Reklama

Reklama

Dospívání po americku

  • Česko Život jednoho chlapce (více)
Trailer

VOD (1)

Dospíval v padesátých letech a měl matku, která se nehodlala smířit s nevlídným osudem. Protloukali se spolu z východu na západ, až konečně našli toho pravého. Aspoň to tak vypadalo. Než za zdmi společného domova ukázal svou pravou tvář. Těžké to bylo pro oba a ztratili mnoho, ale nikdy jeden druhého. Tobias Wolff, po letech spisovatel a univerzitní profesor literatury, zachytil toto období svého života v působivém autobiografickém románu, který se stal v roce 1993 předlohou pro film Michaela Catona-Jonese. Hlavní roli svěřil režisér tehdy ještě ne příliš známému devatenáctiletému Leonardu DiCapriovi, který měl pár zkušeností z výchovných filmů a seriálů. Role Tobyho však znamenala, spolu s těsně následující rolí Arnieho Grapea (Co žere Gilberta Grapea, režie Lasse Hallström) pro DiCapria průlom ve filmové kariéře. A zcela zaslouženě. Jeho výkon v roli problematického dospívajícího chlapce, zmítajícího se mezi citem k matce, odporem k brutálnímu otčímovi a siláckým frajerstvím v partě špatných kamarádů, je skutečně nevídaný, a kdyby už nenatočil nic jiného, zanechal ve světě filmu výraznou hereckou stopu. Jeho protihráčem je tu neméně charismatický Robert De Niro v roli otčíma, takže jejich vzájemné duely dýchají skutečnou syrovostí. Silné obsazení doplňuje i skvělá Ellen Barkinová v roli matky. Silná předloha, dobrá režie a skvělé herecké obsazení tak daly vzniknout jednomu z nejlepších filmů o problematickém dospívání, zrání osobnosti a hledání životního štěstí. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (269)

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Leonardo DiCaprio dostal šanci vedle Roberta DeNira, chytil ji za pačesy a už nepustil. Famózní výkon obou, ovšem u Leonarda si jej můžeme vychutnat vůbec poprvé (a ihned bude následovat retardovaný kluk po boku Johnnyho Deppa). DeNiro jako despotický chlápek, který si vybíjí vlastní neúspěchy na nevlastním synovi. Skvělý, jako vždy. Závěrečná bitka obou dvou hvězd je tou nejsladší třešničkou na dortu. 90% ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Robert Getchell .. Pěkné, malé, biografické retro, které výrazně stojí na hereckých výkonech. Excelentní je jak mladý floutek Leonardo DiCaprio, tak despotický otčím Robert De Niro. Jejich střety, jak herecké, tak ty fyzické jsou jistě vrcholem snímku. ()

Reklama

Dudek 

všechny recenze uživatele

Parádní film s průměrnám scénářem, který zvedají hlavně herecké výkony hlavních představitelů. Robert De Niro je úžasný a ani se mu nedivím, že toužil pořádně toho spratka DiCapria profackovat. Každopádně má tento snímek hromadu much, jejichž vychytáním by se mohlo jednat o jeden z nejpovedenějších filmů. Třeba vedlejší postavy mají zbytečně málo místa, scénáristovi se nepovedlo rozepsat jednotlivé konflikty mezi postavami a dotáhnout je do konce. Samotný závěr pak působí sice přirozeně, ale zároveň by mohl být údernější, takhle se jedná až o moc jednoduché ukončení děje. Škoda, ale stejně jsem se bavil... [TOP 19/6 83%] ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Výborné zfilmování autobiografického románu Tobiase Wolffa, kterého perfektně ztvárnil Leonardo DiCaprio ve své první velké roli a kterou se proslavil. Robert De Niro perfektně zahrál roli primitivního násilníka a alkoholika a svou roli si vyloženě užíval (Ten snad ani neumí zahrát špatně). Na filmu mi, ale chybělo trochu více prostoru pro vedlejší postavy z nichž za připomenutí určitě stojí Tobey Maguire. Závěrečná bitka neměla chybu, ale ten konec mohl být vykreslen trochu lépe.....Nicméně se jedná o velmi kvalitní film, kterému kromě těchto pár věcí nemám co vytknout. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Režisér Michael Caton-Jones využil mladistvého vzhledu tehdy osmnáctiletého Leonarda DiCapria a ostříleného Roberta de Nira..oba postavil proti sobě ve "hře" na otčíma a nevlastního syna. Leo už v roce 1993 dokazuje své kvality a v tímto dramatem se také dostává mezi hollywoodské top hvězdy. "Shut your pie hole!" ()

Galerie (76)

Zajímavosti (19)

  • Tobyho bratr se ve filmu jmenoval Gregory, ve skutečnosti se jmenuje Geoffrey. (CliffLee)

Reklama

Reklama