foto

Michel Legrand

  • nar. 24.2.1932 (86 let)
    Paříž, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Michel Legrand (celým jménem Michel Jean Legrand) se narodil v Paříži, kde také vyrůstal. Jeho rodiči byli hudební skladatel a dirigent Raymond Legrand (1908-1974), matka Marcelle de Mikaelian, napůl Arménka, byla sestrou skladatele Jacquese Héliana. V letech 1943-1950 studoval Michel Legrand na pařížské konzervatoři pod vedením významných osobností z oblasti hudby a po absolutoriu (s vyznamenáním) nastoupil dráhu profesionálního hudebníka. Již v mládí vynikl jako pianista, bravurně ovládal klasiku, ale inklinoval také k jazzu a stal se vyhledáváným hráčem angažovaným do renomovaných hudebních těles. Své jazzové ambice uplatnil především ve spolupráci se slavnými hudebníky v USA, kam často jezdil již v 50. letech. Jeho první sólové album I Love Paris z roku 1954 patří dodnes ke klenotům francouzské jazzové produkce. Mezi jmény osobností, s nimiž Legrand za svou dlouhou kariéru spolupracoval, můžeme zaznamenat takové hvězdy jako Ray Charles, Aretha Franklin nebo Ella Fitzgerald.

Od mládí se Legrand od mládí uplatňoval především jako klavírní interpret jazzu, prosadil se i v klasice, nahrál například řadu skladeb G. Gershwina, spolupracoval ale také s tvůrci populární hudby (Barbra Streisand, Frank Sinatra). Později své aktivity rozšířil o další profese a jako dirigent působil v řadě světových metropolí, opět v USA, ale také v Kanadě nebo Sovětském svazu. Prosadil se také jako aranžér.

Význam Michela Legranda spočívá především v jeho přínosu k filmové hudbě; jeho skladatelským přínosem se může chlubit bezmála 200 filmů. Jeho první prací byla hudební kompozice ke krátkému dokumentárnímu filmu VISAGES DE PARIS (1955), ke složení hudby k celovečernímu filmu byl pak přizván režisérem Jacquesem Pinoteau u dnes již zapomenuté komedie LE TRIPORTEUR (1957). V následujících letech začal Legrand pracovat pro brzy velmi úspěšné režiséry francouzské nové vlny (J. L. Godard, C. Lelouch). Mimořádný úspěch mu přinesly především hudební kompozice pro filmy PARAPLÍČKA ZE CHERBOURGU (Les parapluies de Cherbourg, 1964) a SLEČINKY Z ROCHEFORTU (Les demoiselles de Rochefort, 1967), načež byl osloven filmovými tvůrci z USA a poté začal svůj čas dělit mezi Francii a Ameriku a skládal hudbu pro několik filmů ročně. Také v Hollywoodu brzy zabodoval a dosáhl věhlasu se svou hudbou k filmům PŘÍPAD THOMASE CROWNA (The Thomas Crown Affair, 1968) a LÉTO ROKU 1942 (Summer of '42, 1971), u nás je známější například jedna z mnoha adaptací TŘÍ MUŠKETÝRŮ (The Three Musketeers, 1973). Z Legrandovy filmové hudby vzešla také řada nadčasových hitů, například píseň The Windmills Of Your Mind z výše uvedeného filmu PŘÍPAD THOMASE CROWNA; tuto skladbu převzala do svého repertoáru řada proslulých zpěváků (ve filmu ji zpíval Sting). V nevelkých hereckých rolích se Michel Legrand objevil také v několika filmech, například jako pianista v titulu J. L. Godarda CLÉO OD PĚTI DO SEDMI (Cléo de 5 à 7, 1962). Jedinkrát ve své kariéře se pustil i do filmové režie a podle vlastního scénáře natočil film PĚT DNÍ V ČERVNU (Cinq jours en juin, 1989) s Annie Girardot v hlavní roli.

Úspěch a význam Michela Legranda lze nejsnáze doložit řadou ocenění, která získal; za filmovou hudbu obdržel tři Oscary, dále je nositelem dalších šesti cen včetně Zlatého glóbu, zabodoval také na několika filmových festivalech, v průběhu 60. až 80. let byl také mnohokrát nominován na ceny Grammy a Emmy a řadu dalších ocenění. Poslední výrazný úspěch zaznamenal se svou prací k muzikálu YENTL (1983) s Barbrou Streisand v hlavní roli. Později Legrand omezil svou práci pro film a vrátil se k vlastní intepretaci jazzového repertoáru na gramofonových nahrávkách, ty však již neměly takový úspěch jako jeho prvotiny. Pro film, potažmo televizi, nicméně komponuje dodnes, případně se ve filmech objevují jeho starší slavné nahrávky. Jeho skladatelskou práci pro film mapuje CD Le cinema de Michel Legrand (2005).

Sestra Michela Legranda, Christine Legrand (*1930), je zpěvačkou. Neteř Victoria Legrand se též věnuje zpěvu, účinkuje ve skupině Beach House.

Pavel "argenson" Vlach

Skladatelská filmografie

Filmy

2017 Les Gardiennes
2014 Cena slávy
2013 Max Rose
2009 Oscar et la dame rose
2008 Disco
2005 Kavalkáda
2002 And Now... Ladies and Gentlemen
1999 Doggy Bag
Pusa
1998 Madeline
1996 Prsten (TV film)
1995 Bídníci 20. století
Enfants de Lumière, Les
Schelme von Schelm, Die
1994 Pret-A-Porter
1993 Dobrodružství létající okurky
1991 Dingo
Planoucí pobřeží (TV film)
1990 Fate
Fuga dal paradiso
Gaspard a Robinson
Věčnost
1989 Cinq jours en juin
1988 Klenotníkův obchod
Přepnout na život
Tři vstupenky na 26.
Un coupable (TV film)
1987 Baleine blanche, La (TV film)
Casanova (TV film)
Club de rencontres
Spirale
1986 As Summers Die (TV film)
T'as de beaux escaliers tu sais
1985 Nečekaná zrada
Palace
Parking
Pekelný vlak
Promises to Keep (TV film)
1984 Příběh Jesseho Owense (TV film)
Secret Places
V záři reflektorů
1983 Jentl
Láska v Německu
Nikdy neříkej nikdy
Revanche des humanoides, La
1982 A Woman Called Golda (TV film)
Dárek
Nejlepší přátelé
Qu'est-ce qui fait courir David ?
Slapstick (Of Another Kind)
1981 Jedni a druzí
Vražda na přání
1980 A zase zamilovaná
Atlantic City
Horalové
Lovec
1979 Lady Oscar
Podivuhodná dobrodružství barona Prášila
Přinutím vás žít
1978 Cesty na jih
Hi no tori
Mon premier amour
1977 Druhá strana půlnoci
Gulliverovy cesty
1976 Blind Sunday (TV film)
Gable and Lombard
Ode to Billy Joe
Svatební cesta
Šmoulové a kouzelná flétna
1975 Cage Without a Key (TV film)
Divoch
Sheila Levine Is Dead and Living in New York
1974 It's Good to Be Alive (TV film)
Our Time
1973 40 Carats
Adventures of Don Quixote, The (TV film)
Bequest to the Nation, A
Breezy
Gang des otages, Le
Největší událost od chvíle, kdy člověk vstoupil na Měsíc
Nora
Policajt a lupič
Story of a Love Story
Tři mušketýři
Ville-bidon, La
1972 Billie zpívá blues
Les feux de la chandeleur
One Is a Lonely Number
Pas folle la guêpe
Portnoy's Complaint
Stará panna
Un homme est mort
1971 Brianova píseň (TV film)
Le Mans
Léto roku 1942
Manželé z roku II
Time for Loving, A
Un peu de soleil dans l'eau froide
Vie sentimentale de Georges Le Tueur, La
Vzali nohy na ramena
1970 Lady in the Car with Glasses and a Gun, The
Na Větrné hůrce
Oslí kůže
Posel
Útržky snů
1969 Bazén
Hájili jsme hrad
The Picasso Summer
World in Music, A (TV film)
Říkejte mi Matyldo
Špinavá hra
Šťastný konec
1968 How to Save a Marriage (And Ruin Your Life)
Muž v buicku
Polární stanice Zebra
Případ Thomase Crowna
Sweet November
1967 L'amour à travers les âges
Pretty Polly
Slečinky z Rochefortu
1966 Or et le plomb, L'
Sympatický dareba
Také velké bankovky mohou být falešné
Život na zámku
1965 Corrida pour un espion
Plastic Dome of Norma Jean, The
Quand passent les faisans
1964 Amoureux du France, Les
Banda pro sebe
Nejkrásnější podvody světa
Paraplíčka ze Cherbourgu
Une ravissante idiote
1963 Andělská zátoka
Komisař Maigret zuří
Love Is a Ball
1962 Cléo od pěti do sedmi
Comme un poisson dans l'eau
Empire de la nuit, L'
Eva
Gentleman z Epsomu
Les sept péchés capitaux
Une grosse tête
Žít svůj život
1961 Cause toujours, mon lapin
Cave se rebiffe, Le
Fiancés du pont Mac Donald ou (Méfiez-vous des lunettes noires), Les
Lola
Žena je žena
1960 Chien de pique
Le Coeur battant
Me faire ça à moi
Portes claquent, Les
Terrain vague
1958 Américain se détend, L'
Rafles sur la ville
1957 Triporteur, Le

TV seriály

2000 Modrý bicykl (TV seriál)
1997 Byl jednou jeden... objevitel (TV seriál)
Vzhůru ke hvězdám (E26)
Na vrcholky hor (E25)
Piccard - výšky a hlubiny (E24)
další epizody (26)
1995 Byl jednou jeden... vynálezce (TV seriál)
Budoucnost (E26)
Armstrong, Měsíc a vesmír (E25)
Lorenz - Táta Kačer (E24)
další epizody (13)
1994 Byl jednou jeden... vynálezce (TV seriál)
Stephenson - plnou parou vpřed (E13)
Lavoisier a chemie (E12)
Buffon a dějiny naší planety (E11)
další epizody (13)
1992 Était une fois... les Amériques, Il (TV seriál)
1990 Do poslední pence (TV seriál)
1987 Byl jednou jeden... život (TV seriál)
A život jde dál (E26)
Obnovy a opravy (E25)
Koloběh života (E24)
další epizody (26)
1986 Crossings (TV seriál)
1982 Byl jednou jeden... vesmír (TV seriál)
1981 Les uns et les autres (TV seriál)
1978 Byl jednou jeden... člověk (TV seriál)
Byla jednou jedna země... a zítra? (E26)
Bláznivá léta (E25)
Ach, ta zlatá doba (E24)
další epizody (26)
1973 Temps de vivre, le temps d'aimer, Le (TV seriál)
1971 Iruka to šónen (TV seriál)

Dokumentární

2003 Léaud de Hurle-dents
1995 Univers de Jacques Demy, L'
1992 Les Demoiselles ont eu 25 ans
1974 F jako falzifikát
1966 Qui êtes-vous Polly Maggoo ?
1963 Pařížský máj
1962 Tak velké srdce
1960 Amerika očima Francouze

Herecká filmografie

Filmy

2014 Cena slávy
Natalie Dessay chante Michel Legrand (koncert)
2011 Láska na tři roky
1984 Echt tu matsch
1971 Time for Loving, A
1966 Or et le plomb, L'
1964 Paraplíčka ze Cherbourgu
1962 Cléo od pěti do sedmi
1952 Son dernier Noël

TV seriály

1964 Top à... (TV seriál)

Dokumentární

2006 Frankie Laine: An American Dreamer
2003 Il était une fois... (TV seriál)
1987 La nuit des Molières (TV seriál)

TV pořady

2014 Du côté de chez Dave (TV pořad)
2006 Salut les Terriens (TV pořad)
2003 Les grands du rire (TV pořad)
1996 Thé ou café (TV pořad)
1985 Victoires de la musique (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)
1975 Les rendez-vous du dimanche (TV pořad)
Système 2 (TV pořad)
1974 Domino (TV pořad)
1967 Monsieur Cinéma (TV pořad)
1966 Gala de l'Unicef (TV pořad)
1961 La grande farandole (TV pořad)

Režijní filmografie

Filmy

1989 Cinq jours en juin

TV seriály

1972 ABC Afterschool Specials (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(43)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace