Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1887. Do města přijel tvrdý, samotářský šerif Jared Maddox, pátrající po vrazích muže, který zde byl před časem zabit za značně podivných okolností. Stopy jej neomylně vedou k majiteli zdejšího ranče, jenž však svou mocí a vlivem ovládá celý kraj. Maddox se pokusí o nemožné, přitom je si dobře vědom, že v nastávajícím boji půjde sám proti všem… Hlavní postavu v tomto westernu ztvárnil Burt Lancaster, známý z filmů Norimberský proces, Co se nepromíjí, Půlnoční muž, Seznam Adriana Messengera, Ulzanův nájezd, Ostrov Dr. Moreaua a řady dalších. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (74)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Máme tu western s troma hlavnými hrdinami, ktorí sú už pomaly v dôchodkovom veku a je jasné, že takýto chlapi sa už novým kúskom nenaučia. Spočiatku je tu jasný konflikt spravodlivosti voči pozícii moci, ktorá, ako to už chodí, je stále o krok vpred. Postupom času a s pribúdajúcimi minútami ale začne byť zrejmé, že scenáristovi a režisérovi nejde o čiernobiele videnie sveta a postavy začnete aj vy vidieť v ambivalentnejšom svetle. Čiže z polovice akýsi návrat do zlatých časov westernu a z polovice western revizionistický. Podstatné ale je, že to funguje ako celok. No a ten ústredný plagát prezrádza až príliš... :) ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Výtečný western, který se mi zde i při zdánlivě dobrém hodnocení zdá nedoceněný. Staví na jednoduché myšlence, že Spravedlnost je jenom jedna. Nelze ji ředit žádnými řečmi, ústupky a kompromisy - buď je nebo není. Příběh je kolem této premisy vystavěný velice dovedně, udržuje si stálé tempo od počátečnío řádění opliců přes přestřelky, inteligentní dialogy, ne zcela předvídatelné zvraty až k pěknému westernovému závěru. ()

Reklama

špaček421 

všechny recenze uživatele

Tenhle western mi strašně připomněl Last Train From Gun Hill, až na to, že už jde o antiwestern, demýtizaci žánru, což z tohohle dělá o něco lepší film. Všechny postavy mají motiv proč dělají, co dělají, žádná není jen zlá nebo jen hodná. Hlavní hrdina je napůl záporák, s tvrdohlavostí, s jakou jde do boje, to až přehání. Hlavní záporák má i světlé stránky, chce svou vinu odčinit a má důvod, proč nechce do vězení nebo dokonce na šibenici, ale nejde to kvůli hrdinově zatvrzelosti. Šerif není takový zbabělec, jak si všichni myslí, ale hrdina to také není. Bývalá přítelkyně hrdiny se ohání ctí a věrností manželovi, ale stejně se s hrdinou při první příležitosti vyspí. A tak dále. Strašně se to vyhýbá klišé. Závěr mě strašně překvapil tím, jak nechce být klasický až do poslední chvíle. Bylo tam pár hlušších míst, ale moc jich nebylo, navíc je tu pěkná hudba Jerryho Goldsmithe. Hlavního hrdinu hraje už přece jen trochu starý a tlustý Burt Lancaster, kterému jsem nejrychlejšího střelce zrovna nevěřil, radši bych tady třeba Gregoryho Pecka (tomu by to zrovna sedlo), ale další dvě hlavní role hrají výborní Robert Ryan a Lee J. Cobb, kteří mi ten nedostatek vynahradili. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Postarší (teda bez puberťáckeho vycierania belostného chrupu) Burt Lancaster vo VYNIKAJÚCOM westerne, ktorý stojí na rozhraní medzi klasikou a drsnými 70. rokmi. Zápletka je klasická a nie je veľmi originálna (trochu pripomína Posledný vlak z Gun Hillu), no postavy sú napísané fantasticky a dialógy... Kriste, uvažujem, či vôbec niekto v súčasnom Hollywoode dokáže napísať takéto "rezavé" dialógy. Filmu okrem nich a presného Lancastera vládne neobyčajne svižná réžia jedného z "otcov akčného filmu" Michaela Winnera. Taká práca s kamerou a strihom sa v "starých kovbojkách" len tak nevidí. Vysoké hodnotenie je hlavne za posledné dva výstrely, ktoré dajú filmu podstatne temnejšie vyznenie a posunú ho od klasiky do spomínaných 70. rokov a k experimentovaniu s žánrom a jeho klišé prvkami. Už dávno som si žiadny western tak neužil. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Michael Winner své "hrdiny" rád nechá střílet do zad. Režisér slavného Přání smrti točí  vcelku nemorální či spíš nemoralizující western, kde  hlavní hrdina nepobíhá jako John Wayne s čistým štítem, ale fanaticky lpí na svých vlastních pravidlech, jež alibisticky vydává za spravedlnost.  Lancaster je jako  temný a sarkastický téměř mstitel naprosto přesný, stejně tak Ryan jako šerif, co ztratil odvahu či Cobb coby velkorančer a záporák s lidskou, tedy nejen výhradně černou, podstatou. Krutý závěr mi pak definitivně otevřel oči ohledně amerického westernu, který rozhodně nebyl jen Waynův svět a tak nabíjím pět kulek. ()

Galerie (43)

Reklama

Reklama