Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Elizabeth Berry (Natalie Portman), slavná herečka, v rámci příprav na svou novou roli přijíždí do státu Maine poznat Gracie Atherton-Yoo (Julianne Moore), ženu, kterou má ztělesnit na filmovém plátně a jejíž milostný život před dvaceti lety rozbouřil bulvár i celou zemi. (mac000)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (42)

Fr 

všechny recenze uživatele

„TADY VIDÍM ŽENU, VE KTERÉ JE DALEKO VÍC, NEŽ CO SI PAMATUJU, CO SE O NÍ PSALO V BULVÁRU…“ Čekal jsem dramatický drama, hereckej koncert dvou žen plnej dialogů a pocitů... Dočkal jsem se nebetyčný nudy! /// -------------- POD ČAROU: ------------------------------------------------ 1.) Příběh je volně založen na skandálu Mary Kay Letourneau.  2.) Název filmu "May December " symbolizuje věkový rozdíl v partnerském vztahu (květen mládí, prosinec stáří). 3.) Thx za titule “lordek“. ///                         PŘÍBĚH  ***  HUMOR  ne  AKCE  ne  NAPĚTÍ  ne ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele

Klasická konverzační jakože artovka, z které na první pohled úplně stříká, že má tendence posbírat všemožná ocenění, ale na diváka z ní srší jedna velká nuda za druhou. Poměrně zajímavý námět je utopený v dlouhých, nikam nevedoucích scénách, které bohužel nenabídnou dostatečně vypiplané dialogy, či natolik strhující příběh, aby dokázali vtáhnout do děje. Známé herecké duo v hlavních rolích si odehraje svoje, ale nepočítal bych s tím, že bude sbírat hlavní herecká ocenění. Na takovéhle čistě konverzační filmy, obsahující příběh nějaké rodiny, potřebujete mít opravdu silnou režisérskou ruku, která ví, co chce vypravovat a ideálně k tomu ještě stejně silný příběh na pozadí. To splňovali třeba Fabelmanovi, May December však nikoliv. ()

Reklama

Aljak 

všechny recenze uživatele

Hviezdne obsadený film o dvoch ženách, ktoré sa snažia navzájom spoznať, a popri tom objavujeme taje zo škandalóznej minulosti. Námetovo to bolo skvelé, akurát ten scenár pôsobil miestami dosť neprehľadne a ja osobne som dlho tápal, kým som pochopil viaceré okolnosti. To je inak celkom škoda, lebo práve toto mi bránilo v tom, aby som si film komplexnejšie užil. Nie som fanúšikom priamočiarosti, ale v tomto prípade by tomuto celkom pomohla. Pomohla by aj obsiahlejšia retrospektíva. 3* ()

Marcos22 

všechny recenze uživatele

Scénáristicky velmi originálně pojatá romantická dramedy, ve které herecky září Julianne Moore v roli Gracie. Todd Haynes umožňuje divákovi, tak jako v loňském roce Spielberg ve Fabelmanových, nahlédnout pod pokličku filmařské profese, tentokrát z pohledu herce a jeho předlohy. Divák dostává unikátní psychologický vhled do duší řady postav, které si interpretují identické situace zcela odlišně, přičemž každá z nich je do značné míry ovlivněna svou minulostí a budoucím zájmem. Následná konfrontace postav a jejich odlišných perspektiv dává May December ty správné grády a roztáčí nádhernou psychologickou hru s divákem. Ten si začíná uvědomovat, jak složitá může být pro herce interpretace své předlohy, zvláště pokud svádí vnitřní boj s vlastním přesvědčením a profesními zájmy. Velmi silné čtyři hvězdy. 👍 (22.01.2024) ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

[2,5*]     "I know you don't have much to compare it to, but... let me assure you it is rare."     Psychologická dráma, ktorej pomerne jednoduchý príbeh sa odvíja v dosť tiesnivej atmosfére. Obe herecké predstaviteľky, tak Natalie Portman (Elizabeth), ako aj Julianne Moore (Gracie), hrajú veľmi presvedčivo a určite ani nemôžem povedať, že by to celkovo bolo zle nakrútené, mňa to však nedokázalo príliš vtiahnuť, či nejako emocionálne zasiahnuť (okrem pár silnejších momentov v závere, kedy niektoré postavy prechádzajú krízou a pochybnosťami). Film ma navyše dosť chabú zápletku (čo by pri kvalitne nakrútenej psychologickej dráme ešte nemusel byť zásadný problém), aféra nejakej "celebrity" ma proste moc neberie.     "I am naive. I always have been. In a way, it's been a gift." ()

Galerie (12)

Zajímavosti (16)

  • Hudba Marcela Zarvosa k filmu je adaptáciou a re-orchestráciou hudby Michela Legranda pre Posol (1971). Haynes pôvodne použil Legrandovu partitúru na scéne a počas úprav len pre inšpiráciu, až nakoniec tím "skončil tak, že prijal toľko aspektov pôvodnej partitúry, že Marcelo ju upravil a pridal k nej originálnu hudbu a potom ju preorganizoval." Legrandovi je preto ponechaný kredit. (Arsenal83)

Související novinky

Nejlepší filmy roku dle spolků amerických kritiků

Nejlepší filmy roku dle spolků amerických kritiků

27.12.2023

Prosinec každoročně bývá obdobím, kdy ve Spojených státech většina různých spolků a asociací filmových kritiků vydává své žebříčky a ocenění pro nejlepší filmové počiny a tvůrčí výkony uplynulého… (více)

Byly vyhlášeny nominace pro 81. Zlaté glóby

Byly vyhlášeny nominace pro 81. Zlaté glóby

11.12.2023

V pondělí 11. prosince byly vyhlášeny nominace pro nadcházející 81. ročník slavnostního předávání Zlatých glóbů, které dosud každoročně pořádala Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu (Hollywood… (více)

Reklama

Reklama