Reklama

Reklama

Král Tulsy

(seriál)
  • USA Tulsa King (více)
Trailer 1
USA, (2022–2024), 12 h 16 min (Minutáž: 36–43 min)

Série(2) / Epizody(18)

Člen newyorské mafie Dwight "The General" Manfredi, propuštěný po 25 letech z vězení, je svým šéfem vyhnán na venkov v Oklahomě, aby rozšířil operace, ale když podezřívá svou gangsterskou rodinu, že pracuje proti němu, pomalu si buduje vlastní tým. (SkyShowtime)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (125)

Nix 

všechny recenze uživatele

Sheridan to zase dokázal. A Stallone ukázal, že do starého železa jen tak nepůjde. Herectví mu nikdy nebylo cizí, ale to jakým způsobem si střihl mafiánského hláškujícího Dwighta, je naprosto pohlcující. Jasně, Sheridan začíná tak jak dycky, pomalu rozvážně, občas navnadí a jakmile se tam něco začne, tak to má opravdu grády. Jasně, jsou tam zpomalovací díly, ale o to víc je pak dycky člověk odměněn. Líbí se mi, že Sheridan si jede svoje. Je to hláškující, odlehčená forma nechybí a ani vážná nota. Pokud to bude první a poslední seroš Slye, nemohl si vybrat lépe. Pro mne jasný must see! ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Je oprávnené cítiť, že som sledoval počin, ktorý vôbec nemal potuchy čím chcel byť? Kúsok odkrojený z koláča Sons of Anarchy, kúsok z Ozarku, kúsok z Hell or High Water, kúsok z klasických newyorských Cosa Nostra záležitostí... plus tradičný koncept gangstera/mafiána prepusteného z basy po troch dekádach vracajúceho sa do nového neznámeho sveta, ktorého terajšie zvyklosti sú mu úplne cudzie a sú v kontraste s tým, čo nie je. Mišmaš takéhoto kalibru som z (väčšinou pevne uchopenej) Sheridanovej tvorcovskej vízie veru nečakal. Výsledkom je kúsok zo všetkého, no bez akejkoľvek akútne potrebnej intenzity. Protagonistove lamentovanie nad minulosťou a prítomnosťou (či jeho integrácia do súčasnosti) vlažná. A "extrémne vlažné" platí rovnakým dielom aj pre zatuchnutosť motorkárskych gangov, eskapády mafie, pretrhnuté rodinné väzby, prítomnosť kovbojskej Ameriky a indiánskych regiónov a detto platí aj pre základný stavebný kameň deja celého seriálu – takzvaný "setting up the shop" v oklahomskej Tulse, úvodne portrétovanej ako úplná vidiecka prdel – ktorý bol z môjho pohľadu (hlavne po zhliadnutí prakticky dokonalého počinu menom Ozark) absolútne a nevýslovne odfláknutý, no primárne ABSURDNÝ a nedávajúci žiadny zmysel. Z dna priemeru dielo po celú stopáž vyťahoval Stallone, ktorý to seriózne bez väčších problémov herecky kočíruje, čo by som neveril, že niekedy poviem... Tulsa King je za mňa krok vedľa, ktorý ale aj tak Sheridanovi neberie a nevezme titul súčasného kráľa televízie. Otázne je, čo áno... #1 'In the Air Tonight' od Phila Collinsa tam nemalo počas klimaxu a záveru poslednej epizódy čo robiť. Toto nie je Miami Vice... #2 Na Sheridanovi obdivujem, že nestavia všetko na jednu kartu, ako napr. Vince Gilligan, ale skúša a skúša rôzne. Treba ceniť... "Okay, OG got on them Isotoners. I see you." (S1 9.1.2023-10.1.2023) (S2 ) ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Ne, tohle není Sheridan, na kterého jsme zvyklí, ale i když tu nenajdete vycizelované postavy a kulervoucí akční scény, je Tulsa King poctivou gangsterskou jízdou od chlapa pro chlapy. Má to švih, tempo a překvapivě i obří dávku vtipu. Na nějaké explicitnější násilí zapomeňte, ale to vůbec nevadí, protože Sly vyzařuje tolik charismatu a respektu, že mu stačí často jen naznačit. A mě to stačilo také. Ke konci sice série trošku ztrácela, ale závěr mě zase nakopl k očekávání druhé řady. 85% ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

1. řada mě mile překvapila. Sice jsem po prvních dvou dílech zase nadával na to, že moderní seriály vyžadují kladně-zápornou postavu, aby nebyla tak černobílá. Postupem jsem si ale k hlavní postavě vztah vytvořil i tak. Pár vtipných scének a starost o své podřízení rázem je z Dwighta slušná postava. I ostatní postavy jsou zajímavé - majitel baru, agentka ATF (nebo čeho to), pár nepřátelských mafiánů a motorkářů. Většina scén má příjemnou atmosféru. A tak vydírání z pohledu agresora i oběti, vnitřní rozpor mezi prací a osobní sympatií nebo jen otázka boje o holý život všechno s postavami divák může prožívat. A musím doplnit, že je opravdu znát rukopis Taylora Sheridana, protože velmi podobně jsem vnímal i seriál Yellowstone. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Zatím asi zdaleka nejslabší Sheridanovka.. Asi proto, že do scénáře (což je to na čem Sheridanovky stojí) kafrá hromada jiných lidí a tak se to Taylorovo potenciálně kvalitní jádro rozmělňuje. Stallona mám rád, ale nejsem si úplně jistý tím jestli zde byl dobrou volbou. Moc z toho leze a vše a všechny okolo nechtěně tlačí do pozadí.. Má to pár krutopřísných momentů a postav které by se časem mohly hezky vykreslit.. Teď to ale vypadá spíš jako takové poměrně sympatické wannabe Sheridan. ()

Galerie (80)

Zajímavosti (6)

  • Dwight (Sylvester Stallone) má tiež prezývku Cinque Stelle, čo je v taliančine Five Stars, ako päťhviezdičkový generál, po ktorom dostal meno Dwight D. Eisenhower. Tento generál a politik sa neskôr stal 34. prezidentom Spojených štátov amerických. (chesterko)
  • Osoba uväznená na dlhé časové obdobie má tendenciu byť mimo kontakt so súčasnými udalosťami a kultúrnymi posunmi, čo je typ „kultúrneho šoku“, ako demonštroval aj samotný Dwight (Sylvester Stallone), neformálne nazývaný „väzenský hlupák“. V Amerike môže byť takáto osoba poverená alebo dôrazne vyzvaná, aby absolvovala tzv. „triedu životných zručností“ predtým, ako sa znovu začlení do spoločnosti. (chesterko)
  • Seriál sa mal pôvodne odohrávať v Kansas City, preto niesol aj v čase ohlásenia v decembri 2021 názov "Kansas City". (Real Tom Hardy)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Kevin Costner kraluje televizním ratingům

Kevin Costner kraluje televizním ratingům

19.11.2022

Rod draka? Obi-Wan Kenobi? Nebo snad Pán prstenů? Kdepak. O největší americkou televizní premiéru letošního roku se nakonec postaral Kevin Costner a seriál Yellowstone scenáristy a showrunnera… (více)

1923 dostane i druhou sérii

1923 dostane i druhou sérii

26.10.2022

Taylor Sheridan (Wind River, Sicario) si před pár lety řekl, že J. J. Abramsovi ukradne nálepku největší workoholik v současném Hollywoodu. Jeho seriálová expanze na Paramount+ začala nenápadně, dnes… (více)

Reklama

Reklama