Reklama

Reklama

Fahrenheit 9/11

  • USA Fahrenheit 9/11 (více)
Trailer

Obsahy(1)

Protibushovský politický dokument amerického režiséra Michaela Moorea Fahrenheit 9/11 získal na letošním MFF v Cannes Zlatou palmu za nejlepší film. V první části filmu předkládá ironický portrét Bushovy osobnosti a zabývá se okolnostmi a následky teroristického útoku na WTC včetně války v Afghánistánu. Upozorňuje na Bushovo přehlížení signálů o chystaném útoku, ale vrací se také k jeho kontaktům se saúdskoarabskou oligarchií. Druhá část je zaměřena především na válku v Iráku. "Koho by zajímal Irák, kdyby tam nebylo druhé největší naleziště ropy na světě? Bush bombarduje celý svět kvůli naftě," zazní ve filmu. Poslední část snímku Fahrenheit 9/11 je nejemotivnější, Moore se v ní soustřeďuje na výpovědi lidí, které válka postihla nejen v Iráku, ale i doma ve Spojených státech. Film je natočen atraktivní, zábavnou formou, v níž nechybí humor, což režisér v Cannes zdůvodnil především tím, že mu šlo o to, zaujmout mladé "popcornové" publikum, jemuž je jeho film určen a které - pokud se nebaví - z kin záhy odchází. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (290)

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Prechádzam si teraz niektoré staršie Mooreove knihy (je to ako čítať staré noviny) a zhruba tretinu knihy Fahrenheit 9/11 tvorí filmový scenár, tak som si to po rokoch kukol znovu (prvýkrát od doby vzniku). A jasné, Bowling for Columbine je kvalitatívne úplne inde. Moore je zvláštny manipulátor. Jeho útoky na city a demagógia sú dobre viditeľné a ľahko identifikovateľné. Priemerne inteligentný človek by nemal mať problém si ich uvedomovať. Občas ide dokonca konšpi ligu. Čo ale nič nemení na fakte, že má v základných východiskách takmer vždy pravdu, a ako (neviem, ktoré slovo použiť správne, obe uňho platia len čiastočne) investigatívec, alebo whistleblower, je užitočný. Hodne. Je to silné kafe. “Zábavnosťou” prvá, vojnová polka filmu > druhá, rodinná. Hodnotenie 3 a pol.  Ps: Z jeho tématicky spriaznených anti-bushovských kníh, ale odporúčam siahnuť po inej, táto je skôr bonusom k filmu. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Moore sa výrazne zlepšil v réžii od Rogera, má to väčší spád a gradovanie. Samozrejme ho oveľa menej vidíme, čo je iba dobre:), politici ho už poznajú, tak občas s ním prehodia pár viet (prečo nie, veď budú na plátne). Čo sa týka manipulácie, ak je len polovica pravda, tak god bless america.....Politici manipulujú omnoho zákernejšie a týka sa to bytostne nás všetkých. Prečo je potom viac odsudzovaný filmár za pár metrov filmového kotúču? ()

Reklama

Sawy 

všechny recenze uživatele

Mooreova manipulace s fakty, jejich zasazování do kontextů, které se mu hodí a ignorování klíčových okolností tak, aby byl antibushovský pamflet co nejprůraznější, mi nepřišla ani vtipná, ani účelná a ze všeho nejméně něčím obohacující. Vlastně mě víc než cokoliv jiného nudila a štvala svou krátkozrakostí. 50 % ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Mooreovi to zatiaľ vychádza a ja mu to celé nezazlievam, nevyčítam, ale zároveň ani nechválim a neospevujem. Ten chlapík jednoducho vie pekne pospájať určité obrázky, zostrihať niektoré videá a trefne hodiť nejakých pár poburujúcich údajov. Či je to už pravda, alebo nie, to už tu rozoberať nebudem, každopádne ja som sa bavil. Bavil po znepokojujúcej stránke, že - čo keby to tak naozaj bolo. Čo je však zaujímavé, polhodinka venovaná čisto vojne v Iraku, ktorá mala byť tou pútavou a dojemnou úplne strácala na pointe. Moore však vie týmto štýlom poriadne zatlačiť na pílu a na jeho dokumenty sa budem vždy tešiť. A vôbec nemusia byť postavené na faktoch svätej pravdy. 80%. ()

Aidan 

všechny recenze uživatele

Je to zábavné, je to vtipné, nenudí to.... Lže to, se skutečností to nakládá, jak se zrovna hodí a ideologickou nalejvárnu to vydává za dokument.... Co je to? (Aneb pokud má být Michael Moore novým typem investigativního novináře, pak se věru bojím o osud naší planety). Porotci v Cannes se tentokrát řídili svými politickými preferencemi; vytvořili tak nebezpečný precedens a poškodili pověst festivalu. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (11)

  • Film měl původně distribuovat Disney, ale jeho managment se obával, že kritikou Bushovy administrativy, které je ve filmu více než dost, přijdou o daňové úlevy ve svém zábavním parku a hotelech na Floridě. Proto oficiálně zakázal své dceřinné společnosti Miramax pustit snímek do kin. Dílo nakonec odkoupili šéfové Miramaxu bratři Weinsteinovi jako fyzické osoby a vpustili ho do kin. (imro)
  • Michael Moore povolil stahování dokumentu z internetu, protože chtěl, aby se dostal ke každému obyvateli USA. (imro)
  • Michael Moore svým filmem překonal rekord filmu Rocky 3 s nejvyšším openingem pro film promítaný v méně než 1 000 kinech a jako první dokument v historii zdolal 100-milionovou hranici. Za první víkend také vydělal tolik, co Moorovo předcházející dílo Bowling for Columbine (2002) za tři měsíce. (imro)

Související novinky

Politika Sydneyho Pollacka

Politika Sydneyho Pollacka

05.04.2007

Sydney Pollack se politickým thrillerům rozhodně nevyhýbá, což dokázal i jeho předposledním filmem Tlumočnice, který se odehrávala na horké půdě OSN. Po tomto snímku si odpočinul dokumentem o svém… (více)

Demagog Moore?

Demagog Moore?

22.12.2006

Kontroverzní Michael Moore se včera zúčastnil soudného řízení, na které ho dostala žaloba seržanta Petera Damona, člena Massachusettské národní gardy a vojenského veterána, který v Iráku přišel o obě… (více)

Reklama

Reklama