Reklama

Reklama

Nech svět světem

  • USA Leave the World Behind (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

V apokalyptickém thrilleru si Amanda (Julia Roberts) a její manžel Clay (Ethan Hawke) pronajmou na víkend luxusní dům i se svými dětmi Archiem (Charlie Evans) a Rose (Farrah Mackenzie). Jejich dovolenou však naruší dva cizinci G. H. (Mahershala Ali) a jeho dcera Ruth (Myha'la Herrold), kteří se zničehonic objeví uprostřed noci a hledají útočiště před kybernetickým útokem. Ten je každou minutou silnější a děsivější a donutí všechny přijmout, co jim hroutící se svět nachystá. Film je natočený podle románu Rumaana Alama nominovaného na Národní knižní cenu. (Netflix)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (506)

tron 

všechny recenze uživatele

„Čo je tretia fáza?“ – „Kolaps.“ Wow. Wow. A ešte raz wow. Nákazlivé, behom 24 hodím som si to musel pozrieť dva razy. Je to dlhé, ale za mňa to mohlo (a malo) byť ešte o hodinu dlhšie. Všetci herci si to vychutnávajú. Mám od detstva slabosť pre Kevina Bacona, takže jeho „cameo“ som si užil, ale aj ostatní sú výborní. Julii Roberts tieto drsňáčky idú skvele. Jej úsmev na parkovisku s Kevinom som si vychutnal o to viac, že som si spomenul na ich 33 rokov starú kultovku Hráči so smrťou. V tanci  zrejme zvíťazí o 85 bodov nad Jennou Ortega v kategórii najviac WTF tanec roka. Scenár je úžasne nepredvídateľný. Najlepšie je pred pozretím nepozerať žiadne trailery, nevidieť obrázky a nečítať recenzie, ale pravdupovediac scenár je natoľko svojrázny, že ak si aj pozriete trailer, pozriete si obrázky a prečítate recenzie, zrejme z ničoho z toho nebudete múdri. Film ponúka množstvo znepokojivých momentov (loď, autá), mrazivých výjavov (zvieratá) a „hnusnú“ hudbu, ktorá mnohé „nekonečné“ scény napätím šponuje do neznesiteľnosti. Pri Aliho preslove o klientovi v zbrojárskom priemysle tuhne krv v žilách. Snímka je realistická: svet postupne ovláda chaos, nikto nič nevie a ak sa aj objaví nejakým zázrakom predsa len aspoň pár informácií, sú buď útržkovité, alebo existuje vysoká šanca, že ich niekto tajomný v úzadí z rôznych príčin zmanipuloval, aby vyvolal ešte väčší chaos. Ak by raz svet padol, tak v realite by to naozaj prebiehalo takto nejako. Niektorým veciam som tak úplne nepochopil (má vypadávanie zubov súvis s kliešťom? Ak áno, máme to chápať tak, že na nás zaútočila príroda ako celok? Ak to naopak vyvolali „zvuky“, prečo neprišli o zuby aj ostatní?) a iné považujem za divné slepé uličky (čo vlastne mala znamenať etuda s lesnou chatou, s výhľadom na posteľ dcéry a s lehnom na zemi?), ale paradoxne vlastne aj to vnímam ako plus, keďže ako hrdinovia, tak ani my netušíme, čo sa deje. Nápaditá práca s kamerou, uhrančivá atmosféra. Skvelá výprava. Nechápem divákom, ktorí hovoria, že postavy splietajú čudné reči a vedú filozofické dialógy. Mne na tom nepripadalo nič „umelecké“, boli to proste normálne dialógy a to také, že fakt fest dobre a pútavo napísané, posúvajúce dej a pekne charakterizujúce jednotlivé postavy (napr. Julia ako človek s miernym, ba až veľkým nábehom na mizantropiu). ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Přesně ten druh filmu, u kterého chápu, že bude u mnohých oscilovat od odpadu k pěti hvězdám. Vlastně se v něm neděje nic, ale zároveň všechno. Apokalypsa v přímém přenosu, během které se nic nedozvíme, ale zároveň těžíme z nitěrně tísnivé atmosféry, která nemá obdoby. Jediné mínus tohoto filmu vnímám v tom, že v něm není více zapamatování hodných scén. To málo, co tam je, je ale totálně boží. Takhle nicméně i tak oceňuji především to, že z atmosféry, u které nikdo nic neví, tvůrci dokázali udělat film plný dokonalého napětí. A když už se schylovalo ke konci, a stopáž překročila dvě hodiny, které bych ani nepoznal, pomalu jsem se bál, že Amíci to tu tradičně poserou nějakým kdoví jakým vysvětlováním. Zde ale k mému hlubokému překvapení ne. Tady přijde pointa taková, že je vlastně dokonalá. Pro daný žánr vlastně i nezbytná. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Myslím, že film by si zaslúžil o čosi lepšie hodnotenie, no hovorím za seba, že mne to sadlo takmer dokonale. Stačila možno jedna väčšia akčnejšia scéna, ktorá by film trošku adrenalínovo dvihla a určite uspokojila mnoho tých, ktorí filmu dali priemerné 3 hviezdy. Atmosféru som žral, film sa pomaly dostáva pod kožu aj obyčajnými dialógmi, určite jeden z naj bol rozhovor v kuchyni za stolom o jednom vysoko postavenom chlápkovi... Či je film dostatočne apokalyptický nech posúdim každý sám, ale kvalita, atmosféra a skvelé herecké výkony tam sú, preto 4 hviezdy. 80%. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Pre mňa veľké prekvapenie. Konečne po dlhšom čase niečo, čo sa vymyká bežnej konzumnej šablóne. Dovoľujem si tvrdiť, že toto pritiahne pozornosť aj klasického mainstreamového diváka. Od úvodu až po koniec vás tu sprevádza taká zláštna atmosféra, ktorá neveští nič dobré. Ako keby vám stále niekto dýchal na chrbát a nemohli ste sa otočiť a presvedčiť sa, kto to je. Dokonca miestami mi to pripomínalo Lanthimosove filmy. Silný nadpriemer. 85/100 ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Celovečerák Sama Esmaila nemohl uniknout moji pozornosti a řekl bych, že dokonce předčil má očekávání. Relativně nízké celkové hodnocení nasvědčuje smutnému faktu, že značná část diváctva je již nadobro zničená stereotypním mainstreamem. Tohle byl vskutku velice svěží závan větříku z konce světa. Nadupané obsazení a skvěle napsané dialogy zapříčinily, že jsem se ani v takhle úzkém kruhu na takhle stísněném prostoru nikterak nenudil. Děj je velmi uvěřitelný a atmosféra neuvěřitelně skličující a postupně houstnoucí. Fanoušci seriálu Přátelé si přihodí automaticky jednu hvězdu. Více takových filmů! [86 %] ()

Galerie (103)

Zajímavosti (13)

  • Film mal svetovú premiéru na AFI Feste 25. októbra 2023 v Los Angeles, herci sa jej však nezúčastnili kvôli štrajku SAG-AFTRA. (Arsenal83)
  • Scény ve filmu, při kterých se objevují jeleni, jsou odkazem na řeckou mytologii, kde je zvíře spojováno se smrtí kvůli řecké bohyni Artemis. (NumeranS)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Reklama

Reklama