Reklama

Reklama

Stalo se jedné noci

  • USA It Happened One Night (více)
Trailer 1
USA, 1934, 105 min (Alternativní 101 min)

VOD (1)

Svéhlavá milionářská dcera a cynický reportér stavějí a bourají zdi Jericha... Romantická komedie Stalo se jedné noci patří dnes už do zlatého fondu světové kinematografie. Jednoduchý příběh zhýčkané milionářské dcery (Claudette Colbertová), která se na svém útěku od rodiny setkává s prostým reportérem (Clark Gable), překypoval vtipnými dialogy i přesnými sociálními postřehy, ale především nabídl v době vrcholící hospodářské krize divácky vděčné téma lásky, která zdolá navenek nepřekonatelné překážky třídních rozdílů. Jeho předlohou byla povídka "Noční autobus" Samuela Hopkinse Adamse, uveřejněná v srpnu 1933 ve známém časopisu Cosmopolitan. Film získal v historii poprvé všech pět hlavních Oscarů. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (160)

novoten 

všechny recenze uživatele

Clark Gable je fascinující, Claudette Colbert přesně naopak. Když je švihák Peter opilý, když provokuje nejbližší osobu, ale hlavně když stopuje (i po tolika desítkách let neskutečně vtipná etuda), nesleze mi úsměv z tváře. Když se herecky snaží jeho ústřední partnerka, je mi trapně, ať už se pokouší o humor nebo hrát na vážnou notu. Scénář mi navíc tuhle rozporuplnost moc neulehčuje, když dokáže předvést jednou za půl hodiny dokonalý gag, ale třeba poslední dvacetiminutovku natahuje doslova nesnesitelně. Tahle zlatá klasika zkrátka zůstala pořádný kus ode mě. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

V minulosti získavali oscary zdá sa filmy, ktoré dnes sú len priemernými romantickými komédiami alá Jennifer Aniston alebo Katherine Heigl. Tento snímok z tohto rámca vôbec nevybočil. Je sem tam vtipný, herci majú šarm (hoci herečka je príťažlivá snáď len vo svojej dobe), no chýba farba. Z pohľadu dnešného diváka to musí byť len priemerná komédia, ktorá je výrazne nadhodnotená. ()

Reklama

Falko 

všechny recenze uživatele

Skvela romanticka komedia, ktora ma sice bavila hned od zaciatku, ale to som este netusil, ake komicke situacie pridu na scenu neskor. Napriklad takzvane divadelne predstavenie falosnych manzelov vo chvili, ked ich prepadli v hoteli policajti alebo zaverecna polhodinka, pri ktorej skoro sef vydavatelstva novin dostal infarkt, pretoze sa dej zamotal takym sposobom, ze som musel povodne stvorhviezdickove hodnotenie zvysit na piatu. Cary Grant spolu s Claudette Colbert zahrali svoje ulohy dokonale a preto si myslim, ze si obaja svojich Oscarov za hlavne ulohy zasluzili, podobne ako aj reziser Frank Capra, alebo aj v kategorii scenar a najlepsi film. V podstate tento film vyhral Oscara vo vsetkych hlavnych kategoriach... 10.05.2010 _______ Clark Gable - (Peter Warne) +++ Claudette Colbert - (Ellie Andrews) +++ Walter Connolly - (Pán Andrews) +++ Jameson Thomas - (King Westley) +++ Roscoe Karns - (Shapeley) +++ Alan Hale - (Danker) +++ Charles C. Wilson - (Gordon) +++ Produkcia: Frank Capra +++ Hudba: Howard Jackson +++ ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Prapředek všech kýčovitých hollywoodských romancí, který ale nějakým zázrakem není sám kýčovitý ani trošku a navzdory jednoduchému příběhu pojal tolik originality a pozitivního milostného náboje, že se mu jen málokterý následník dokáže vyrovnat. A hlavními viníky jsou jednak dva úžasní hlavní hrdinové, mezi kterými to díky jejich chytře znázorněné odlišnosti perfektně jiskří, jednak zlaté režijní ručičky Franka Capry, které nejenže udržují prvoplánovou sentimentalitu dokonale na uzdě, ale také posouvají vývoj zábavného Peterova a Ellienina vztahu do zcela uvěřitelné a přirozené polohy. Závěr mě sice lehce zklamal, neboť emocionální vrchol filmu se odehrál cca deset minut před pravým happyendem, který byl navíc až překvapivě zapomenutelný, ale ruku na srdce, v dějinách svého sladkého žánru, převážně definovaného oblíbenými konvencemi a neustále se recyklujícími motivy, je Stalo se jedné noci přímo oslňujícím a trvalým zjevením... 85% ()

Galerie (56)

Zajímavosti (24)

  • Film proslul ve své době i "eroticky" odvážnými scénami. Konkrétně jde o moment, kdy Ellie (Claudette Colbert) zastaví auto za pomoci své odhalené nožky, a dále o scénu, v níž si Peter (Clark Gable) svlékne košili a nemá pod ní nátělník. To údajně zapříčinilo, že spousta amerických mužů přestala nosit nátělníky. (Cimr)
  • Claudette Colbert (Ellie Andrews) má na sobě jen čtyři různé svršky: chabý noční úbor na začátku, cestovní oblek, pyžamo Clarka Gablea (Peter Warne) a svatební šaty. (Kulmon)
  • Film byl v roce 2008 zařazen Americkou filmovou institucí v kategorii romantická komedie na 3. příčku. (TheDude)

Reklama

Reklama