Reklama

Reklama

Černočerná tma

  • USA Pitch Black (více)
Trailer

Obsahy(1)

Během letu po odlehlé cestovní trase dojde k nehodě a osobní loď se čtyřiceti pasažéry je nucena nouzově přistát na planetě, kterou zvolí počítač jako tu nejvhodnější. Již během přistání většina pasažérů zemře. Přežije jen malá skupina poněkud nesourodých pasažérů. Pilotka Fryová, pár civilistů, žoldák Johns, který převáží do vězení vraha Riddicka, jenž má zvláštní schopnost vidět ve tmě. Všichni se vydají hledat vodu. Cestou míjejí kostry obrovských zvířat a dojdou až na starou geologickou základnu, kde objeví záchrannou loď, s kterou by mohli z planety odletět. Když jeden z trosečníků zmizí, Fryová se spustí do jeskyně a najde tam už jen jeho ostatky. Planetu totiž obývají létající masožravé příšery, které útočí jenom ve tmě, protože je světlo odpuzuje. Postupně zjišťují, že nestvůry vylézají z podzemí jen při zatmění místních sluncí. Jednou za 22 let postihne planetu totální zatmění. Ten den se blíží... (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (735)

tron 

všechny recenze uživatele

„Kde je Johns?“ – „Ktorá polovica?“ Banálna historka o sériovom vrahovi a banálna historka o stroskotancoch na planéte plnej agresívnych príšer. Jedinečnou Čiernočiernu tmu však robí práve to, že dve veľmi odlišné zápletky narvala do jedného filmu. Výsledok vďaka tomu skutočne nie je banálny, ale naopak originálny a nečakaný (svoje robí i alergia monštier na svetlo, s čím scenáristi v podaní jednotlivých hrdinov šikovne pracujú). Minimálne do chvíle, kým nad planétou nevyjdú tri slnká, sa dá napätie krájať. Postavy konajú realisticky (ľudia, ktorí sa v krízovej situácii snažia zachrániť v prvom rade sami seba), silácke dialógy odsýpajú („Už môžeme konečne vypadnúť?“ – „Nie bez rozlúčky.“), vzťahy medzi postavami sú prepracované (od nenávisti po lásku) a Vin Diesel, ktorého Riddick celosvetovo preslávil, je skvele charizmatický. Taký svalnatý Hannibal Lecter. Bohužiaľ, druhá polovica je bežný akčný sci-fi horor, kde poteší občasný originálny twist a poctivé animatronické votrelecké obludky Patricka Tatopoulosa (americká Godzilla). Napriek nedokonalému scenáru by som sa ho odvážil prirovnať k podobne osviežujúcim a "nečakaným", aké mali napr. Vreskot alebo Zradná hlbočina. Hoc sa o filme zvykne hovoriť ako o trháku, realita zas až taká ružová nebola. celosvetová tržba 53 miliónov nie je nič ozrutné, ale faktom je, že od nenápadného filmu s béčkarským kastingom nikto nič nečakal a pri rozpočte skromných 23 miliónov je to vlastne napokon celkom fajn. Kino Považan NMnV 2000 ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Naprosto fantastický sci - fi béčko. Na nic si nehraje, a ukazuje nám, že i s malým rozpočtem se dá udělat spousta věcí. Hercí skvělí, Vin Diesel je zmetek k pohledání, skvělá práce se světlem a tmou ("extremely bad timing"), výborný nestvůry a zajimavá hudba (byť samostatně neposlouchatemná, vyjma hlavního motivu). Film se stal Kultem zcela zaslouženě. Černočerná tma je skutečně kvalitní filařské dílo, o jeho mladším bratříčkovi už se to bohužel říct nedá. ()

Reklama

Shakers 

všechny recenze uživatele

Skvelé nápady a dobrý dej, ktorý ťaží hororovú atmosféru z neznámej planéty.Skvelo napísaná postava vraha Riddicka, ktorý sa postupne stane vaším obľúbencom a ktorý je skvelým súperom proti nezmámim votrelcom.Celý film je skvelo skombinovaný, atmosféra nechýba, po technickej stránke je to tiež dobre (kamera, osvetlenie), efekty sú miestami slabšie, ale scenár ktorý bol povodne napísaný pre Alien3 je rozhodne fajn. 90% -5* ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Scifárna tohle není vůbec špatná. Vin Diesel tu sice moc nenamluví, a ani mi nepříjde, že by nějak extra hrál, ale je tu kurevsky drsnej, a to se do týhle posraný tmy dost počítá, jelikož ve filmu se s hlavními postavami vůbec srát nebudou, a to je na tom to hezký. Jinak je to teda klasický vymlátička, kterých je plno, jen s tou výhodou, že se všecko odehrává na planetě, na kterou se v životě nedostanu, a proto se mi na to tak hezky koukalo. Každopádně pokračování už tak drsný nebylo, možná taky tim, že Vin Diesel se tam dost změnil. Díky jeho drsnosti je právě tenhle film tak kvalitním, že se rozhodně u mě cpe na přední místa nejlepších sci-fáren co jsem kdy viděl, a kvalitní sci-fi je skutečně problém natočit, proto mě každé další těší, včetně Černočerné tmy. ()

Jacinda 

všechny recenze uživatele

černočerná tma překvapí, že na začátku není vůbec černá. dokonce se zdá, že ani být nemůže, když nám tu svítí tři sluníčka. jenže čas od času nás jedna planeta počastuje svou návštěvou a pak je tolik tmy, že by se z toho jeden pos****. rozhodně nejimpozantnější je celá scéna s postupným stmíváním. a propo: nikdy bych nestrčila hlavu do podezřelého otvoru ()

Galerie (50)

Zajímavosti (28)

  • Filmem byla inspirována kniha „Planeta mezi dvěma slunci“ od spisovatele Roberta Fabiana. (Beckett51)
  • Jméno vesmírné lodi bylo Hunter/Gratzner. Také se tak jmenovala společnost pro vizuální efekty, která loď navrhla a postavila. (Chatterer)

Související novinky

Vin Diesel počtvrté jako Riddick

Vin Diesel počtvrté jako Riddick

08.05.2024

Bezesporu existuje mnoho filmových franšíz, u nichž by si fandové zbožně přáli pokračování. S každou další zvěstí o možném pokračování milované série jejich naděje stoupají, jen aby vysněný film… (více)

Diesel oznámil čtvrtého Riddicka

Diesel oznámil čtvrtého Riddicka

13.02.2023

Zatímco Vin Diesel mluví o rodině a čelí novému nepříteli v čerstvých ukázkách na desátý díl již mírně utahané série Rychle a zběsile, myslí herec a producent bokem i na svoji druhou významnou… (více)

Riddicka čeká pokračování

Riddicka čeká pokračování

22.11.2015

Vin Diesel sliboval třetího Riddicka mnoho let. A když jsme ho předloni nakonec dostali, byl z něj téměř stomiliónový hit, u kterého se okamžitě začalo spekulovat o pokračování. Jaká je situace nyní?… (více)

Třetí Riddick je konečně na cestě

Třetí Riddick je konečně na cestě

18.02.2010

Už to dobře známe. Řeči o návratu k postavě, která oba proslavila, tasí Diesel a Twohy pokaždé, když chtějí upozornit na nějaký svůj nový film. Protože ale v blízké době žádný jejich snímek premiéru… (více)

Reklama

Reklama