Reklama

Reklama

Sluneční jas

  • Česko Sluneční svit (více)
Rakousko / Kanada / Německo / Maďarsko, 1999, 181 min

Režie:

István Szabó

Kamera:

Lajos Koltai

Hudba:

Maurice Jarre

Hrají:

Ralph Fiennes, Rosemary Harris, Rachel Weisz, Jennifer Ehle, Deborah Kara Unger, Molly Parker, James Frain, John Neville, Miriam Margolyes, Rüdiger Vogler (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Film nás postupně provází třemi generacemi maďarských Židů, vedle nichž se jakoby v "kostce" odkrývá složitá a rozporuplná historie Evropy dvacátého století. Hlavními hrdiny strhujícího příběhu jsou členové rodiny Sonnenscheinů-Sorsů, kteří nějakým způsobem poznamenají tři politické režimy: Rakousko-uherská monarchie a krátké demokracie, doba nacismu a období poválečného komunismu. Osudy soudce Ignatze Sonnenscheina, jeho syna - olympijského mistra v šermu Adama Sorse a posléze vnuka Ivana Sorse přitom ovlivňují jejich politická a náboženská příslušnost, ale také milostné vášně a vztahy... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (70)

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Hrozně dlouhé, ze začátku (první hodina) jen vyprávění rodinné historie, nic záživného. Dvojrole jsou obecně debilita, trojrole se ale už popsat snad ani nedá. Takže hrát otce a syna a potom jeho syna jeden herec mi přijde hodně... tfujky, ne-li pitomé. Pak se postupně začalo teprve něco KONEČNĚ dít. V každém případě 180 minut je přestřelené. První hodina si zaslouží pořádné sestříhat, ve zbytku by se také něco našlo. ()

vydumnica 

všechny recenze uživatele

Rodinná sága Sunshine. Postupne sa oboznamujeme s troma generáciami maďarskej židovskej rodiny Sonnenschein. Tri hodiny dlhý film! Ralph Fiennes tu hrá tri postavy!!! Jeho fanúšikovia musia byť nadšení. Trochu mi je z toho až smiešno, akoby nebolo dosť hercov po ruke😄. Pokiaľ ide o Fiennesov herecký výkon, bol nieže dobrý, ale priam fenomenálny, taký herecký výkon sa nevidí často. Najlepší bol podľa mňa ako Adam, ten šermiar. Na druhej strane, obsadenie toho istého herca do rolí starého otca, syna a vnuka (všetkých zamlada samozrejme) pôsobí trochu nedôveryhodne a možno aj rušivo. Jasné, mohli sa na seba podobať, ale je malá šanca, že by všetci vyzerali tak isto. Film som chcela vidieť kvôli Jennifer Ehle :-) pre mňa navždy Elizabeth Bennet z Pride & Prejudice😉. Ako Valeria Sonnenschein je takisto vynikajúca!!! Nemohla som uveriť vlastným očiam, ako veľmi sa na seba podobali mladá a stará Valeria, v jednej chvíli som si myslela, že ide o dokonalé namaskovanie Jennifer, no potom som sa dočítala, že Rosemary Harris a Jennifer Ehle sú v skutočnosti matka s dcérou. Páčila sa mi aj hudba a kamera a všetky interiéry a exteriéry. Na začiatku som si povedala, fíha, tento film vyzerá byť na 5*, postupne mi to kleslo na 4 a je to také nerozhodné medzi 3 a 4*. Mohlo to byť rozdelené na tri hodinové epizódy, každá by bola o jednej generácii. Tým, že Fiennes tu hrá trojrolu, divák môže postupne stratiť prehľad a vzhľadom na dĺžku filmu žiaľ aj záujem. Môj záujem trochu klesol s odchodom Jennifer Ehle. Najmilšie na celom filme boli tie tri batoľatá ako spolu sedeli na nočníkoch🙂 a novorodeniatka použité vo filme (až sa mi skoro zachcelo ďalšie). Zaujímavé tiež bolo, s akým nadšením všetci vítali príchod 20. storočia netušiac, čo všetko ich čaká a to, ako si menili priezviská, náboženstvá a politické strany podľa toho, ako sa im to hodilo. 70%. ()

Reklama

gabin(a) 

všechny recenze uživatele

Nemůžu jinak: István Szabó je bůh! A Ralph Fiennes taky! Tohle je TAK krásný film! Nádherně natočený, velkolepý a přitom komorní. Kvalitní scénář, výprava, kamera, herci, prostě všechno. Jak jsem tak uchvácená koukala, napadlo mě, že kdyby dal můj milovaný García Márquez svolení k natočení Sto roků samoty, tak by to pan Szabó zvládl dokonale! Proč ten Márquez? Protože 100 roků samoty taky mapuje historii jednoho rodu, a jednoho města (země, světadílu) a protože je tam postava babičky, silné svobodné ženy, která se prostě drží a zůstává rovná, ať se děje cokoli...A proč Szabó?Protože by uměl vytvořit dokonalou atmosféru hodnou knihy, barevnou, krásnou i mrazivou a uměl by vybrat ty správné herce, jako se mu to daří ve všech jeho filmech (nejradši mám Mefista). ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Generační výpověď rozvrstvená do monstrózního filmu s kvalitní výpravou, skvělými hereckými výkony a jemnou ironií mezi řádky. V první části filmu prožíváme vzestup Ignatze Sonnenscheina za Rakousko-Uherska. Po té přichází atentát ve 14. roce a spolu s ním odloučení rodiny Sonnenscheinů, tehdy už Sorsů. Po válce je tu mladý Adam, později přichází Ivan. Cesty mužů této rodiny jsou lemovány vztahy s nádhernými ženami. První z nich, Valérii, hraje rezavá Jennifer Ehle, čerpající veškeré pomůcky ke svému výkonu ze secesní stylizace. V pokročilém věku má tvář jemné Rosemary Harris. Na ní navazuje mladá garsonka Greta v podání Rachel Weisz. 2. světová válka je samozřejmě velkým rozčarováním. Exemplární zvěrstva jsou odměnou za vítězství na Olympijských hrách. A nový život je jen pokračováním válečného pekla. A než i toto je pokořeno, přichází na řadu chladná a prázdná Deborah Kara Unger. Ralph Fiennes se během korpusu těchto událostí mění v trojici reprezentující celou hlavní mužskou linii rodiny a pokaždé dává novou naději pro budoucnost. Být Sonnenscheinem není ostuda. Být židem je otázka bytí. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Sunshine je výpravná rodinná sága, která zároveň mapuje dějiny Maďarska od konce mocnářství po rok 1956 a ruskou invazi... Je to také film o genocidě, o rodině Sonnescheine a jejích členů, kteří se snaží navzdory pogromům prokličkovat krutou dobou. Ralpha mám rád, ale když jsem jej poprvé uviděl obarveného na zrzavo trochu jsem zaúpěl :-). Jinak v roli trojrole obstál na jedničku. Je to borec, ale to vím už delší čas! On je zkrátka do tohoto typu rolí předurčen svým jakoby aristokratickým zjevem, štíhlou postavou a zvláštním světlech v očích. Pro mne byl však nepřekonatelný v Anglickém pacientovi. I když se mi film velmi líbil, herci hráli skvěle a výprava byla honosná, trochu mne dusila jistá upachtěnost děje. Zkrátka ty tři hodiny byly moc. Souhlas s Davidem82 hudební doprovod vyjma úvodního klavíru byl nula což bylo škoda. Už jen toto mohlo film povznést o něco výš. Tři kapky likéru. * * * ()

Galerie (24)

Zajímavosti (6)

  • Sídlo, ktoré vo filme patrí rodine Sonnenscheinových, vrátane nádvoria, bolo miestom, kde vyrastal režisér snímky - István Szabó. (MikaelSVK)
  • Maďarská reprezentace na olympijských hrách 1936 v Mnichově skutečně získala zlatou medaili v šermu, a to jak v jednotlivcích, tak v družstvech. Za jednotlivce jí získal Endre Kabos, složení družstva bylo Pál Kovács, Tibor Berczelly, Imre Rajczy, Aladár Gerevich, Endre Kabos a László Rajcsányi. Mimo to ještě v jednotlivcích Aladár Gerevich vybojoval bronz. Vynikající výkon maďarských šermířů podtrhla zlatou medailí ve fleretu Ilona Eleková. (p3tris)
  • Film sa natáčal vo viacerých európskych metropolách, predovšetkým v Budapešti, Berlíne, Viedni a Paríži. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama