Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Teprve devítiletý Hogarth zachrání obrovského robota, který na Zemi přiletěl z vesmíru. Hogarth se snaží svého nového geniálního kamaráda ubránit před vládním agentem a vojáky. Ve zdánlivě klidném městečku Rockwell ve státě Maine žije v roce 1957 devítiletý chlapec Hogarth, který sní o invazi vetřelců a bitvách s komunistickými agenty. Jednoho dne se mu jeho sen splní - do nedalekého jezera prý spadl obrovský robot z vesmíru. Hogarthovi se podaří robota vylovit a navzdory protestům své matky Annie ho schová u kamaráda Deana. O robotově přítomnosti se brzy dozví vládní agent Kent Mansley, který chce vetřelce zničit za každou cenu. A bude jen na Hogathovi, jestli se mu to podaří. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (376)

boshke 

všechny recenze uživatele

Jakkoli se dá pokrok posledních desetiletí v úrovni animace spíše kvitovat, je velice osvěžující podívat se na animovaný film, u kterého si divák může být na první pohled jistý, že se vskutku o animák jedná. Příběh je prostinký, až triviální, ale co naplat, aplikuji moje železné pravidlo - když mne film dojme k slzám, nemůžu jinak než dát plný počet. You stay. I fix. No following... 100% ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Velmi nenápadný film stojící strašně moc v pozadí, Alespoň já, a podle počtu hodnocení koukám, že ne sám, jsem o něm dlouho vůbec neslyšel. A je to skutečně obrovská škoda. Brad Bird je na tento žánr velký machr, a tady je to opravdu znát. Pěknou animaci úplně zastiňuje krásný a dojemný příběh o přátelství malého kluka s obřím robotem, které si musí zákonitě projít množstvím problémů. A jsou to problémy řešené vesměs ohromně zábavným, nápaditým a v závěru i nečekaně akčním způsobem. Nečekal jsem to, ale Železný obr je prostě animák se vším všudy, pro něhož jako by bylo 86 minut strašlivě málo. 100% ()

Reklama

imf 

všechny recenze uživatele

Brade, Brade... konečně jsem si na tebe po letech udělal čas a bylo to... neuvěřitelný. Ať už mě sejmul kýč nebo moje slabost pro roboty, ať už sem nemohl odlepit oči od poctivé "ruční" animace nebo roztomilých nápadů, je to vcelku jedno, protože jsem se zas cítil jako ten kluk v hlavní roli a chtěl jsem se po večerce vyplížit z okna a odběhnout do lesa za dobrodružstvím. Asi se budu muset přestěhovat z desátého patra uprostřed Prahy. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

V Pixaru vznikl jediný opravdu skvělý film - Incredibles. Natočil ho Bradi Bird... a filmem, ve kterém měl na svůj kvazi-superhrdinský epos generálku je právě Iron Giant. Dějově může působit jako vcelku standartní Disneyovka (ač vznikl u Warnerů), ovšem s neskutečně sympatickým robotem v hlavní roli, který i přes svůj fantaskní původ působí mnohem reálněji, než většina ostatních amerických animovaných postaviček dohromady. Vykrádání ET mimozemšťana z první poloviny filmu se tak svižně změní v parafrázování dětských superhrdinských komiksů a geneze jejich hrdinů. Navíc v kombinaci se skvěle zpracovaným prostředím 50tých let plných rudých hrozeb, zelených mozků a brakových filmů s kulisami z papundeklu - podobně jako se o to snažil Spielberg ve svém Indiana Jonesovi 4, ale řekl bych že ještě o kus zábavněji... a chytřeji. 8/10 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Asi som sa dostal k tomuto kultovému animáku s krížikom po funuse, očakávania však stále boli veľmi vysoké. Ide síce o skvelú celorodinnú zábavu, avšak nechala ma prekvapivo celkom chladným. Kritika tupého amerického militarizmu potešila, variácia na E.T. taktiež, ako aj vizuálne stvárnenie mimozemšťana - robota. Animácia však už značne zostarla, ide ale o subjektívny vkus, pre retro maniakov a milovníkov deväťdesiatok naopak môže znamenať The Iron Giant jeden z posledných "poctivých" animákov. Plagát Forbidden Planet na stene u chlapca v izbe bola už čistá povinnosť. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (26)

  • Hogarthova matka jezdí v Chevroletu 3100 Pickup z roku 1950. (D3VIL)
  • Speciální DVD edice obsahuje osm vymazaných scén: 1. úvodní scénu s velkou lodí plující v oku hurikánu, kde se pasažéři stanou svědky Robotova "příletu"; 2. další scénu Hogartha ve škole; 3. rozhovor mezi Hogarthem a jeho matkou o smrti Hogarthova otce po scéně v elektrárně; 4. další část duelu inteligence mezi Hogarthem a Kentem; 5. scénu u táboráku s Hogarthem, Robotem a Deanem; 6. scénu Annie a Deana v jídelním voze; 7. noční můru Robota o jeho původu; 8. scénu Hogartha a Robota zapojujících se do závodu. (D3VIL)

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Zemřela oscarová herečka Cloris Leachman

Zemřela oscarová herečka Cloris Leachman

28.01.2021

Z Kalifornie přišla smutná zpráva, ve věku 94 let totiž včera filmový svět opustila americká herečka Cloris Leachman. Zprávu o úmrtí médiím předala její manažerka Juliet Green. Ve filmu se Cloris… (více)

Co chystá režisér Úžasňákových?

Co chystá režisér Úžasňákových?

22.06.2018

Režisér Brad Bird se proslavil zejména svými animovanými filmy Železný obr nebo Úžasňákovi, má na kontě ale třeba i čtvrtou Mission: Impossible – Ghost Protocol či dnes již zapomenutý Tomorrowland.… (více)

Reklama

Reklama