Reklama

Reklama

Cesta kolem světa za osmdesát dní

  • Československo Cesta kolem světa za 80 dní (více)
Trailer
Dobrodružný / Komedie / Rodinný
USA, 1956, 175 min

Předloha:

Jules Verne (kniha)

Kamera:

Lionel Lindon

Hudba:

Victor Young

Hrají:

Cantinflas, David Niven, Finlay Currie, Robert Morley, Ronald Squire, Basil Sydney, Tim McCoy, Noël Coward, John Gielgud, Trevor Howard, Harcourt Williams (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

V roce 1872 se vsadí distingovaný Angličan Phileas Fogg (David Niven) o 20 000 liber s členy svého klubu o to, že během 80 dní vykoná cestu kolem světa. V doprovodu svého sluhy Passepartouta se vydá na cestu, jist si svým vítězstvím. V Indii zachrání život indické princezně, která se k němu připojuje. Stále je však sledován inspektorem Fixem, který jej podezřívá z přepadení banky... Nákladný film, natočen podle románu Julese Verna sklidil mnoho ocenění, mezi nimi i 5 Oskarů. (woody)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (96)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Zábavný velkopříběh o tehdy ještě romantické cestě kolem světa. Nechybí potřebná nadsázka a zajímavá je i předehra o cestách do vesmíru, kdy je konstantováno, že člověk Měsíce ještě nedosáhl. Bohatec Phileas Fogg (dobrý David Niven) je egoista, který nepochybuje o svých schopnostech a úsudcích. Nenechává se vyvésti z míry a po většinu času je krásně anglicky suchopárný a dalo by se říci i nezaujatý. Na druhou stranu neváhá riskovat, aby pomohl ženě, či příteli v nouzi. Jeho věrným, ale rozverným doprovodem je nový sluha Passepartout (Cantinflas), který je většinou obětí nebezpečných kousků a dobrodružství. A nastává boj s časem. Nejdříve Francie s Paříží, zámky a cesta balónem. Poté Španělsko s flamengem a býčím zápasem a trochu znuděným Achmedem Abdullahem (Gilbert Roland). Egyptský Suez, kde se přidává policista Fix (Robert Newton), který chce domnělého pachatele velké bankovní loupeže Fogga zatknout za každou cenu a tento počin se stává jediným důvodem jeho bytí a veškerých úskoků. Indie, kde hrdinové zachrání princeznu Aoudu (Shirley MacLaine) ze spárů smrti a přibírají jí jako dalšího spolupoutníka. Hongkong s čínským zabijákem. Japonsko, kde se Passepartout chvíli živí v cirkusu. Amerika, kde hraje v Saloonu na piano Frank Sinatra a společnici dělá Marléne Dietrich, s vlakem, kde je průvodčím Buster Keaton, a s mírumilovnými i bojechtivými Indiány. A všechno má svůj šťastný konec s výhrou v podobě peněz a půvabné urozené nevěsty. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Krásné zpracování literární klasiky s velkolepou výpravou. Příjemně se kouká na města a přírodu po celém světě. Cítím z toho filmu takový starodávný klid, kdy si divák může užívat takových krásných záběrů přírody po celém světě, které v dnešních filmech málokdy uvidí. To doplňuje pěknej příběh, který kdekdo zná ze španělského kresleného seriálu. A tady rozhodně ani nevadí ta délka filmu, která možná kdekoho odradí. Jenže zde to kratčeji natočit nešlo, což rozhodně nevadí. [1203. hodnocení, 72. komentář, 74%] ()

Reklama

farfalla 

všechny recenze uživatele

Ve své době to asi musel být oslnivý film. Mnoho filmových hvězd i v těch maličkých rolí, např. Marlene Dietrich jako krasavice v baru ve westernové Americe a Buster Keaton jako průvodčí ve vlaku, tentokrát mluvící. Prostředí se pravidelně mění, ale jsou dosti umělá, režie se zaměřuje na pro příběh nepodstatné detaily. Více se mi líbil animovaný seriál ´Willy Fog - La vuelta al mundo en 80 días´ z roku 1995. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 7/10 Děj 7/10 Hudba 6/10 Efekty 10/10/// +téma, na svoji dobu výprava, potěší pěkná Shirley MacLaine -na dnešní dobu technické zpracování a hudba, předlouhá scéna ve Španělsku/// Moje oblíbené téma v jeho snad první filmové podobě, které se celkem věrně drží své předlohy a díky animovanému seriálu z dětství tento film nabídne všechny pro mě známe situace. Ovšem největší problém filmu vězí v jeho délce. Jednak je film velmi krátký, krátký na to aby dobře rozvinul charaktery a jednání postav, nabídl více dialogů a předně více prostředí a samotné akce. Zde je pochopitelně kvůli délce spousta situací hodně ořezaná, vynechaná nebo nedostatečná. Prostě film nabídne hlavní dějové události, ale už nemá čas nabídnout něco více, což třeba seriál diky svému prostru mohl. A na druhou stranu (i díky stáří filmu) je jeho délka velmi neúnosná. Dívat se 3 hodiny na film je velice únavné a hlavně první 2 hodiny jsou velice nudné. Částečně to vynahrazuje 3 hodina, která se odehrává převážně v americe. Rozhodně tedy netvrdím, že je to špatný film. Jen na dnešní dobu je velice staromódní a chtělo by to nějaký remejk, ale pořádný a věrný originálu./// Celkem 73%/// ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Verneovky tvořily pevnou součást mého dětství. Přečetl jsem každou dostupnou autorovu knihu a musím říct, že právě Cesta kolem světa za 80 dní nepatřila mezi mé nejoblíbenější. Ani filmy a seriály, které vycházely z tohoto námětu mě tak úplně nepřesvědčily, ale dnes došlo ke změně. Téměř sedmdesátiletý snímek, od něhož jsem si příliš nesliboval mě překvapil, a přestože jeho stopáž vzbuzovala respekt, pěkně mi to uteklo. Vždyť taky tvůrci do bezmála tří hodin namačkali všech osmdesát dní a něco navíc. Řekl bych, že mi jen úplně neseděly seznamovačky s různými kulturami, ale i ty si u mě našly své místo poté, co Phileas Fogg et consortes dorazili do San Franciska. Film mě každopádně obohatil o nové vědomosti, takže teď už vím, že nadměrná příčetnost nepatří mezi požadavky na gentlemana pro přijetí do klubu, pochopil jsem, že whist není jen tak nějaká karetní hra, vždycky si budu dávat pozor na hongkongský lomcovák a naučil jsem se, jak provést v průběhu plavby přestavbu parníku na monitor. Úplně mě pak dostaly legendy v mini rolích, to bylo něco, co sem tvůrci zařadili divákovi pro radost. A samozřejmě jsem si užil Shirley MacLaine v roli indické princezny, protože takový zážitek už současná filmová tvorba nabídnout nesmí. Černý Ás je ovšem v pořádku. / Poučení: Pokrok nezastavíš, ale občasné ohlédnutí tě nezabije. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (9)

  • Snímek byl jako jeden z prvních natočen systémem Todd-AO na 70mm filmový formát. [zdroj: FNŘ 2010] (hippyman)
  • Film se k roku 2013 mohl pyšnit nepočetnějším zvířecím obsazení. Objevilo se v něm celkem 8 552 zvířecích rolí. Konkrétně se jednalo o 3 800 ovcí, 2 448 bizonů, 950 oslů, 800 koní, 512 opic, 17 býků, 15 slonů, 6 tchořů a 4 pštrosy. (ČSFD)
  • Nejslavnější adaptace klasického románu Julese Verna Le Tour du monde en quatre-vingts jours (1872). Jeho české překlady počínaje verzí Cesta kolem světa za osmdesáte dní: cestopisný román vycházejí pravidelně od roku 1873. (NinadeL)

Reklama

Reklama