Obžalovaná (TV film)

Komedie / Drama

Československo, 1969, 66 min

Jaroslav Dudek

Luboš Fišer

Vratislav Blažek tradičně "tepal do nešvarů", ale ne pod komunistickým dohledem, takže jeho satira má lehkost a nenásilnost. Ne jinak tomu je i v tomto snímku, kdy se o "vině" obžalované dozvídáme až z pozdějšího vyprávění. Příběh ukazuje, jak by to mělo být, proto má podtitul "pohádka pro dospělé." Vynikající Václav Voska.(22.7.2005)

Zdařilá televizní inscenace, aneb výpověď jak to tenkrát vůbec u soudů chodilo. Nechtěl bych být v té době ani na straně obhajoby natož obžaloby. Film je až na pár světlých vyjímek celý natočený v soudní síni. Jana Hlaváčová (obžalovaná Zdena Michová), Václav Voska, a Jaroslav Moučka jako předseda veleváženého soudu byly vynikající. Naopak Zdeněk Řehoř jako obžaloba a Jaroslav Marvan jako obhajoba mi zde v tomto snímku a v těchto jak už bylo psáno netypických rolích nějak neseděli. Já bych ji dala řád práce, naopak já bych ji dal šest měsíců ! Jeden zachycený monolog z krytého soudního projednávání. A všichni trpělivě čekali nato až soud konečně vynese konečný verdikt nad obžalovanou. Jak to vše dopadne? Viděli jste sami. Velmi slušná podívaná na nedělní dopoledne.(21.1.2007)

• Aky

Je to tak naivní a nepravděpodobné, že to neumím pojmenovat jinak, než: přitažené za vlasy. Autoři se nechali víc vést tím, co by chtěli vyprávět, než tím, co k vyprávění je. Jako většinou v takových případech, vznikl paskvil.(16.5.2011)