foto

Carl Weathers

  • nar. 14.1.1948 (68 let)
    New Orleans, Louisiana, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Carl Weathers se narodil 14. ledna 1948 v New Orleans v Louisianě a v polovině 70. let vyměnil kariéru fotbalové hvězdy (hrál jako zadák za tým Oakland Raiders) za neméně úspěšnou dráhu filmového a televizního herce. Zahájil ji v roce 1975 jednorázovým hostováním v televizních seriálech a malými rolemi ve dvou blaxploitation snímcích režiséra Arthura Markse FRIDAY FOSTER (1975) a BUCKTOWN (1975). Objevil se tu po boku černošských akčních hvězd Pam Grier (FOXXY BROWN), Yapheta Kotto (BĚŽÍCÍ MUŽ) či Freda Williamsona (ČERNÁ KOBRA), jejichž řady měl v 80. letech spolu s Mr. T (ROCKY III), Billem Dukem (KOMANDO) a dalšími rozšířit.

Průlom přišel o rok později s rolí velkohubého boxerského šampiona Apollo Creeda ve sportovním dramatu ROCKY (1976). Film provázel obrovský komerční ohlas a v Oscarovém klání na jaře následujícího roku ukořistil tři zlaté sošky, mj. i tu za nejlepší film. Weathers sice jako jediný z ROCKYHO hereckého ansámblu nebyl nominován, ale stejně jako pro představitele titulní role Sylvestera Stallona se i pro něj stala ta jeho (neskrývající inspiraci Muhammadem Alim) rolí průlomovou a životní. Následovaly malé role v dobrých (BLÍZKÁ SETKÁNÍ TŘETÍHO DRUHU, ODDÍL 10 Z NAVARONE, NA ŽIVOT A NA SMRT) a velké role ve špatných, výlučně televizních snímcích. V roce 1979 se vrátil k Apollo Creedeovi v druhém ROCKYM, kde dali pro velký úspěch se Stallonem odvetu století.

I v dalších letech patřily nové díly ROCKYHO k tomu nejlepšímu, co se mu dostalo na stůl. V ROCKY III (1982) prošla pod vlivem nastupujících 80. let celá série a s ní i Weathersova postava zásadní proměnou. Showmana Apolla vystřídal zvířecí zabiják Clubber v podání "zlobivého černocha" Mr. T (kterého ROCKY III udělal stejně jako Weatherse udělal ROCKY) a někdejší soupeř Apollo zaujal místo Rockyho mrtvého trenéra, důvěrníka a nejlepšího přítele. Žánr série se posunul od sportovního dramatu k brutálnímu akčnímu filmu a spolu se stejně laděným čtvrtým dílem o tři roky později poukázal na Weathersův potenciál coby akční hvězdy.

Ten si uvědomil producent akčních filmů jako KOMANDO nebo SMRTONOSNÁ ZBRAŇ Joel Silver a po Apollově smrti ve čtvrtém díle nabídl Weathersovi na zkoušku vedlejší roli v akční sci-fi PREDÁTOR (1987) s Arnoldem Schwarzeneggerem, kde se setkal s jinou černou akční hvězdou 80. let Billem Dukem. S tím si zahrál i o rok později v akčním filmu ACTION JACKSON (1988) opět v Silverově produkci, kde se dočkal své první hlavní role ve velkém filmu a který se bohužel stal propadákem.

V 90. letech začala jeho kariéra podobně jako u mnoha jiných hvězd 80. let rychle uvadat. Zahrál si ještě v několika akčních béčkách jako HURRICANE SMITH (1992) či televizní NEVIDITELNÉ KOMANDO (1997) a jeho pokračování (1999) a objevil se v pár komediích Adama Sandlera (RIVALOVÉ, MALÝ NICKY - SATAN JUNIOR, OSM BLÁZNIVÝCH VEČERů). V roce 2005 vystoupil v reality show Sylvestera Stallona "CONTENDER" (Zápasník), v níž šestnáct slibných mladých boxerů bojuje o postup do finále v LasVegas a milion dolarů. Je členem Olympijského výboru Spojených států.

Josef "choze" Blažek

Herecká filmografie

2016 Colony (TV seriál)
2014 Mysli taky jako chlap
2013 Toy Story of Terror (TV film)
2012 Americké válečné lodě
2009 Brothers (TV seriál)
Normálka (TV seriál)
2008 Phoo Action (TV film)
2007 Bacha na balóny
5 Second Movies (TV seriál) - a.z.
2006 Honba za lesním mužem
2005 V obležení nepřítele (TV film)
2004 Balto 3
2002 Osm bláznivých večerů
Policejní odznak (TV seriál)
2000 Malý Nicky - Satan Junior
1999 Elevator Seeking
Neviditelné komando II (TV film)
1997 Neviditelné komando (TV film)
1996 Rivalové
1995 OP Center (TV film)
V žáru noci: Chci s tebou zestárnout (TV film)
V žáru noci: Vázán povinností (TV film)
1994 V žáru noci: Dej mi svůj život (TV film)
V žáru noci: Kdo byla Geli Bendlová? (TV film)
V žáru noci: Podivná spravedlnost (TV film)
1992 Hurricane Smith
1991 Street Justice (TV seriál)
1990 Dangerous Passion (TV film)
1988 Action Jackson
In the Heat of the Night (TV seriál)
1987 Četa v akci (TV seriál)
Predátor
1986 Fortune Dane (TV seriál)
Útěk v řetězech (TV film)
1985 Braker (TV film)
Rocky IV
1982 Rocky III
1981 Na život a na smrt
1979 Rocky II
1978 Bermuda Depths, The (TV film)
Oddíl 10 z Navarone
1977 Blízká setkání třetího druhu
Napůl drsňák
The Hostage Heart (TV film)
1976 Rocky
The Four Deuces
1975 Bucktown, město zločinu
Friday Foster

Dokumentární

2006 In the Ring
2002 Iron and Beyond
2001 If It Bleeds We Can Kill It: The Making of 'Predator'

TV pořady

2005 Contender, The (TV pořad)

Hudební videoklipy

1997 Michael Jackson: HIStory on Film - Volume II (hudební videoklip)
1989 Michael Jackson - Liberian Girl (hudební videoklip)

Režijní filmografie

2002 For the People (TV seriál)
2000 Sheena (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace