foto

Jiří Pleskot

  • nar. 3.5.1922
    Milostín, Československo
  • zem. 1.12.1997 (75 let)
    Praha, Česká republika
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Noblesní a moudrým, podmanivým hlasem obdařený Jiří Pleskot se narodil 3.května 1922 v Milostíně u Rakovníka. Na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy studoval zprvu divadelní vědu coby teoretik umění. Avšak něco jej stále táhlo spíše k praktické stránce věci a proto byl členem hned několika divadelních souborů v severních a západních Čechách. Jako "mimopražák" měl znesnadněný přístup k jevištím věhlasných divadelních scén, však talent a píle ho v jeho necelých třiceti letech dostávají na prkna Vinohradského divadla, kde sehrává své životní role po boku svých věhlasnějších kolegů, kteří mu rovněž nemálo k tomuto pomáhají.

V roce 1957 mu od literáta a dobrého režiséra Vladimíra Borského as. Fuchse přichází nabídka na vedlejší roli ve snímku s kriminální zápletkou PADĚLEK, Borský je později bohužel krátkou dobu dobrým kamarádem Pleskota. Hrává povětšinou role málo viditelné až nevýrazné, snad díky svému přirozenému hereckému vystupování, kteréž mu nedává zatím šance na hlavní roli šitou na míru. Film STŘEVÍČKY ho katapultuje do hlavní role vedle skvělé Jiřiny Jiráskové coby jeho nerozhodné manželky. Rodinné drama má u kritiků vesměs pozitivní výsledek, a tak se Jiří Pleskot trvale usazuje v hledáčku režisérů a producentů jakožto oblíbený a obsazovaný herec. Za zmínku stojí filmy LABYRINT SRDCE, psychologické drama ...A PÁTÝ JEZDEC JE STRACH, slavné BLOUDĚNÍ.

Často sehrává úlohy v žánrově podobných snímcích krimidramat a dramat lidí rozumných a poctivých, učitelů, policistů, otců aj. Objevuje se coby mladý poručík v klasice "české kriminální školy" VRAH SKRÝVÁ TVÁŘ či v HOTELU PRO CIZINCE. Hlavní role dostává spíše v tv inscenacích a prokazuje v nich své dobré herectví, např. v TCHÝNI. Jakožto stále častěji obsazovaný má čest hrát v nejznámějších českých seriálech s velkými osobnostmi divadla i filmu s J.Vojtou, V.Menšíkem, V.Voskou, D.Medřickou, J.Pivcem, J.Šejbalovou, zkrátka s jeho hereckými kolegy z divadla Na Vinohradech. Na svou největší roli čeká u filmu téměř šestnáct let a to v dvoudílném historickém dramatu DNY ZRADY I., II. slavného Otakara Vávry. Zde sehrává, myslím, že velice obstojně, náročnou roli druhého československého prezidenta Edvarda Beneše při těžkém rozhodnutí v období "Mnichova".

Později hraje i ve známé historické rekonstrukci bitvy u SOKOLOVA, která je ve své době stěžejním historickým filmovým dílem. Musím zde zmínit i krásnou roztomilou postavičku věčně nestárnoucího a milujícího dědečka ve filmu KONEČNĚ SI ROZUMÍME, kde je mu vnučkou skvělá herečka paní Bydžovská a zpívá zde milou písničku o lásce a trápení. Pleskot posléze stále aktivně prochází snímky ČAS PRACUJE PRO VRAHA, ARABELA, LUCIE, POSTRACH ULICE, kde má rovněž milou roli, nebo film PODFUK, či jeho, žel poslední příležitost před kamerou v tv dramatu UZAVŘENÝ PAVILÓN.

Umírá 1.prosince 1997 v pětasedmdesáti letech. Mnohými dnešními lidmi je označován za "poplatného člověka tehdejší době", jenže přiznejme si, musel jít s davem, pokud chtěl dělat své milované řemeslo, jakož i jiní jeho daleko proslavenější kolegové, kteří se dnes teší stálé přízni diváků. Je škoda, že tento tolik talentovaný a bystrý člověk s vždy dobrým vystupováním částečně propadl veličině času. Děkujeme, pane Pleskote.

Daniel "LiVentura" Chmelař

Herecká filmografie

1991 F - E - D - A (TV film)
Uzavřený pavilón (TV film)
1990 Jehlice sluneční paní (TV film)
Zvláštní bytosti
1989 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Pane králi, jdeme z dáli (TV film)
Roky prelomu (TV seriál)
Skřivánčí ticho
1988 Druhý dech (TV seriál)
Rodáci (TV seriál)
1987 Honza a tajemná Hastroška (TV film)
1986 Gottwald (TV seriál)
Jsi krásná (TV film)
Lev s bílou hřívou
Pohádka bez konce (TV film)
Stopy zločinu: Otmar čeká spojku (TV film)
Väter und Söhne - Eine deutsche Tragödie (TV seriál)
Zlá krev (TV seriál)
1985 Černá země (TV seriál)
Když hraje klarinet (TV film)
Podfuk
Sedmipírek (TV film)
Slavné historky zbojnické (TV seriál)
Vlak dětství a naděje (TV seriál)
1984 ...a zase ta Lucie!
Cihla zlata (TV film)
Ferdinande, vrať se (TV film)
Prodavač humoru
Sanitka (TV seriál)
1983 Kmotři z blat (TV film)
Lucie, postrach ulice
O bílém jadýrku (TV film)
Zločin v obrazárně (TV film)
1982 Děkuju, pane profesore (TV film)
Dobrá Voda (TV seriál)
Doktor z vejminku (TV seriál)
Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
1981 Hotel Polan und seine Gäste (TV film)
Neříkej mi majore!
V zámku a podzámčí (TV film)
1980 Dvacet tisíc mil pod mořem (TV film)
Lucie, postrach ulice (TV seriál)
Nevěsta k zulíbání
Romaneto
Za trnkovým keřem
1979 Arabela (TV seriál)
Čas pracuje pro vraha
Julek
Rosnička
Řekni mi to beze slov (TV film)
1978 Leť, ptáku, leť!
Poéma o svedomí I., II.
Pumpaři od Zlaté podkovy
Silnější než strach
1977 Hodina pravdy
Nemocnice na kraji města (TV seriál)
Oddechový čas
Proč nevěřit na zázraky
Příběh lásky a cti
Vítězný lid
1976 Dalskabáty, hříšná ves aneb Zapomenutý čert (TV film)
Konečně si rozumíme
Léto s kovbojem
Noc klavíristy
Paleta lásky
1975 Brána k domovu (TV film)
Když Praha povstala (TV film)
Na konci světa
Profesoři za školou
Tři muži se žralokem (TV film)
Vilém Rozkoč (TV film)
1974 Králův kalich (TV film)
O Emínce a Havlíčkovi (TV film)
Poslední ples na rožnovské plovárně
Sokolovo
Trofej neznámeho strelca
30 případů majora Zemana (TV seriál)
1973 Čestné kolo (TV film)
Dny zrady I.
Dny zrady II.
Jezdec formule risk
Kdo je kdo (TV film)
Láska
Maturita za školou
Tři nevinní
Zlá noc
1972 Akce Bororo
Jak to bylo v Únoru (TV film)
1971 Chléb a písně (TV film)
Zázrak v Oužlebičkách (TV film)
1970 Ďábelské líbánky
F. L. Věk (TV seriál)
Hlídač
Kateřina a její děti
Ta slepička kropenatá (TV film)
1969 Brouk v hlavě (divadelní záznam)
Jak se dělá divadlo (TV film)
Obžalovaná (TV film)
Princezna Lada (TV film)
Tchýně (TV film)
1968 České pohádky: O chytré horákyni (TV film)
Maratón
Sňatky z rozumu (TV seriál)
Záhořanský hon (TV film)
1967 Kočka v dešti (studentský film)
Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky
Lucerna (TV film)
Malé letní blues
1966 Hotel pro cizince
Vrah skrývá tvář
Znamení Raka
1965 Bloudění
Samota (TV film)
1964 ...a pátý jezdec je Strach
Místo v houfu
Tři chlapi po roce (TV film)
1962 Polnočná omša
Sganarel lékařem (TV film)
Tři chlapi v chalupě (TV seriál)
1961 Labyrint srdce
Střevíčky
1958 Zde jsou lvi
1957 Padělek

TV pořady

1977 Dostaveníčko s pražskými strašidly (TV pořad)
1976 Dostaveníčko u Orloje (TV pořad)