Reklama

Reklama

Letadlo plné mladých vojenských kadetů ztroskotá na odlehlém, pustém ostrově. Pětadvacet chlapců zvyklých na tvrdý dohled dospělých nově nabytou svobodu nejprve uvítá, ale poté se rozdělí na dva tábory. Jeden z nich uznává hodnoty civilizace, zatímco ten druhý přijme za své zákony divočiny, která je obklopuje, a pustí se do sadistických her, rituálů a trestů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (215)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Možná o něco lepší než původní verze z roku 1963. Jeden z mála filmů, kde barevný materiál pozitivně ovlivní výsledek. Ve filmu nenajdete žádné zbytečně vložené záběry smějících se chlapců,a je proto lepší. Některé detaily jsou tu sice zpracovány jinak, modernější doba se projevuje i modernějšími nástroji (vrtulník), nečekám však ani tady příliš velký odklon od knižní předlohy. Velmi známý, a velmi tvrdý příběh, solidní alegorie na lidskou krutost a egoismus, které je v nás odjakživa. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Docela dost mě zajímalo, o čem to asi bude, když je tento film (a knížka) brán jako motiv pro vznik a natáčení nejúspěšnější soutěžní show na světě SURVIVOR. Začátek byl vcelku sympatický, parta chlapců ztroskotala na ostrově a chlapci se bez problému kámošili, chodili na dřevo, drželi hlídku u ohně atd.. Jenže rozpor mezi 2 nejvyšími autoritami vedl ke vzniku dvou kmenů a docela zřejmému rozdělení na Heroes vs Villains. To nejzajímavější přišlo však záhy, kdy autorita kladná postupně přicházela o své členy, ti totiž začali přecházet na stranu zla a nezdráhali se žádných krutostí. To vše vyvrcholilo v momentě, kdy zbyli v tom dobrém kmeni pouze 2 nejhodnější a nejrozumnější členové, kteří byli druhým značně početnějším kmene šikanováni, utlačováni a nakonec ... ´´neprozradím´´. Vzhledem k tomu, že dobro v tomto filmu rozhodně nevítězí a dějově je to trochu děravé (viz, kde skončil ten dospělák), tak nemůžu jít na maximum, ale byl to drsnej film, kterej jen potvrzuje, jak jsou lidi snadno zmanipulovatelní a v atypických podmínkách se nebojí zabíjet i své kamarády. 75% ()

Reklama

gabin(a) 

všechny recenze uživatele

Kopíruji svůj komentář k verzi z r. 1963, protože se týká knižní předlohy a srovnává oba filmy. A ještě jednou rozhodně doporučuji knížku přečíst!!! Jedna z mých nejoblíbenějších knížek, dokonce jsem o ní psala diplomku (ale z hlediska teorie překladu). Golding je geniální, nositel Nobelovy ceny a i když není jednoduchý, právě tato kniha je díky svému jazyku i poselství srozumitelná pro všechny (jak to má u správného geniálního díla být) a přímo vybízí ke zfilmování. Zfilmovat skvělou knihu je strašně těžké, protože kouzlo knihy je, že nechává čtenáři prostor pro fantazii co do postav, prostředí, promítání vlastních zážitků a zkušeností. A najednou to všechno někdo zkonkretizuje, postavám dá tvář (nedejbože vámi neoblíbeného herce), vymezí místo, zkrátka tu vaši fantazii přiškrtí. Nebo ji podpoří, natočí geniální film a vy už pak jen děkujete a modlíte se, aby to nenatočil nikdo znovu, protože není lepší McMurphy než Nicholson ani lepší Motýlek než Steve McQueen. Tenhle film je, řekla bych, minimálně stejně dobrý jako kniha, i když mi chybí barvy, protože právě v té knize si Golding hraje s barvitými popisy krás ostrova, světelných kouzel v listí džungle apod. a staví je do protikladu s rozvíjející se smečkovitostí a brutalitou malých "hrdinů", a to i jazykově:popisy přírody jsou psány tou nejkultivovanější angličtinou (skoro slyšíte Sira Davida Attenborough) a přímá řeč kluků postupně upadá až do skřeků. Doporučuji nejdřív přečíst knížku, je krásná, pregnantní, čtivá, zkrátka hodna nositele Nobelovy ceny a dokonce je i vcelku krátká. Obě filmové adaptace se určitě povedly, ale tuhle mám paradoxně radši než pozdější barevnou. Jak si stěžuji výše, ta barva mi zde sice chybí, ale s knihou se podle mě Peter Brook vyrovnal líp a za to, že to dokázal v černobílém filmu zaslouží o hvězdičku víc než pozdější verze. Z toho plyne proč má tato verze u mě jen 4 hvězdy: režisér už viděl, jak to dělali před ním, měl k dispozici barvu a lepší techniku, přesto chybí "TO", co tam měl Brook (a co má jako pravý básník filmového plátna ve všech svých filmech), je to vynikající akční film. ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Drsný a dospělý svět, kde vládne právo silnějšího v podání chlapců - žáků vojenské školy, kteří se o sebe musí postarat sami poté, co uvíznou s lodí na pustém ostrově. Mrazivá alegorie, kdy na modelu dětí a jimi zvolených vůdců nám dospělým dává vyloženě lekci žití ve společnosti a toho, co přináší zneužití moci pokud padne "vedení společnosti" do nesprávných rukou... ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Člověk je tvor neskutečně krutý a platí to i pro děti. Na filmu se mi líbil způsob narace, která se zaměřuje téměř výhradně na chování postav a často bez zbytečného okecávání zprostředkovává akci a konflikty. Dočkáme se i nějaké té symboliky (závěrečný požár jako peklo Pána much), a taky to, že s některými jedinci není něco v pořádku, je nahozeno už v počátcích soužití (tanec kolem prvního ohně, výprava Ralpha a Jacka do džungle, kdy je každý jinak oblečen). (612.) ()

Galerie (29)

Zajímavosti (11)

  • Tento film je předlohou pro TV-show Survivor vysílanou v USA od roku 2000. (x_silver)
  • Balthazar Getty spadl pár týdnů před začátkem natáčení ze stromu a zlomil si ruku. Režisér se rozhodl zakomponovat jeho zranění do filmu, a Gettyho postava se tak po první polovinu filmu objevuje na plátně s rukou v sádře. (ČSFD)
  • Jako Pán much je označován Belzebub, což je podle křesťanské mytologie jedno ze jmen pro ďábla. Jiné zdroje uvádějí, že Belzebub je jeden ze sedmi princů pekel, konkrétně démon obžérství. (Lukadlo)

Související novinky

Režisér Všemocného chystá novou sci-fi

Režisér Všemocného chystá novou sci-fi

28.04.2019

Režisér Neil Burger (Všemocný, Divergence) spoustu lidí překvapil svým letošním odklonem od oblíbeného žánru sci-fi, když natočil remake francouzské komedie Nedotknutelní s Bryanem Cranstonem a… (více)

Reklama

Reklama