Reklama

Reklama

Ulzanův nájezd

  • Česko Na stopě Apačů (více)
Trailer

Když se apačskému náčelníkovi Ulzanovi podaří utéct z indiánské rezervace San Carlos, vzbudí to v armádní jednotce patřičnou pozornost. Ulzana se skupinkou svých bojovníků totiž představuje nebezpečnou hrozbu, a proto je rychle sestaven stíhací oddíl. Vedoucím tohoto oddílu je poněkud překvapivě ustanoven nezkušený poručík DeBuine (Bruce Davison). Úkolem oddílu je sledovat a stopovat apačské bojovníky, dokud se nevrátí zpět do rezervace, nebo nepřekročí hranice Mexika. Ke spolupráci je přizván také zkušený stopař MacIntosh (Burt Lancaster) a apačský armádní zvěd Ke-Ni-Tai (Jorge Luke). Brzy po svém útěku Ulzana podniká sérii brutálních nájezdů na venkovské usedlosti a stává se postrachem pro celé okolí. Když se s následky apačského plenění setká nesourodá skupina pronásledovatelů, všem dochází, že musí Ulzanu zastavit za každou cenu. Začíná napínavá honička, která vyústí v krvavý střet obou skupin... Ulzanův nájezd natočil americký režisér Robert Aldrich (Tucet špinavců), který tímto snímkem navázal na osvědčenou spolupráci se slavným hercem Burtem Lancasterem. Společně natočili již v roce 1954 další dva westernové snímky Apač a Vera Cruz. Ulzanův nájezd přestavuje poměrně drsný westernový snímek, který zdařile tematizuje rasovou nesnášenlivost, vyniká napínavým dějem a zdařilou psychologií postav. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (68)

Zeck 

všechny recenze uživatele

Copak tady máme? Pochopitelně konec 19. století, jihozápad USA a indiánskou rezervaci, ze které si "drzí" Apačové dovolili utéct, když do ní byl jejich lid násilně nahnán aby nepřekážel zájmům vlády a bílých osadníků (to se ale už nedovíme). Velká početná skupina označovaná pomalu za armádu v počtu osmi Apačů a jednoho teenagera, vyrazí směr pustina, aby mohli provětrat koule i jinde než jen ve frontě na chlast, na který je bledé tváře účelově navykly. Jejich cílem je vraždění, znásilňování nebohých blondýn, vyřezávání vnitřních orgánů z těl bělochů, upalování koulí a snad i kanibalismus a vaření nemluvňat v polním kotlíčku na guláš by tato filmová sebranka Apačů dokázala. S tím se pochopitelně hrdinná armáda Spojených států amerických nemůže jen tak srovnat, protože indián mimo rezervaci = automatický nepřítel uvnitř státu, i kdyby se jednalo o ženy a děti. Velitelství tedy vysílá stíhací komando vedené vysloužilým stopařem a naprostým zelenáčem v roli vojenského velitele. Výsledek je překvapivě drsný, nekompromisní a bez zbytečných kudrlinek. Nemohu se ovšem srovnat se skutečností, že závěrečná přestřelka byla tak nesmírně impotentní, že úplně pokazila celkový dojem z filmu. Film rovněž sráží fráze vojáků o nesmírných zrůdnostech indiánů a smutné povzdechnutí nad apačským chováním k ženám, a další povídačky, které pronášeli u večerních ohňů jen aby ještě více démonizovali indiány v očích diváka. Je to zkrátka ten druh filmu zcela typický pro Hollywood minulého století, kdy byl indián synonymem pro krvelačný stroj na zabíjení bez špetky duše, myšlenek a smyslu života. Přesto dávám 3*, protože z armády US tento film nedělá žádné hrdiny, což je v podobných filmech zachycujících stejné období a téma dost běžné, i když ta samá armáda neměla ve svých "válkách" kolikrát jiného nepřítele než jen indiánské tábory plné žen a dětí. Mimochodem, Apači skutečně byli velmi bojovným a nekompromisním kmenem, to jen abych nevzbuzoval podobný dojem jako Kája Máj s Vinnetouem na chorvatských skalách znázorňujících Texas. 60% ()

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Velmi reálný, surový a drsný western s násilnými a divokými indiány. Se zajímavým a napínavým dějem. Pronásledování indiánů neprobíhá zběsile pouze sem a tam po prérii, ale ke slovu se dostává i taktika a vypočítavost. Udržující tak divákovu pozornost. Burt Lancaster opět v jedné ze svých zajímavých rolích jako zkušený stopař. ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Prvotřídní western, jeden z nejlepších ze sedmdesátých let. Temný, deziluzivní, přímo brutální střet idejí rasové snášenlivosti versus bezútěšné reality rasové nenávisti. Skupina Apačů hledá při útěku od života v rezervaci sílu - nachází ji bohužel ve vraždění a mučení bílých osadníků. Film je pátráním a soubojem nezkušeného poručíka s oddílem kavalerie a krvavého sériového vraha indiána Ulzany a jeho skupiny. Film plný skvělé psychologie postav a jejich morálních dilemat i výborně natočené akce. Pět let od režie Tuctu špinavců jde o další Aldrichův mistrovský kus, s otrlým až cynickým Burtem Lancasterem v roli zvěda kavalerie. "Nenávidět Apače? To je jako nenávidět poušť, protože na ní není žádná voda." Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=XmbBlIomvNI ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Ulzana je velice drsný a realisticky pojatý western. Příběh asi nijak nepřekvapí, ale to vůbec nevadí. Zde je důležité to, jak je to podáno. Když to srovnán s jiným Aldrichovým filmem, výše zmiňovaným Apachem, kde rovněž hraje Burt Lancaster, tak Ulzana z toho vychází o sto procent lépe. A Lancasterovi role bílého stopaře sedí daleko víc než krémem na boty natřeného indiána. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Parádní western, který opravdu patří mezi ty nejbrutálnější v žánru. Ovšem Robert Aldrich drsné scény nepojal nijak prvoplánově a film na nich nestojí. Nosnými pilíři tohoto nikterak dějově složitého díla jsou perfektně napsané postavy od zkušeného zvěda, přes mladého poručíka až po indiánského stopaře a jejich psychologická prokreslenost. "Ulzanův nájezd" je jednou z mistrovských ukázek deziluzivního westernu 70. let. Romantika dobývání divokého Západu je ta tam. Stateční pionýři i ušlechtilí rudí válečníci jsou rovněž pasé. Zbyla jen parta z rezervace uprchlých vrahů a jeden vojenský oddíl unavených vojáků s rozkazem dopadnout je, živé či mrtvé. 90%. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (5)

  • Podle dohody z roku 1937 nesmí být při natáčení ublíženo zvířeti, a proto musely být z britské DVD verze odstraněny všechny záběry koňů padajících přes natažené dráty. Někteří kaskadéři však tvrdí, že tento kousek lze provést, aniž by bylo zvířeti ublíženo. (liquido26)
  • Rozpočet byl 1,2 milionů dolarů a filmování trvalo 7 týdnů, o 3 - 4 filmy méně než většina Aldrichových filmů. (liquido26)
  • Robert Aldrich v soukromí přiznal, že s konečnou podobou filmu není příliš spokojen. (liquido26)

Reklama

Reklama