Reklama

Reklama

Terminátor je dnes již považován za naprostou legendu sci-fi žánru. Vypráví příběh o zabijáckém stroji podobném člověku, který je vyslán z roku 2029 do Los Angeles roku 1984. Jeho úkolem je zabít Sarah Connorovou dřív, než přivede na svět syna, který se má později stát vůdcem lidí ve válce proti strojům. Avšak lidé žijící v budoucnosti do současnosti také vyslali svého muže, který se bude snažit Sarah zachránit. (Pannonia Ent.)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (1 336)

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Nestárnoucí sci-fi akční podívaná, která se bude vysílat léta letoucí :) Arnold jako nezničitelný terminátor, kterého jentak nezastaví nějaký výbuch nebo maličkost, že je na dvě půlky :oD K tomu jeho 16 vět s nezapomenutelnou hláškou "I´ll be back!" ho nejen proslavili, ale zařadili k nesmrtelným :) Jestli tenhle akční nářez někdo nezná, tak pořádně nežije :-) ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Jedno jediné se mi na T2 líbilo méně. A to, že Arnold v kladném podání na mě působil spíš úsměvně, místy až jakoby parodoval sám sebe (pokud tedy zrovna nebojoval). Tenhle jeho záporák z T1 prostě nemá chybu a já trochu lituju, že další podobně zápornou roli si už nestřihl. Ale pro volební úspěch to byla určitě vhodně budovaná image. ()

Reklama

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Sedmdesátými a osmdesátými léty pobíhali všelijací maniaci, psychopati, mutanti a nadpřirození raubíří z filmů Wese Cravena, Johna Carpentera a jim podobných. Slasher frčel a kdo vykuchal více pištících slepiček, mohl se těšit z úspěchu. Částečně i to byl důvod, proč působil první Terminátor jako zjevení - zabijáci z tehdejších hororů a thrillerů si totiž i přes svou častou iracionalitu zachovávali lidskou formu, dali se nějakým způsobem alespoň dočasně zneškodnit či poranit, projevovali bolest a různé slabiny. Když na scénu vkráčel nezničitelný kovový zabiják s procesorem místo mozku a emocí, situace se změnila. Z terminátora šel strach, aniž by potřeboval hororové rekvizity, ponechával jen mizivou naději a napětí těžil i tam, kde jiní nabízeli chvíli k oddechu. Co jiného taky zbývá, když se případná konfrontace rovná smrti a šance poranit či ukecat nepřítele je nulová? K tomu krásná béčková atmosféra, synťáky a Cameronova slabost pro mašinky. Jeden ze zásadních filmů osmdesátých let a pokud mi paměť dobře slouží, tak taky jediná záporná role Arnolda Schwarzenegera (oops - Batman a Robin, ale na toho všichni rádi zapomeneme, že jo?). ()

Paldini 

všechny recenze uživatele

Musím přiznat, že mě Terminátor velice mile překvapil i po dlouhých letech od posledního promítnutí. Ono 80-atá léta 20. století přála akčním filmům a zrovna tehdy vznikaly ikony žánru sice stírané kritiky, ale o to více milované fanoušky. Herecké obsazení je velice zajímavé. Hned na začátku potká Terminátor tři punkáče, které pěkně poprosí o šatstvo. Jednoho z nich hraje Bill Paxton, jiného hvězda béčkových až céčkových filmů Brian Thomson. Nejvíce mě ovšem nadchl Cameronův dvorní herec Michael Biehm. Škoda, že se později více neprosadil. Triková stránka je na úrovni své doby a dnešnímu divákovi, zhýčkanému přemírou digitálních triků, se může zdát dost slabá, ale vzhledem k roku natáčení a béčkové produkci je snesitelná a i tento malý škraloup vynahrazuje nepřetržitá akce. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Nelítostný čas si vzal "Terminátora" tvrdě do prádla a zvláště na efektech nenechal nitku suchou, přesto mám pro tento film značnou slabost a musím dát 5*, ikdyž nejsem slepá (teda ne úplně:-)). Tady jsem se poprvé setkala s Arnoldem: bylo mi 13 let, krátce po revoluci, svět okolo byl plný změn a euforie, a já jsem se starší ségrou vyrazila do kina. (Bacha, SPOILER!) Byla jsem uchvácena, přestože hrdina, kterému jsem úporně držela palce, nepřežil až do závěrečných titulků... a ne, tehdy to ještě nebyl Kyle Reese:-). Po skončení jsem navíc mohla cítit převahu nad starším sourozencem, ten slavný kulturista se jí nezdál až tak svalnatý - vždyť ten druhý chlap, ten co hrál kyborga, byl mnohem namakanější :-). Při druhém sledování o pár let později už mě pan guvernér tolik nefascinoval, vkus se překulil ve prospěch Michaela Biehna. Ale to je tak jediné, co se na mém vztahu k "Terminátorovi" změnilo. Zavrtal se mi v srdeční komoře a nemyslím, že ji někdy opustí. Mám jen jedno přání: aby se McG i se všemi svými scénáristy utopil ve fekálním voze a nemohl "Terminátora" dále prznit. 90% ()

Galerie (431)

Zajímavosti (268)

  • Kyle Reese (Michael Biehn) vlastně neví, kdy má nastat soudný den. Když v podzemní garáži Sarah a Kyle (Linda Hamilton) vlezou do nezamčeného Cadillacu, Kyle říká Sáře, že soudný den má nastat „ode dneška za pár let“. Ve druhém dílu však Sarah zná dokonce i datum soudného dne: 29. srpna 1997. (Jan.Kanak)
  • Arnold Schwarzenegger si myslel, že film není moc zábavný, proto chtěl v záběru, kdy jde Terminátor kolem ledničky, aby ji otevřel, vyndal z ní pivo, ochutnal a pár vteřin se choval divně. Režisér to ale zatrhl a řekl mu, že Terminátor není lidská bytost, a proto se nemůže opít. (asdfasdf)
  • Terminátor měl premiéru týden před Halloweenem, ale na prvním místě žebříčku nejnavštěvovanějších filmů se udržel celých 6 neděl a málem jen v USA vydělal celých 100 milionů amerických dolarů. (asdfasdf)

Související novinky

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

13.02.2024

Spinoffů, prequelů či přímých pokračování jsme se měli ze Západozemí dočkat už několik. V současnosti je jisté, že se letos v srpnu dočkáme druhé série Rodu draka. Dále pak s určitostí vzniká série A… (více)

James Cameron začal psát nového Terminátora

James Cameron začal psát nového Terminátora

25.05.2023

Je to pár dní, co legendární herec Arnold Schwarzenegger v rozhovoru o své kariéře prohlásil, že už definitivně seknul s rolí terminátora v sáze slavného režiséra Jamese Camerona (Titanic). Možná si… (více)

Terminátor se dočká anime

Terminátor se dočká anime

02.03.2021

Netflix, Skydance a tvůrci anime Duch ve stroji: SAC_2045 uzavřeli novou spolupráci, za účelem převést příběh Terminátora do anime podoby. Scénář k seriálu pak chystá Mattson Tomlin, jenž pomáhal… (více)

Ztratí studia práva na slavné značky?

Ztratí studia práva na slavné značky?

04.10.2019

Jak je vidno z nedávného obnovení smlouvy na Spider-Mana mezi studii Sony a Disney, duševní vlastnictví je v Hollywoodu jedna z nejdůležitějších věcí vůbec. V podstatě stačí vlastnit práva na… (více)

Reklama

Reklama