát videla, je teda jasné, že nadŕžam Moorovi, lebo Bush je mi nesympatický - ale tie jeho prasačie očká proste nikdy neveštili nič dobré! (2005) ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Do kina jsem přicházel s vidinou zážitku. Ten se v průběhu sledování smrsknul na dvě slova - "nemastné-neslané." Nebudu hodnotit objektivitu, demagogii, či to, že Moore by byl schopen udělat z Bushe hlupáka například jen tím, že popíše, jakým způsobem drží třeba příbor, napíšu pouze, že bylo velmi málo bodů, v jakých mě tento "dokument" dokázal zaujmout. A to bych chtěl vypíchnout nejvíce. Většinou se to stávalo až ke konci a to už bylo pozdě. ()

Reklama

MikeCool 

všechny recenze uživatele

Nechápu zdejší zdemagogované uživatele, kteří zde píší plky o jednostranném zaměření na chudáka Bushe a že tento dokument na bázi vašich stupidních a nelogických názorů poskvrňuje bývalého amerického prezidenta. Jste všichni naivní, že nevidíte tu hrozbu ze strany USA? Ovládá vás a chováte se všichni jako dojné krávy a ovce. Tohle je teprve (novodobá) demagogie, která je ještě "horší", než jakou prováděl Hitler. Ten nastolil pevná pravidla a vše probíhalo podle plánu, ale bylo to holt moc na oko, a proto se Američani, kteří se značně inspirovali Hitlerem zjevně rozhodli ovládnout zemi "vlídným slovem", což je mnohem krutější, ale ze strany USA, daleko rafinovanější tah pro ovládnutí celé země! Však si vemte: Tajné služby USA (byť možná za spolupráci Al-Kajdy...kdo ví?) naplánovali 11. září (už to je nehorázný hyenismus), a ejhle, máme tu záminku pro válku, pro obchod se zbraněmi a samozřejmě také pro ropu! USA tedy bezdůvodně zaútočila na civilisty v Iráku, čímž logicky rozpoutali nenávist těchto arabských zemí proti USA. Začali se čím dál víc sjednocovat a najednou tu máme džihádisty, kteří díky slavné Americe nyní hrozí celému světu, včetně nás! Z Turecka a z ostatních arabášských zemí teď najednou proudí do Evropy miliony pouštních opic a pos*aná EU samozřejmě nestíhá a máme tu náběh na rozpad Evropy, respektive tak nám to zmanipulovaná média říkají a to je přesně ta demagogie USA. Aniž bysme si to uvědomili, tak USA nás ovládá a bohužel postavit se této zkorumpované zemi, respektive jejím tajným službám je holá sebevražda. Naposledy se o to pokusil Kennedy a jak chudák skončil. Ostatní prezidenti, i včetně Bushe jsou a bohužel i budou jenom loutky systému! ___ Nejvíc mě dožrala náborová scéna (v tomto dokumentu), kdy se nějací námořnický hajzlové formou demagogujících otázek a pobídek snažili (ve stylu českcýh Šmejdů z předváděcích akcích) zlanařit mladé kluky z nižších vrstev do armády. To byl vrchol lidské nedůstojnosti a lhostejnosti! Michael Moore nato v závěru krásně odpověděl, když se ptal smetánky, zda-li také pošlou své děti do Iráku! Pane Moore, máte můj neskonalý obdiv! "19. března 2003 zahájil George Bush a armáda USA invazi do suverénního státu Irák. Do státu, který nikdy nezaútočil na USA. Který nikdy nevyhrožoval, že na USA zaútočí. Který nezavraždil ani jednoho amerického občana." ; "Co to na vás ta žena křičela?" "Že mám obviňovat Al-Kajdu! Ale Al-Kajda nerozhodla o tom, že můj syn má jít do Iráku! FUCK YOU USA, FUCK YOU! ()

Tyler 

všechny recenze uživatele

Jednostranný a jasně zaměřený pohled na USA a její vedení, na 11. září a následný boj proti terorismu, manipulaci s veřejným míněním, ekonomicko-politické propletence, invazi do Iráku atd. Ano, Michael Moore kašle na objektivní pravdu (btw může být vůbec pravda objektivní?) a hlasitě nám předkládá svůj názor na George Bushe a jeho přisluhovače...V tomto ohledu "Fahrenheit 9/11" nevystupuje z vod průměru - nesnaží se totiž vyvolat diskuzi, pouze předkládá předžvýkaná fakta a pseudofakta. Což je problém - ale to by Mooreův film nesměl být sakra dobře natočený, sestříhaný a velmi zábavný...Ale nejvíc mě stejně zaujal příběh "pravé americké matky", jejíž syn padl v Bagdádu. Je (opět) zajímavé sledovat krutost a nesmyslnost války a to, jak jedna tragédie může otočit něčí hodnotový systém o 180 stupňů - emocionálně se jedná rozhodně o nejsilnější část "Fahrenheit 9/11"...Na závěr bych chtěl dodat jen jednu věc : Michael Moore sice stvořil čistě účelové dílo srovnatelné s propagandou s jejíž pomocí pracuje i George Bush jr. a spol., ale s jedním podstatným rozdílem - Moore nemůže na základě svého vidění světa vyslat vojáky na druhý konec zeměkoule, aby tam "šířili demokracii". ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Tvářit se, že Moore je jediný dokumentarista, z jehož filmů je jednoznačně znát postoj autora, by bylo důkazem neznalosti, hlouposti, nebo potřeby lhát. Moore to dělá okatě, nehraje si na jediného nositele pravdy, jen ukazuje tu svoji pravdu, která je většinou diametrálně odlišná od té oficiální. Po zhlédnutí protibushovského dokumentu mne přepadl smutek, že nemáme svého Moora, který by stejným způsobem zmapoval dobu panování Babiše. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (11)

  • Film měl původně distribuovat Disney, ale jeho managment se obával, že kritikou Bushovy administrativy, které je ve filmu více než dost, přijdou o daňové úlevy ve svém zábavním parku a hotelech na Floridě. Proto oficiálně zakázal své dceřinné společnosti Miramax pustit snímek do kin. Dílo nakonec odkoupili šéfové Miramaxu bratři Weinsteinovi jako fyzické osoby a vpustili ho do kin. (imro)
  • Kvůli dokumentu připravil Moore také rozhovor s Nicholasem Bergem, který byl později unesen a zavražděn v Iráku. Ze závěrečného střihu ale rozhovor, s ohledem na Bergovu rodinu, nakonec vypadl. (imro)
  • Michael Moore povolil stahování dokumentu z internetu, protože chtěl, aby se dostal ke každému obyvateli USA. (imro)

Související novinky

Politika Sydneyho Pollacka

Politika Sydneyho Pollacka

05.04.2007

Sydney Pollack se politickým thrillerům rozhodně nevyhýbá, což dokázal i jeho předposledním filmem Tlumočnice, který se odehrávala na horké půdě OSN. Po tomto snímku si odpočinul dokumentem o svém… (více)

Demagog Moore?

Demagog Moore?

22.12.2006

Kontroverzní Michael Moore se včera zúčastnil soudného řízení, na které ho dostala žaloba seržanta Petera Damona, člena Massachusettské národní gardy a vojenského veterána, který v Iráku přišel o obě… (více)

Reklama

Reklama