Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Teprve devítiletý Hogarth zachrání obrovského robota, který na Zemi přiletěl z vesmíru. Hogarth se snaží svého nového geniálního kamaráda ubránit před vládním agentem a vojáky. Ve zdánlivě klidném městečku Rockwell ve státě Maine žije v roce 1957 devítiletý chlapec Hogarth, který sní o invazi vetřelců a bitvách s komunistickými agenty. Jednoho dne se mu jeho sen splní - do nedalekého jezera prý spadl obrovský robot z vesmíru. Hogarthovi se podaří robota vylovit a navzdory protestům své matky Annie ho schová u kamaráda Deana. O robotově přítomnosti se brzy dozví vládní agent Kent Mansley, který chce vetřelce zničit za každou cenu. A bude jen na Hogathovi, jestli se mu to podaří. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (376)

Lima 

všechny recenze uživatele

Někde jsem četl rozhovor s Bradem Birdem, ve kterém se svěřoval, že jeho hlava je přímo zahlcena nápady na příběhy všeho druhu, stačí "pouze" sehnat peníze a realizovat je. Nyní pod ochrannými křídly Pixarů se můžeme těšit, co z tohoto zajímavého invenčního chlapíka v budoucnu ještěvyleze a své kvality prokázal ne až v jeho užasně úspěšných Úžasňákových, ale v tomto debutujícím propadáku (neprávem, distribuční společnost poněkud zaspala s propagací). Vtipný i dojemný příběh, nijak světoborná, ale oku lahodící animace a až do závěrečných deseti minut naprostá spokojenost. Pouze militantně laděný závěr mi příliš nesedl, všechny ty ultra-mega-hyper-super zbraně, vylézající z každé robotovy končetiny. Pár vtipných filmových odkazů potěší, ovšem s jejich "neskutečným množstvím" to zase tak žhavé není , pokud je tam v některých scénách mermomocí nechceme vidět sami. Á propós, Dieslův chraplák se pro robotický hlas hodil dokonale. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

The Iron Giant sa rovnako ako Rodinka Úžasných vracia do minulosti a to dvojakým spôsobom, prostredníctvom ktorého oslovuje ako naivné, tak poučené publikum. Jednak je zasadený do 50.rokov, kedy pripomína studenovojnovú atmosféru v spoločnosti, jednak sa odkazuje k filmom nielen v danej dobe vzniknutým, ktoré ono napätú klímu tematizovali. The Iron Giant v čase svojho prvého života sa vymykal zo súčasnej produkcie animovaných diel. Počin, ktorý namiesto vtedy vďaka pixarovkám populárnej počítačovej animácii uprednostňuje dvojrozmernú kresbu a svoje 3D prvky maskuje. Počin, ktorý oproti disneyovkám oslovuje dospelejšie publikum svojou významovou ambicióznosťou, oslobodením sa od epizodického rozprávania pozostávajúceho z muzikálových i dobrodružných atrakcií a uprednostnením spomienok na dobu minulú pred formou bájky. ()

Reklama

MeanWhile 

všechny recenze uživatele

Vůbec mě The Iron Giant nezklamal, za což jsem velmi rád. U animovaných filmů mám vždy problém s hodnocením, a to takový, že se vždy od několika hvězd hodnocení snížím někam úplně jinak po nějaké době promýšlení. Zde u Obra vím, že to nečeká. Toto kouzelné dílo má v sobě jednu speciální věcičku, a to tu velkou sílu, která vás vtáhne do tý krásný atmosférky, kterou se necháváte unášet a při tom koukáte na tu ne úplně nejlepší, ale zároveň kouzelnou animaci a v ní vidíte skvělýho velkýho Železňáka. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Žádná běžná masová záležitost pro ty, kteří ucvrkávají nad Madagaskarem nebo třeba Mravenční polepšovnou. Původně Simpsonovými vycepovaný Brad Bird (dneska válí s novým Ethanem Huntem) se léta páně 1999 pochlubil slušným animákem, plným nápaditých kousků. Ačkoliv disponuje nepříliš originálním příběhem, může se pyšnit velmi zajímavými jednotlivými scénami, které jsou na „dětský“ film nadmíru inteligentní a vlastně úplně jiné, než na které jsme byli od předešlých kousků třeba od Disneyho zvyklí. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Klasika, na ktorej som vyrastal... Príbeh jedného chlapca a jedného opusteného gigantického robota, ktorý si získal mnoho fanúšikov a som skalopevne presvedčený, že nikdy nezostarne a stále bude patriť medzi najobľúbenejšie animované rozprávky. ako sa vraví, stará láska nehrdzavie... Pre tých, čo nevedia, jedná sa o famózny celovečerný debut režiséra Brada Birda (na Amazing Stories spolupracoval so Zemeckisom), na ktorý sa jednoducho nedá zabudnúť... Ako píše Tsunami_X, je to jednoducho masterpiece. A vždy ma emocionálne roztrhá. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (26)

  • Hudbu k filmu nahral Český filharmonický orchester. (pds)
  • Postavy Franka a Ollieho (personálu ve vlaku), jež Kent zpovídá po vykolejení vlaku, jsou karikaturami Disneyho kreslířů Franka Thomase a Ollieho Johnstona, kteří své postavy také nadabovali. (D3VIL)
  • Hogarthova matka jezdí v Chevroletu 3100 Pickup z roku 1950. (D3VIL)

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Zemřela oscarová herečka Cloris Leachman

Zemřela oscarová herečka Cloris Leachman

28.01.2021

Z Kalifornie přišla smutná zpráva, ve věku 94 let totiž včera filmový svět opustila americká herečka Cloris Leachman. Zprávu o úmrtí médiím předala její manažerka Juliet Green. Ve filmu se Cloris… (více)

Co chystá režisér Úžasňákových?

Co chystá režisér Úžasňákových?

22.06.2018

Režisér Brad Bird se proslavil zejména svými animovanými filmy Železný obr nebo Úžasňákovi, má na kontě ale třeba i čtvrtou Mission: Impossible – Ghost Protocol či dnes již zapomenutý Tomorrowland.… (více)

Reklama

Reklama