Reklama

Reklama

Odvážná akce spojeneckého komanda, která má změnit průběh války. Slavný válečný snímek Kam orli nelétají pojednává o odvážné operaci speciálně složeného komanda výsadkářů, kterému velí major Smith (Richard Burton). V týmu elitních britských specialistů na přežití v týlu nepřítele je jediným zástupcem spojeneckých vojsk poručík Schaffer (Clint Eastwood), příslušník americké jednotky zvláštního určení. Jejich společným úkolem je osvobození amerického generála Carnabyho, jehož nacisté drží v zajetí v nepřístupném a pečlivě střeženém horském sídle Schloss-Adler. Generál je totiž jedním z koordinátorů pro přípravu druhé fronty a má dokončit plány pro invazi do Evropy. Z politických důvodů je proto potřeba generála osvobodit z nedobytného orlího hnízda dřív, než ho nacisté donutí promluvit. Od počátku se ovšem záchranná mise potýká s nejrůznějšími nástrahami a komplikacemi. Již během úvodního seskoku za záhadných okolností umírá radista výpravy a celá skupina je brzy vyzrazena a zajata. Celá záchranná akce se začíná proměňovat ve špinavou špionážní hru, která má nakonec možná mnohem hlubší poslání. Právě akční špionážní linka představuje jeden z žánrových motivů, který obohatil klasický válečný žánr o prvky napětí a zábavy. Snímek natočil v roce 1968 americký režisér Brian G. Hutton a v hlavních rolích se představí britští herci Richard Burton a Mary Ureová společně s tehdejší vycházející hollywoodskou hvězdou Clintem Eastwoodem. Na úspěšnou spolupráci s režisérem Huttonem navázal Eastwood o dva roky později ztvárněním hlavní role ve slavné válečné komedii Kellyho hrdinové. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (306)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Velmi dlouhý válečný film, který však tempem a zajímavým prostředím potěší všechny milovníky války. Richard Burton a Clint Eastwood vévodí celému filmu a nespustíte z nich oči. Pro Briana G. Huttona to musel být velmi těžký kousek udržet pohromadě takto dlouhý film, v kterém se moc nemluví a stále se někam postavy pohybují, po někom střílí a plní rozkazy. Zvládl to však velmi dobře a s grácií nechá diváka sledovat úžasnou jízdu válečným obdobím s kvalitní hudbou a dobrým scénářem, který je pouze poměrně roztažený. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Mladší a lepší bratr Děl z Navarone. Zde se vše odehrává v orlím hnízdě - zámečku, kam se lze dostat pouze lanovkou. Eastwood a Burton bojují na zamrzlých kopcích s nacisty a snaží se zachránit uvězněného generála dříve, než z něj nacisté dostanou důležité informace. Někdo však z para skupiny zradil a hraje na obě strany...O honičky a přestřelky zde nebude nouze. Nutno vidět. ()

Reklama

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Perfektní podívaná. Prý je to natočeno dle skuteč.události, která se odehrála jenom s jinou osobou, t.j. osvobození Duceho Mussolliniho elitním komandem Otty SKORZENÉHO. Tedy opačný sled. Němci osvobodili osobu z britského zajetí. No ať to bylo jak chtělo, je to výborný film a těch 40 let mu na napětí vůbec neubralo. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak ja nevim no, ale mozna sem cekal drobet vic. Film trpi takovejma dvema problemama. Jednak je zbytecne dlouhej, coz je znat hlavne na prvni polovine, kde se toho zas tak moc nedeje a dost se to tahne, cemuz ani nepomaha stereotypni hudba. Druhej problem je cela ta zapletka, nejdriv se to tvari desne jednoduse, pak se to trochu zkomplikuje, jenze pak se to zacne zamotavat vic a vic, az jsem byl nakonec zmatenej jak hlavni hrdinove a nevedel kdo je s kym a o co komu jde. Jinak co se tyce hercu, tady to stoji na hlavni dvojce, nikdo dalsi nedostane ani prostor, ani nema zajimavou postavu. Pricemz za toho hlavniho tu je Burton, kterej je ale spis takovej mozek a sef, kdezto Clint tu je za vrchniho borce, kterej nepratele kropi po desitkach. Nicmene druha pulka hodne zachranuje a kdyz se ke konci pribeh vyjasni a zacne se sazet spis na akci, je to parada. ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

Velmi netradiční špionážní snímek odehrávájící se v době 2. světové války. Kdo vydží poměrně pomalejší počáteční rozjezd, tak se dočká vytoužené odměny v podobě všudypřítomného napětí, strachu, očekávání a akce. Dlouhá stopáž nasadila snímku vysokou laťku, které však s přehledem dosáhne a divák je natolik vtažen do děje, že si ani neuvědomuje jak je film ve skutečnosti dlouhý. I výborně zvolení herci zaručí vynikající podívanou. Na rok 1968 je dost kvalitní i kamera a scény odehrávající se na lanovce působí velmi věrohodně. A mistrně zvolená hudba jen posílí pocit napětí. Ze začátku jsem opravdu nevěřil, že mě čeká tak kvalitní válečný film, který mě zaujal během reklamy na jiném televizním kanálu. ()

Galerie (256)

Zajímavosti (48)

  • Cílem letu George Carnabyho (Robert Beatty) měl být ostrov Kréta, kde se měl setkat se sovětskými protějšky a připravovat otevření druhé fronty. To však nebylo ve skutečnosti možné, neboť Kréta byla od jara roku 1941 až téměř do konce války v rukou Němců. (vangobseck)
  • Ve scéně, kdy Burton s Eastwoodem přelézají pevnostní zdi je vidět, jak je Burton, těžký alkoholik, klidný. Bylo to způsobeno tím, že Burton byl nahoru tahán speciálním jeřábem, který po dokončení filmu tvůrci vymazali. Mladý Eastwood nahoru lezl z vlastních sil a bez pomoci jakékoliv techniky. (Javert)
  • Scéna útěku lanovkou z hradu, již vidíme ve filmu, byla použita také v počítačové hře „Return to Castle Wolfenstein“ z roku 2001 vydané firmou Activision. (Chicharron)

Reklama

Reklama