foto

Debra Winger

  • nar. 16.5.1955 (64 let)
    Cleveland Heights, Ohio, USA

Biografie

Narodila se 17.5. 1955 v Clevelandu a je nejmladší ze tří dětí úřednice a židovského obchodníka. V šestnácti odjela na rok do Izraele, kde pracovala a prodělala vojenský výcvik. Po návratu do USA vystudovala sociologii na California State University v Nortridge. Herečkou se vlastně stala náhodou a díky nepřízni osudu. Na Silvestra 1972 utrpěla těžké zranění při autohavárii a následně byla rok v nemocnici, kde se rozhodla, že bude herečkou. Poté 3 roky navštěvovala kurzy u herce V. Gazza a střídala různá zaměstnání.

Profesionální kariéru zahájila v roce 1976 TV seriálem ZÁZRAČNÁ ŽENA. Poté se začala objevovat i ve filmech, mezi její první známější role patří Sissy v melodramatickém snímku MĚSTSKÝ KOVBOJ, kde hrála manželku J. Travoltovi. Následoval rok 1982 a film DŮSTOJNÍK A GENTLEMAN, který jí vynesl hned nominaci na Oscara za ženský herecký výkon v hlavní roli. Ve snímku výborně zvládla roli dělnice Pauly, která se touží provdat za důstojníka námořního letectva ( R. Gere). Hned v následujícím roce byla opět nominována na Oscara za roli v psychologickém dramatu CENA ZA NĚŽNOST, kde hrála tvrdohlavou Emmu, do jejíhož života zasahuje nejprve výstřední matka a nakonec nevyléčitelná nemoc. Úplně jinou polohu svého herectví ukázala v kriminální komedii ORLOVÉ PRÁVA, kde ztělesnila advokátku, která obhajuje dívku (D. Hannahová) obviněnou z vraždy. Další zajímavou rolí byla vyšetřovatelka, která se snaží usvědčit tajemnou ženu z několika vražd ve filmu ČERNÁ VDOVA. Následovaly různé role ve většinou psychologických filmech, které jí "sedí" nejlépe, např. HOŘÍCÍ KŘÍŽE, KAŽDÝ VYHRÁVÁ a POD OCHRANOU NEBE. Další významná role byla ve životopisném filmu KRAJINA STÍNŮ, kde ztvárnila americkou básnířku a spisovatelku Joy Greshamovou, která udržuje neobvyklý milostný vztah s britským spisovatelem a filozofem C.S. Lewisem (A. Hopkins). Za tuto roli byla opět, už potřetí, navržena na Oscara. Následovaly dva celkem úspěšné filmy NEBEZPEČNÁ ŽENA a ZAPOMEŇ NA PAŘÍŽ. Pak přišla šestiletá pauza ( 1996 - 2001). Mezi její poslední filmy patří sportovní drama RADIO, černá komedie SAMÁ SLÁVA a drama RÁCHEL SE VDÁVÁ. V roce 2005 byla nominována na cenu Emmy za výtečný výkon v TV filmu DAWN ANNA, kde hraje osamělou matku Annu, která miluje svou rodinu.

Debra byla celkem 3x nominována na Oscara (DŮSTOJNÍK A GENTLEMAN, CENA ZA NĚŽNOST a KRAJINA STÍNŮ) a 4x na Zlatý Glóbus ( MĚSTSKÝ KOVBOJ, DŮSTOJNÍK A GENTLEMAN, CENA ZA NĚŽNOST a NEBEZPEČNÁ ŽENA). Bohužel ani jednu nominaci nedokázala proměnit.

V roce 1986 se provdala za herce Timothyho Huttona a o rok později se jí narodil syn Noah. Manželství bylo neúspěšné a v roce 1990 následoval rozvod. Jejím druhým manželem se v roce 1996 stal agent a manažer Arliss Howard, s nímž má syna Babe Ruth, kterého porodila v roce 1997, kdy jí bylo už 42 let. Také proto si dala s herectvím pauzu na 6 let ( 1996 - 2001). S druhým manželem žije dodnes.

Pavel "Sifaka" Čermák

Herecká filmografie

Filmy

2017 The Lovers
2014 Červený stan (TV film)
Životní šance
2013 In the Woods
2012 Lola Versus
2008 Rachel se vdává
2005 Dawn Anna (TV film)
Někdy v dubnu (TV film)
2004 Samá chvála
2003 Radio
2001 Big Bad Love
1995 Wizard of Oz in Concert: Dreams Come True, The (TV film)
Zapomeň na Paříž
1993 Krajina stínů
Nebezpečná žena
Wilderův oheň
1992 Muž zázraků
1990 Každý vyhrává
Pod ochranou nebes
1988 Hořící kříže
Všeobecná deklarace lidských práv
1987 Láska nebeská
Černá vdova
1986 Orlové práva
1984 Mikova vražda
1983 Cena za něžnost
1982 Důstojník a džentlmen
E.T. - Mimozemšťan
Na plechárně
1980 Městský kovboj
1979 Francouzské pohlednice
1978 Special Olympics (TV film)
Thank God It's Friday
1976 Slumber Party '57

TV seriály

2018 The Ranch (TV seriál)
Born Country (S03E15)
Changes Comin' on (S03E14)
If I Could Just See You Now (S03E13)
další epizody (15)
Patriot (TV seriál)
American Dimes (S02E01)
2017 The Ranch (TV seriál)
Can't Be Really Gone (S02E10)
Last Dollar (Fly Away) (S02E09)
I Didn't Ask and She Didn't Say (S02E08)
další epizody (10)
2016 The Ranch (TV seriál)
Merry Christmas (Wherever You Are) (S01E20)
Leavin's Been Comin' (For a Long, Long Time) (S01E19)
The Cowboy Rides Away (S01E18)
další epizody (17)
2010 V odborné péči (TV seriál)
Frances - týden 7. (S03E25)
Frances - týden 6. (S03E22)
Frances - týden 5. (S03E18)
další epizody (7)
1977 Szysznyk (TV seriál)
1975 Wonder Woman (TV seriál)

Dokumentární

2006 Can You Hear Me? Israeli and Palestinian Women Fight for Peace - vyp.
Debra Winger in India (TV film)
2004 Debra Winger in Africa (TV film)
2002 Searching for Debra Winger
Ten kluk bude točit
1998 Rumi: Poet of the Heart
1995 50 Years of Funny Females (TV film)
In the Wild: Pandas (TV film)
1994 In Search of Angels
1993 In the Wild (TV seriál)

Host

TV pořady

2015 The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
1994 66. Annual Academy Awards (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(25)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace