Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1887. Do města přijel tvrdý, samotářský šerif Jared Maddox, pátrající po vrazích muže, který zde byl před časem zabit za značně podivných okolností. Stopy jej neomylně vedou k majiteli zdejšího ranče, jenž však svou mocí a vlivem ovládá celý kraj. Maddox se pokusí o nemožné, přitom je si dobře vědom, že v nastávajícím boji půjde sám proti všem… Hlavní postavu v tomto westernu ztvárnil Burt Lancaster, známý z filmů Norimberský proces, Co se nepromíjí, Půlnoční muž, Seznam Adriana Messengera, Ulzanův nájezd, Ostrov Dr. Moreaua a řady dalších. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (74)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Šerif malého mesta Bannock, Jared Maddox, prichádza do susedného Sabbathu, aby odviedol a postavil pred súd sedem cowboyov, čo majú na svedomí vraždu starca. Nebude to však také jednoduché. Obžalovaní muži sú chránencami miestneho všemocného bossa Vincenta Bronsona. Maddox, ale neodíde pokiaľ nedokončí svoju robotu. Striktne ctí zákony, dodržuje pravidlá. Neplatia na neho hrozby, ani prosby. Je tvrdý, zarputilý, neoblomný, neúplatný. Je to rýchly pištoľník s pevnou rukou. Výrobca vdov, zabiják. On je "Strážca zákona". Skvelý film. Zaujímavá zápletka. Profesionálne nasnímaná akcia. Výborné dialógy. Výrazné charaktery postáv. Vyvážené herecké výkony. Vierohodné, dobové kostímy, masky a kulisy. Vhodné hudobné podklady. Päť hviezdičkový western. ***** ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Zkazky o tom, že jde do značné míry o Poslední vlak z Gun Hillu v o poznání špinavějším, drsnějším a nečernobílém podání nikterak nelžou. Není tu kladných či záporných postav; snad jen jedna k tomu sklouzává pro svou horkokrevnost. Jinak se to poctivě až do posledních momentů sympaticky drží v šedé zóně "kde začíná/končí právo na spravedlnost a kde/kdy se přílišné až fanaticky zaslepené lpění na liteře překlápí ve vytváření zlé krve s dopady vysoce přesahujícími původní (zlo)čin". Právě spirála činů a následků vtahuje více a více postav, které s původními výtržnostmi neměli co dočinění. A to vše podané skrze skvěle napsané dialogy spíše než přestřelky. Byť i na ty dojde a když už, tak se drží v mantinelech uvěřitelných duelů, do kterých se ani jedné straně dvakrát moc nechce. Stále je to však primárně western, kde často hvízdne nějaká ta kulka, nikoli psychologická studie. Navíc western setsakra dobrý. ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Cervenak to napisal vystizne. Je to perfektny western s netradicne dynamickym tempom. Postavy su fantasticky napisane. Ziadne ciernobiele stereotypy. Az som si prial, aby film trval aspon o 20 minut viac. Najviac sa mi pacilo, ze svojim spôsobom za zaporaka tu je serif, ktory chce zatknut skupinu muzov, ktory nahodou zabili starca. A pachatelia su vykresleni ako celkom normalni ludia, ktori sa z rôznych pochopitelnych dôvodov odmietaju vydat serifovi. Takze do velkej miery to je skôr drama ako nejaka kovbojka. Prestreliek tu je minimum a su natocene kvalitne ale nie su nejak umelecky stylizovane. Pôsobia dost civilne. Jedina vec, ktora ma trochu iritovala boli divoke zoomy kamery jak v starych kung-fu filmoch. Ale to je malickost. Stale sa jedna o jeden z najlepsich westernov aky som videl. 8/10. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Výtečný western, který se mi zde i při zdánlivě dobrém hodnocení zdá nedoceněný. Staví na jednoduché myšlence, že Spravedlnost je jenom jedna. Nelze ji ředit žádnými řečmi, ústupky a kompromisy - buď je nebo není. Příběh je kolem této premisy vystavěný velice dovedně, udržuje si stálé tempo od počátečnío řádění opliců přes přestřelky, inteligentní dialogy, ne zcela předvídatelné zvraty až k pěknému westernovému závěru. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Velmi zdařilý western, který se nese v duchu "peckinpahovských jatek" a dějově zase trochu vychází z kultovního High Noon. Příběh se odehrává v klasické westernové přírodě plné prachu, kojotů a horkých dní a chladných nocí. Hlavní hrdina v podání Burta Lancastera je tvrdý, nekompromisní a sympatický. Proti němu stojí banda, která je loajální svému pánovi, jistému Bronsonovi, o kterém se však také nedá říct, že by byl vyloženě špatným člověkem. V doprovodu zdařilé hudby se zde pak střetávají různé charaktery postav a rozehrává se vír myšlenek a otázek ohledně zločinu a jeho trestu, důslednosti práva a následků rozsudku. Strážce zákona pro mě bylo velmi milé překvapení. ()

Galerie (43)

Reklama

Reklama