Reklama

Reklama

Oddíl 10 z Navarone

  • Česko Komando 10 z Navarone (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

V roce 1961 vznikl slavný válečný film Děla z Navarone, vyprávějící o odvážné akci malé jednotky během Druhé světové války. O sedmnáct let později vzniklo jeho volné pokračování s novými představiteli. Do Jugoslávie jsou vysláni major Mallory a seržant Miller, aby našli a zlikvidovali nebezpečného nacistického agenta Nikolaje Leskovara, působícího v partyzánských jednotkách. Na cestě do Jugoslávie jsou přiděleni k jednotce plukovníka Barnsbyho, která má za úkol vyhodit do vzduchu strategicky významný most. Není to vůbec snadné, nacisté jsou v přesile a Leskovar má v záloze nebezpečný plán. Podaří se Malloryho jednodce v sebevražedné akci splnit oba úkoly? Zajímavý příběh a hvězdné herecké obsazení v němž září Robert Shaw a Harrison Ford patří mezi hlavní klady filmu. Guy Hamilton, režisér filmů o Jamesi Bondovi (např. Goldfinger, Diamanty jsou věčné), natočil dobrodružnou podívanou s překvapivými dějovými zvraty a typickým britským humorem. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (147)

El Loco 

všechny recenze uživatele

Po úspechu románu „The Guns of Navarone“ (úspešne sfilmovaný J. Lee Thompsonom v roku 1961) sa Alistair MacLean rozhodol nevzdať sa obľúbených hrdinov Malloryho a Millera a napísal tak pokračovanie, tentokrát s titulom „Force 10 From Navarone“. Filmárske supy tentokrát na seba nechali čakať trochu dlhšie ako pri Delách z Navarone a román sa dočkal spracovania na plátne „až“ s desaťročnou odmlkou, konkrétne v roku 1978. Síce od nakrútenia prvého filmu uplynulo asi 17 rokov, príbeh pokračuje prakticky tam, kde skončili Delá z Navarone. Hlavnými postavami sú opäť americký dôstojník Keith Mallory a britský „Mr. Dynamite“ John Anthony Miller, no oproti „Delám“ prešli značnou reštrukturalizáciou, keďže sa obmenilo herecké obsadenie, kde Gregoryho Pecka vystriedal v úlohe Malloryho Robert Shaw a Davida Nivena (aka Millera) vymenil Edward Fox. To, že táto zmena filmu príliš neprospela, pochopí každý divák už po desiatich minútach, pretože duo Shaw+Fox premenilo týchto pôvodne ultra sympatických hrdinov na totálnych „mumákov“. Rovnako chýba aj charizma Anthony Quinna, ktorého čiastočne nahrádzajú Franco Nero a mladý Harrison Ford, ktorého postava Barnsbyho je tým akurátnym mixom Han Sola, Jacka Ryana a Indianu Jonesa...Dej sa opäť odohráva počas WWII, no tentokrát sa presúva do inej časti Európy, a to do Juhoslávie. To, že réžie sa ujal bondovský režisér (Guy Hamilton) bolo patrné v momentoch, kedy si nedal veľmi záležať na prirodzenosti a reálnosti (i keď Mallory bol oproti Delám z Navarone „pozbavený“ svojich superhero vlastností). V konečnom dôsledku sa však jedná o vcelku kvalitnú (aj keď menej zásadnú) snímku, ktorej treba uznať, že pomáhala spolutvoriť žáner vojnových filmov, no a veľkolepé finále s odpálením priehradnej hrádze si zaslúži úctu už len preto, akou významnou inšpiráciou sa stalo pre niekoľko first-person 3D akčných strieľačiek z obdobia druhej svetovej vojny. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Válečné filmy mám hodně ráda. A "Force 10" si mě jaksi připoutala k srdci už za dětských let. Hlavně proto, že tu proti sobě stojí dva charismatičtí a neodolatelní hrdinové - klaďas Harrison Ford a záporák Franco Nero. Víme, že bychom měli fandit tomu hodnému, ale když on ten zlý je k pomilování...K tomu slušné akční scény, pár opravdu vtipných hlášek s trochou anglického humoru (který obstarává seržant Miller v podání Edwarda Foxe) a o zábavu není nouze. A tento film si na nic jiného ani nesnaží hrát, pročež u mě získává plusové bodíky. ()

Reklama

Davej 

všechny recenze uživatele

No, nechápu to vysoké hodnocení od ostatních. Jedná se totiž o jasné béčko (zřejmě to bylo točené pro televizi). Opravdu zábavná je pak pouze hláška jakéhosi Němce, který křičí na nepřítele, který mu postřílí kolegy: "Das ist nicht correct." Jinak i přes přítomnost skvělých herců, kteří ovšem nemůžou nahradit slabý scénář, nuda. A úroveň historické věrnosti je až příliš "americká". ()

BMAJTZ 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle film je opravdu bozsky. Neni to zadny verny film zobrazujici hrdinstvi hlavnich hrdinu apise takova fikce na kterou se kouka dobre od zacatku do konce a tim myslim opradu hodne dobre kouka. S puvodnim filmem Dela z Navarone to nema spolecneho vubec nic pokud teda pominu ustredni dvojici kterou stejne hraji uplne jini herci, tento film si jde svou cestou a nehraje si na zadne realisticke vykresleni 2. svetove valky cimz se od prvniho filmu naprosto diametralne lisi. Pokud se ovsem odprostite od jakekoli verohodnosti tak si film naprosto uzijete ja tento film videl uz mnohokrat ale nikdy nezaomenu na posledni vety ve filmu. Myslim, ze bych mel radeji zduraznit toto, za prve: Jsme na spatné strane reky. Za druhe: Jsme bez nadeje jakkoliv se pripojit k partyzanum. A za treti: Timto pruhem lesa se budou brzy plazit spatne naladeni Nemci. A za ctvrte: Nemyslim si, ze nas maly genius, tady serzant Miller si nechal ve svem kufriku aspon krabicku zapalek. ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

Ac jsem to videl v horeckach chladny rozum me jeste ycela neopustil - hrdinove sympaticti - Kiel, kulisy slusne - elektrifikovany vlak do Sarajeva, ruske tanky s hakovymi krizi, ale ten pribeh OMG - opravdu kretensky - ale to bych chtel asi trochu moc - musim se zase podiva na nejaky jiny poradny most - at uz too far, remagen nebo kwai... ;]] ()

Galerie (82)

Zajímavosti (20)

  • Lokomotiva táhnoucí nákladní vlak s britskými vojáky a Lescovarem (Franco Nero) z německého muničního skladu je elektrický stroj JZ třídy 441. Jugoslávci je začali vyrábět v roce 1968 v licenci švédské firmy ASEA (typ SJ Rb). (Robbi)
  • Producenti filmu Carl Foreman, Sidney J. Cohen a Oliver A. Unger se nedožili soudního sporu vyvolaného jejich pozůstalými a producentem Peterem Gettingerem. Žalována byla Sony Pictures (nástupnický subjekt studia Columbia Pictures) kvůli nezaplaceným částkám z distribučních práv. Proces v květnu 2008 u Nejvyššího soudu v New Yorku přisoudil producentům finanční prostředky zadržované společností Columbia Pictures po dobu téměř třiceti let. Společnost Sony se proti rozhodnutí odvolala, Nejvyšší soud New York předchozí výkok 1. 9. 2009 potvrdil. (Robbi)
  • Německé tanky použité ve filmu jsou ve skutečnosti sovětské T-34/85. Tvůrci filmu se tanky ani nepokusili maskovat, aby vypadaly jako německé. Tento nešvar je značně rozšířený z toho důvodu, že se dochovalo velmi málo vojenské techniky z druhé světové války. Tanky T-34/85 se začaly navíc vyrábět až koncem roku 1943, což je o několik měsíců později, než se odehrává děj filmu. (Rollo_Tomasi)

Související novinky

Zemřel Carl Weathers

Zemřel Carl Weathers

02.02.2024

Přichází smutné zprávy ze zámoří. Ve věku šestasedmdesáti let zemřel ve čtvrtek 1. února v kalifornském Los Angeles americký herec Carl Weathers, známý především svou rolí boxera Apolla Creeda z… (více)

Reklama

Reklama