foto

Robert Duvall

  • nar. 5.1.1931 (86 let)
    San Diego, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Většinou hrál vedlejší role a nikdy se neprezentoval jako pravá hollywoodská hvězda, díky čemuž jeho jméno není z nejznámějších. Robert Duvall, jeden z nejuznávanějších a nejvšestrannějších amerických herců byl však během své téměř padesátileté kariéry pětkrát nominovaný na Oscara a jednoho získal.
 
Druhá světová válka byla ještě daleko, když se v San Diegu narodil syn vojenského důstojníka Williama Howarda Duvalla, který byl později jmenován admirálem. Dostal jméno Robert Selden Duvall (5. ledna 1931) a francouzsky znějící jméno má po otcových předcích, nesmiřitelných hugenotech, které okolo roku 1700 vyhnalo z Francie zrušení Ediktu nantského Ludvíkem XIV. (1685). Díky matce, amatérské herečce, je přímým potomkem někdejšího slavného vůdce vojsk konfederace, generála Roberta E. Lee a příbuzným prvního prezidenta Spojených států amerických George Washingtona (Washington sám sice neměl biologické potomky, ale adoptoval děti své ženy Marthy Custis, poté co její první muž zemřel. Její syn John Custis měl tedy syna Washingtona Custise, jehož dcera Mary se provdala právě za generála Roberta E. Lee.).
 
Začal studovat drama na Principia College v Illinois, kterou absolvoval v roce 1953. Nastoupil nanecelé dva roky do armády, ale našel se až na The Neighborhood Playhouse School of the Theatrhe v New Yorku, kde studoval u Sanforda Meisnera. Byt tenkrát sdílel se spolužákem Dustinem Hoffmanem a oba se velmi přátelili s dalším svým spolužákem – Gene Hackmanem. V této trojici byli Hoffman a Duvall velice známí díky svým aférkám se ženami, dvojice Hackman a opět Duvall rvačkami v barech a všichni tři jako inscenátoři kanadských žertů. Během studií si přivydělával jako pošťák na Manhattanu, ale nevydržel to déle než 6 měsíců.
 
Série šťastných okolností se spustila hned, když Meisner obsadil Duvalla do hry The Midnight Caller v režii Hortona Footea a Foote Duvalla následně do role mentálně postiženého Boo Radleye v Ako zabiť vtáčika (1962). V té době se oženil s Barbarou Benjamin a manželství, které vydrželo celých jedenáct let, se mělo později ukázat jako Duvallovo nejdelší. Jméno si budoval především jako divadelní herec v New Yorku, kde hrál například v dramatu Arthura Millera A View from the Bridge (v němž působil jeho bývalý spolubydlící Hoffman jako asistente režie). Do repertoáru přidal také epizodní televizní role a menší postavy ve filmech: Štvanica (1966) s Marlonem Brando a Jane Fonda, sci-fi Countdown (1968) Roberta Altmana a Williama Conrada nebo v dramatu The Rain People (1969) Francise Forda Coppoly.
 
Směr: Kmotr
 
Výraznější roli dostal ve westernu Maršál (1969), kde měl tu čest být zastřelen Johnem Waynem a rok na to jej Altman obsadil do role Franka Burnse ve filmu MASH. Bohužel pro Roberta Duvalla jej o dva roky později zastínil Larry Linville, který ztvárnil tutéž postavu ve 115ti epizodách mnohem populárnějšího seriálu. Nicméně Duvall si zatím v klidu zahrál ve sci-fi George Lucase THX 1138.
 
Když Francis Ford Coppola obsazoval role ve svém legendárním Kmotrovi, vzpomněl si hned na dva protagonisty svého nedávného filmu The Rain People. Jamesi Caaneovi svěřil Santino 'Sonny' Corleona a Robertovi Duvallovi mafiánského advokáta Toma Hagena. O tom, jak se jej Duvall zhostil, svědčí jeho první nominace na Oscara. V této své, bezmála životní roli, si získal respekt svých dvou kolegů Marlona Brando a Al Pacina. Coppolův film se stal hitem (vydělal téměř 300 milionů dolarů). Později se Duvall setkal s Coppoloým režijním vedením ještě v kriminálním thrilleru Rozhovor (1974), v druhém pokračovaní Kmotra a ve válečném dramatu Apokalypsa (1979). Právě díky postavě podplukovníka Kilgorea a jeho hlášce „Miluju vůni napalmu, takhle po ránu.“ začal být pokládán za velkého herce, opět byl nominován na Oscara a v Guinnessově knize rekordů zapsán jako nejvšestrannější herec na světě.
 
Postupně se tehdy na čas propracoval k hlavním rolím, jako byl další jeho podplukovník Bull Meechum (Velký Santini, 1979) nebo country zpěvák Mac Sledge (Tender Mercies, 1983), za nějž získal svého jediného Oscara. Znovu se oženil, tentokrát s televizní herečkou Gail Youngs, ačkoli se o čtyři roky později rozvedli. Na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let dosahovala jeho kariéra vrcholu, ale dál nenacházel velké příležitosti odpovídající jeho umění ani jeho „post-oscarovým“ požadavkům na honoráře. V roce 1977 naposled vystupoval na Broadwayi v inscenaci American Buffalo. Nehrál už ani ve třetím pokračování Kmotra, když produkce odmítla vyhovět jeho požadavkům, přesahujícím 5 milionů dolarů pro Al Pacina, k čemuž Duvall řekl „jestliže zaplatí Pacinovi dvakrát víc než mě, je to fajn, ale ne když to udělají třikrát nebo čtyřikrát, což udělali.“ Popravdě řečeno, za první část dostal honorář 36 tisíc dolarů a za třetí díl odmítl nabídnutý 1 milion. 
 
Zpátky k vedlejším rolím
 
Jeho větší úspěch z příští doby představovala snad už jen hlavní role Texas Rangera Guse McCrae v televizní westernové sérii Osamělá holubice (1989), za níž byl nominován na cenu Emmy. Podruhé byl na tuto televizní cenu nominován za dokonalé ztvárnění Stalina ve stejnojmenném televizním americko-maďarském filmu s Julií Ormond a Maximilianem Schellem (a v režii Ivana Passera). Když už se tolik vtělil do rolí bestií, zahrál si zanedlouho ještě nacistického válečného zločince Adolfa Eichmanna (Muž, který dopadl Eichmanna, 1996). Mezitím se v devadesátých letech objevoval v drobných rolích, s nimiž má největší zkušenosti, např. v Šarlatovém písmenu, Síle lásky, Drtivém dopadu, 60 sekundách a dalších. V letech 1991 – 1996 byl potřetí ženatý se Sharon Brophy, když na ulici Buenos Aires poznal Lucianu Pedraza, s níž se v roce 2005 oženil. Oba slaví narozeniny 5. ledna, ačkoli je Luciana o čtyřicet let mladší.
 
Bývá připodobňován k americkým filmovým hercům jako byli Spencer Tracy nebo Marlon Brando, ale taky srovnáván s dávným přítelem Gene Hackmanem. Co Je však odlišuje nejvíce, je Duvallova touha režírovat. Poprvé si vyzkoušel druhou stranu kamery v roce 1975 (dokumentární snímek We're Not the Jet Set), později se pokusil o drama (Angelo, My Love, 1983) a napříště se obsadil do hlavní role zmateného náboženského dramatu podle vlastního scénáře Apoštol (1997) nebo dalšího zfilmování svého scénáře Assassination Tango (2002). Kdo by to byl řekl, že starý americký herec mluví plynně španělsky, miluje argentinské Buenos Aires a především vášnivě rád tančí tango.
 
Dnes Robert Duvall patří ke generaci uznávaných herců, kterým filmaři rádi nabízejí střídavě větší (Krajina střelců, 2003) a menší role (Děkujeme, že kouříte, 2005), jimiž okoření svůj snímek a Duvall se do nich stále pouští se vší energií. Během natáčení Costnerova westernu Krajina střelců dokonce upadl z koně a zlámal si několik žeber. Odměnou mu byla zanedlouho udělená hvězda na hollywoodském chodníku slávy.
 
Kdysi vyrůstal v San Diegu a Marylandu, ale už pěnou řádku let Duvall žije na venkově ve Virginii, v místech, kde probíhaly boje občanské války, a kde se také natáčelo nepříliš úspěšné válečné drama Bohové a generálové (2003), v němž si zahrál svého předka generála Roberta E. Lee. Ostatně, herec je dlouhodobým zastáncem Republikánů a v roce 2001 byl osobně pozván nastupujícím prezidentem Georgem Bushem na jeho inauguraci. Duvallovou asi poslední větší rolí ve filmu, který měl navíc docela úspěch, byl jeden z excentrických strýčků (druhého hrál Michael Caine), kteří si na prázdniny vezmou malého synovce v komediálním dramatu Vysloužilí lvi (2003). Duvallovy aktivity jsou dnes již zapsány nejen v kategoriích herec, režisér, scenárista, producent nebo bývalý umývač nádobí, pošťák či řidič náklaďáku, ale i majitel restaurace nebo skladatel textů k písním. Nenápadný, ale činorodý herec se nehodlá jen tak zastavit a napřesrok pánuje další dva filmy.

Jana "Jeanne" Krátká

Herecká filmografie

Filmy

2018 Widows
2016 In Dubious Battle
2015 Wild Horses
2014 Soudce
2013 A Night in Old Mexico
2012 Co čas nezahojil
Hemingway a Gellhornová (TV film)
Jack Reacher: Poslední výstřel
2011 Seven Days in Utopia
2009 Cesta
Crazy Heart
Snížit se
2008 Čtvery vánoce
2007 Noc patří nám
Štěstí ve hře
2006 Prolomená stezka (TV film)
2005 Děkujeme, že kouříte
Zelená je tráva
2003 Bohové a generálové
Krajina střelců
Vysloužilí lvi
2002 John Q.
Vražedné tango
2000 Sláva vítězům
6. den
60 sekund
1998 Drtivý dopad
Perníkový dědek
Workin' Man: A Tribute to Merle Haggard (TV film)
Žaloba
1997 Apoštol
1996 Fenomén
Muž, který dopadl Eichmanna (TV film)
Rodinná záležitost
Smrtící bumerang
1995 Hvězdy padají na Henriettu
Síla lásky
Šarlatové písmeno
1994 Noviny
1993 Geronimo
Volný pád
Zápas s Hemingwayem
1992 Kmotr 1, 2, 3 (TV film)
La Peste
Newsies
Stalin (TV film)
1991 Popínavá růže
Trestanci
1990 Bouřící Portoriko
Bouřlivé dny
Příběh služebnice
1988 Barvy
1987 Apocalypse Pooh (TV film)
Hotel Colonial
1986 Belizaire the Cajun
Zachraňme Harryho
1985 Majáková loď
1984 Chlapec z kamene
Přirozený talent
1983 Tender Mercies
Terry Fox Story, The (TV film)
1982 Aliens From Another Planet (TV film)
1981 Pravdivé zpovědi
Pronásledování D.B. Coopera
1980 Ike: The War Years (TV film)
1979 Apokalypsa
Velký Santini
1978 Betsy
Invaze zlodějů těl
1977 Greatest, The
1976 Network
Orel přistál
Sherlock Holmes ve Vídni
1975 Útěk z vězení
Zabijácká elita
1974 Kmotr II
Rozhovor
1973 Černá výprava
Lady Ice
Odznak č. 373
1972 Joe Kidd
Kmotr
Tomorrow
Velká Northfieldská loupež
1971 Strážce zákona
THX 1138
1970 MASH
Revolucionář
1969 Lidé deště
Maršál
1968 Bullittův případ
Detektiv
Flesh and Blood (TV film)
Let na Měsíc
1967 Cosa Nostra, Arch Enemy of the FBI (TV film)
1966 Fame Is the Name of the Game (TV film)
Štvanice
1965 Nightmare in the Sun
1963 Captain Newman, M.D.
1962 Jako zabít ptáčka
1960 John Brown's Raid (TV film)
1956 Někdo tam nahoře mě má rád

TV seriály

1989 Osamělá holubice (TV seriál)
1979 Ike (TV seriál)
1977 Kmotr (TV seriál)
1968 The Mod Squad (TV seriál)
1967 CBS Playhouse (TV seriál)
Cimarron Strip (TV seriál)
Judd for the Defense (TV seriál)
1966 Felony Squad (TV seriál)
Inspektor Hawk (TV seriál)
Shane (TV seriál)
T.H.E. Cat (TV seriál)
The Time Tunnel (TV seriál)
1965 Run for Your Life (TV seriál)
The F.B.I. (TV seriál)
The Wild Wild West (TV seriál)
1964 Voyage to the Bottom of the Sea (TV seriál)
1963 Arrest and Trial (TV seriál)
Bob Hope Presents the Chrysler Theatre (TV seriál)
Kraft Suspense Theatre (TV seriál)
The Lieutenant (TV seriál)
The Outer Limits (TV seriál)
Uprchlík (TV seriál)
1962 Combat! (TV seriál)
Stoney Burke (TV seriál)
The Virginian (TV seriál)
1961 Cain's Hundred (TV seriál)
Great Ghost Tales (TV seriál)
Shannon (TV seriál)
The Defenders (TV seriál)
1960 Route 66 (TV seriál)
The Robert Herridge Theater (TV seriál)
1959 The Twilight Zone (TV seriál)
The Untouchables (TV seriál)
1958 Naked City (TV seriál)
1955 Zadáno pro Alfreda Hitchcocka (TV seriál)
1950 Armstrong Circle Theatre (TV seriál)

Dokumentární

2014 Hollywood Film Awards (TV film)
Marlon Brando - herec ze stanice Touha (TV film)
2012 Casting By
2011 Lt. Dan Band: For the Common Good
Marlon Brando tuli Suomeen (TV film) - a.z.
2008 Moviemaking in Virginia: Take 3
2007 Brando (TV film)
Operation Homecoming: Writing the Wartime Experience
2006 People's President, The (TV film)
2004 Beyond the 'Open Range'
Legacy of Filmmakers: The Early Years of American Zoetrope, A
2002 Behind the Scenes of 'John Q'
Festival Pass with Chris Gore (TV seriál)
Miracles & Mercies
2001 With the Filmmaker: Portraits by Albert Maysles (TV seriál)
1999 Celebrity Profile (TV seriál)
1998 Fearful Symmetry
Unseen Hollywood (TV seriál)
1991 Godfather Family: A Look Inside, The (TV film)
Lonesome Dove: The Making of an Epic (TV film)
Srdce temnoty: režisérská apokalypsa
1987 Biography (TV seriál)
Tango Bayle nuestro
1985 Sanford Meisner: The American Theatre's Best Kept Secret
1971 Bald: The Making of 'THX 1138'
1965 American Sportsman, The (TV seriál)

TV pořady

2015 The 21st Annual Screen Actors Guild Awards (TV pořad)
87. Annual Academy Awards (TV pořad)
2014 HuffPost Live Conversations (TV pořad)
2007 Zlatý Glóbus 2007 (TV pořad)
2003 75. Annual Academy Awards (TV pořad)
1999 71. Annual Academy Awards (TV pořad)
1998 70. Annual Academy Awards (TV pořad)
1997 The 49th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1996 Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV pořad)
1995 E! Živě z červeného koberce (TV pořad)
1994 Brisant (TV pořad)
Howard Stern (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
1989 The 41st Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)

Hudební videoklipy

1986 America (hudební videoklip)

Režijní filmografie

Filmy

2015 Wild Horses
2002 Vražedné tango
1997 Apoštol
1983 Angelo My Love

Dokumentární

1975 We're Not the Jet Set

Scenáristická filmografie

Filmy

2015 Wild Horses

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(120)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace