Reklama

Reklama

Ulzanův nájezd

  • Česko Na stopě Apačů (více)
Trailer

Když se apačskému náčelníkovi Ulzanovi podaří utéct z indiánské rezervace San Carlos, vzbudí to v armádní jednotce patřičnou pozornost. Ulzana se skupinkou svých bojovníků totiž představuje nebezpečnou hrozbu, a proto je rychle sestaven stíhací oddíl. Vedoucím tohoto oddílu je poněkud překvapivě ustanoven nezkušený poručík DeBuine (Bruce Davison). Úkolem oddílu je sledovat a stopovat apačské bojovníky, dokud se nevrátí zpět do rezervace, nebo nepřekročí hranice Mexika. Ke spolupráci je přizván také zkušený stopař MacIntosh (Burt Lancaster) a apačský armádní zvěd Ke-Ni-Tai (Jorge Luke). Brzy po svém útěku Ulzana podniká sérii brutálních nájezdů na venkovské usedlosti a stává se postrachem pro celé okolí. Když se s následky apačského plenění setká nesourodá skupina pronásledovatelů, všem dochází, že musí Ulzanu zastavit za každou cenu. Začíná napínavá honička, která vyústí v krvavý střet obou skupin... Ulzanův nájezd natočil americký režisér Robert Aldrich (Tucet špinavců), který tímto snímkem navázal na osvědčenou spolupráci se slavným hercem Burtem Lancasterem. Společně natočili již v roce 1954 další dva westernové snímky Apač a Vera Cruz. Ulzanův nájezd přestavuje poměrně drsný westernový snímek, který zdařile tematizuje rasovou nesnášenlivost, vyniká napínavým dějem a zdařilou psychologií postav. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (68)

marvan 

všechny recenze uživatele

Aldrichovy Apači ukazují indiány dokonce v mnohem realističtějším duchu, než současné westerny, nejsou to žádné ušlechtilé duše splývající s přírodou a trousící životní moudra k natvrdlým bílým tvářím. Tihle indiáni neznají dobro ani zlo, pouze sílu, kterou lze načerpat zabíjením, mučením a znásilňováním nepřátel. Dost možná ten nejrealističtější pohled na vztah bílého a rudého muže, jaký jsem doposud viděl. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Uměl bych si představit, že se jedná o Lancasterův vrcholný westernový okamžik. Jeho postava zkušeného stopaře dává k dobru nepřebernou porci rad, kterými se nezkušený poručík zpočátku zdráhá řídit. O tomhle westernu jsem nikdy neslyšel a čekalo mě velké překvapení, jak realisticky jsou zde Apačové vykresleni. Tahle výprava za uprchlým Ulzanou rozhodně nuda není. 70% ()

Reklama

Historik 

všechny recenze uživatele

Musím říci, že jsem měl poněkud jinou představu o tomto filmu. Čekal jsem násilí, řádění indiánů, nic takového tu ale není. Kdyby se film jmenoval Ulzanův útěk, byl by to název daleko více odpovídající obsahu. Jedná se totiž o stopařský western, kdy na jedné straně máme prchající a na druhé straně pronásledovatele. Příjemně nejednoznačné postavy hlavních představitelů, dobrá práce s napětím, velmi solidní přestřelky, jakož i "decentní" zobrazení několika násilných scén vytvářejí ve výsledku hodně dobrý western. Pro milovníka westernů je navíc vždy potěšující, když do své "sbírky" může přidat nový zajímavý kousek. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Spočiatku nie príliš zaujímavý western sa rozbehne v celkom krvavý filmový zážitok pripomínajúci westerny Sama Peckinpaha. Vo svojom jadre ale ide skôr o návrat k žánrovým koreňom. Vykreslenie indiánov ako krvilačných beštií je predsa len viac relativizované, najmä ale k faktu, že bieli sú v podstate takí istí, čo nemusí byť pre každú postavu filmu jednoduché prijať. Navyše sledujeme aj plnokrvné dialógy s pôvodnými obyvateľmi Ameriky a jeden z pomocníkov skupinky prenasledujúcu vraždiacich maniakov je taktiež Apač. Skrátka Aldrich mal veľké skúsenosti s réžiou mnohých filmov, takže jeho western je aj kvalitne remeselne spracovaný a prinesie občas nejakú tú zaujímavú filozofickú myšlienku. ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Nejprve musím pochválit členy castingu za obsazení výborného Bruce Davisona do role mladého a křesťansky vychovaného poručíka kavalerie, protože v naprosté většině ostatních westernů je právě tahle postava nejméně sympatická, často až nesnesitelná a zralá na dobře mířenou ránu koltem. Ne tak zde, protože jeho nenávistný postoj k Apačům je účelně konfrontován s názory zkušeného, zcela pragmatického a nesentimentálního stopaře v podání Burta Lancastera či s indiánským "odpadlíkem", který se i přes znatelný odpor přidal ke druhé straně a osobně jsem každou chvíli čekal, kdy se vrátí zpátky ke svým. Právě dialogy mezi třemi hlavními postavami mají největší sílu, když si k tomu navíc připočtu i vyobrazení výsledků krutého apačského mučení, vychází mi z toho film, jenž danou tématiku uchopil podobně stylově jako Fordovi legendární Stopaři, přičemž dané téma nenávisti mezi bílými a rudými ještě rozvíjí. Závěr sice kráčí ve šlépějích žánrového klišé, poslední předtitulkový záběr na Lancastera s cigaretou byl ovšem naprosto výstižný. Určitě ne nejlepší Aldrich, Ulzanův nájezd nicméně v kontextu demytizujících westernů rozhodně obstojí. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (5)

  • Rozpočet byl 1,2 milionů dolarů a filmování trvalo 7 týdnů, o 3 - 4 filmy méně než většina Aldrichových filmů. (liquido26)
  • Robert Aldrich v soukromí přiznal, že s konečnou podobou filmu není příliš spokojen. (liquido26)
  • Burt Lancaster byl v podstatě i nepřiznaným producentem filmu. Pomáhal s přípravami na natáčení a měl poslední slovo i při stříhání. (liquido26)

Reklama

Reklama