Reklama

Reklama

Fahrenheit 9/11

  • USA Fahrenheit 9/11 (více)
Trailer

Obsahy(1)

Protibushovský politický dokument amerického režiséra Michaela Moorea Fahrenheit 9/11 získal na letošním MFF v Cannes Zlatou palmu za nejlepší film. V první části filmu předkládá ironický portrét Bushovy osobnosti a zabývá se okolnostmi a následky teroristického útoku na WTC včetně války v Afghánistánu. Upozorňuje na Bushovo přehlížení signálů o chystaném útoku, ale vrací se také k jeho kontaktům se saúdskoarabskou oligarchií. Druhá část je zaměřena především na válku v Iráku. "Koho by zajímal Irák, kdyby tam nebylo druhé největší naleziště ropy na světě? Bush bombarduje celý svět kvůli naftě," zazní ve filmu. Poslední část snímku Fahrenheit 9/11 je nejemotivnější, Moore se v ní soustřeďuje na výpovědi lidí, které válka postihla nejen v Iráku, ale i doma ve Spojených státech. Film je natočen atraktivní, zábavnou formou, v níž nechybí humor, což režisér v Cannes zdůvodnil především tím, že mu šlo o to, zaujmout mladé "popcornové" publikum, jemuž je jeho film určen a které - pokud se nebaví - z kin záhy odchází. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (290)

Tyler 

všechny recenze uživatele

Jednostranný a jasně zaměřený pohled na USA a její vedení, na 11. září a následný boj proti terorismu, manipulaci s veřejným míněním, ekonomicko-politické propletence, invazi do Iráku atd. Ano, Michael Moore kašle na objektivní pravdu (btw může být vůbec pravda objektivní?) a hlasitě nám předkládá svůj názor na George Bushe a jeho přisluhovače...V tomto ohledu "Fahrenheit 9/11" nevystupuje z vod průměru - nesnaží se totiž vyvolat diskuzi, pouze předkládá předžvýkaná fakta a pseudofakta. Což je problém - ale to by Mooreův film nesměl být sakra dobře natočený, sestříhaný a velmi zábavný...Ale nejvíc mě stejně zaujal příběh "pravé americké matky", jejíž syn padl v Bagdádu. Je (opět) zajímavé sledovat krutost a nesmyslnost války a to, jak jedna tragédie může otočit něčí hodnotový systém o 180 stupňů - emocionálně se jedná rozhodně o nejsilnější část "Fahrenheit 9/11"...Na závěr bych chtěl dodat jen jednu věc : Michael Moore sice stvořil čistě účelové dílo srovnatelné s propagandou s jejíž pomocí pracuje i George Bush jr. a spol., ale s jedním podstatným rozdílem - Moore nemůže na základě svého vidění světa vyslat vojáky na druhý konec zeměkoule, aby tam "šířili demokracii". ()

monolog 

všechny recenze uživatele

No, pro popsání pocitů z tohoto dokumentu a Ameriky vůbec bych měl pár slov: PROPAGANDA, NESVOBODA. Možná by to chtělo upřesnění. To, že Moore zamlčuje opačnou stranu mince je asi jasné každýmu. Ale nepřišlo mi, že by si to nějak upravoval, prostě jen neřekne všechno, stejně jako to dělají všichni představitelé všech politických stran na celým světě. Ale Moore to oproti nim říká zábavně a, co je nejdůležitější, on není profesionální (placený) politik, takže u něj ty vtípky jde lehce zkousnout. Což ale nejde říct u Bushe aj. No, že Amerika už dávno není svobodná, to je taky jasný. Krásným příkladem toho je třeba zákaz médiím ukazovat rakve mrtvých vojáků, které vezou domů (o tom je i nový Cusackův film). No, nejraději bych byl, aby svět tihle pigoti zničili co nejdřív, protože čím dřív ho zničí, tím dřív se začne sám znovu a líp obnovovat. Líp bez naší přítomnosti. Tenhle veršík mi při sledování neustále vyplýval z paměti a tak jsem si ho dohledal. O beautiful for patriot dream that sees beyond the years, Thine alabaster cities gleam undimmed by human tears. America, America, God shed His grace on thee And crown thy good with brotherhood from sea to shining sea . ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument, který jak si vnucuje svůj názor a svá fakta lidem okolo a mate je před skutečností, kterou nazývá lží. Některá fakta mě opravdu dostala. Např. senátoři a jejich posílání dětí na ochranu vlasti nebo spojitost prezidenta spojených států s rodinou Usama Bin Ladina a to opomíjím příbuzenský vztah k muži co rozhodoval o státu, jenž mohl pana Bushe pouhým guvernérem. Co však z toho všeho je čistá pravda bez změněných faktů? Kdyby toto byla jediná pravda, byl by Moore jediný kdo by jí chtěl řešit? Nevím, ale tento dokument je hodně zajímavý a dobrý způsob jak lidem říkat svůj názor a jistě je často i přesvědčit o jeho správnosti. ()

maxi6 

všechny recenze uživatele

.........kameraman a režisér Jan Špáta o sobě řekl, že pokud chce o někom natočit dobrý dokument, musí ho dobře poznat, mít rád, znát jeho charakterové vlastnosti, ztotožnit se s ním a pak to vše citlivě podat a natočit. Fahrenheit je však zcela o něčem jiném. Je to jen poutavý, dobře natočený protestfilm, aneb po našem: Jak chutná moc (Mňačko). Zde v podání zkušeného M. Moora.......... ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Mooreovi to zatiaľ vychádza a ja mu to celé nezazlievam, nevyčítam, ale zároveň ani nechválim a neospevujem. Ten chlapík jednoducho vie pekne pospájať určité obrázky, zostrihať niektoré videá a trefne hodiť nejakých pár poburujúcich údajov. Či je to už pravda, alebo nie, to už tu rozoberať nebudem, každopádne ja som sa bavil. Bavil po znepokojujúcej stránke, že - čo keby to tak naozaj bolo. Čo je však zaujímavé, polhodinka venovaná čisto vojne v Iraku, ktorá mala byť tou pútavou a dojemnou úplne strácala na pointe. Moore však vie týmto štýlom poriadne zatlačiť na pílu a na jeho dokumenty sa budem vždy tešiť. A vôbec nemusia byť postavené na faktoch svätej pravdy. 80%. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (11)

  • Michael Moore svým filmem překonal rekord filmu Rocky 3 s nejvyšším openingem pro film promítaný v méně než 1 000 kinech a jako první dokument v historii zdolal 100-milionovou hranici. Za první víkend také vydělal tolik, co Moorovo předcházející dílo Bowling for Columbine (2002) za tři měsíce. (imro)
  • Fahrenheit 9/11 se dočkal největšího počtu kopií v jakém kdy dokument do kin nastupoval. První týden to bylo 868, druhý 1 725 a ve třetím kolovalo po USA dokonce 2 011 kopií. (imro)
  • Kvůli dokumentu připravil Moore také rozhovor s Nicholasem Bergem, který byl později unesen a zavražděn v Iráku. Ze závěrečného střihu ale rozhovor, s ohledem na Bergovu rodinu, nakonec vypadl. (imro)

Související novinky

Politika Sydneyho Pollacka

Politika Sydneyho Pollacka

05.04.2007

Sydney Pollack se politickým thrillerům rozhodně nevyhýbá, což dokázal i jeho předposledním filmem Tlumočnice, který se odehrávala na horké půdě OSN. Po tomto snímku si odpočinul dokumentem o svém… (více)

Demagog Moore?

Demagog Moore?

22.12.2006

Kontroverzní Michael Moore se včera zúčastnil soudného řízení, na které ho dostala žaloba seržanta Petera Damona, člena Massachusettské národní gardy a vojenského veterána, který v Iráku přišel o obě… (více)

Reklama

Reklama