Reklama

Reklama

Nejkontroverznější film 20. století! Absolutní moc - absolutní zvůle... Slavný snímek Tinta Brasse zpracovává příběh ze starověkého Říma. Zvrácený Caligula (Malcolm McDowell) se neštítí ničeho, aby dosáhl moci, a za jeho panování ovládá Řím zrada, sex a násilí! Otevřené znázornění brutality i erotických scén vyneslo filmu skandální pověst. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (338)

Mahalik 

všechny recenze uživatele

S dekadencí jsem pořád kámoš a Caligula navíc představuje korunovaného krále zvrhlosti, čili je má hlava o to víc v pejru. Je-li nějaká historická nesrovnalost, pak se nebudu otírat o císařův majestát a raději se vyslovím přímočaře: bylo to skvělý. Brass je pro mě exemplářem nechutným a to, že jsem mohl nakouknout do jeho perverzní hlavy, bylo spíš poděkování, než znepokojení. Asi je to tím, že jsem takovej. Vyjma téhle fascinace, obdivuju výkon mechanického pomeranče, který byl snad políbený dekadentní múzou. Caligulu prostě nemohl hrát jiný herec. Velmi psychotropní zážitek! ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Prostopášně zvrhlé a operně opulentní dílo nejen ve smyslu, co se finálně otisklo na plátno, ale také z hlediska produkčního pojetí a kolize několika umanutých vizí nabubřelých egomaniaků, kteří se na tomto projektu sešli. "Caligula" pověstně existuje v mnoha verzích přičemž osobně se domnívám, že k docenění všech aspektů tohoto počinu je třeba absolvovat nejdelší dostupnou, 156 minut trvající verzi. Jistě, že je zparchantělá a vulgární a nerespektuje domnělý tvůrčí záměr Tinta Brasse ve prospěch zhůvěřilé nesoudnosti produkujícího zakladatele Penthouse Boba Guccioneho. Ale přesně tím právě že "Caligula" má být. Představuje okázalou velikášskou vizi okázalého velikášství, koroze soudnosti v pozici absolutní moci a nezpochybňované autority. Stejně tak lze žasnout nad blouznivým míšením estetiky moderní opery s brassovským obšournictvím a penthousovou budoárovou pseudo-erotikou. Ve výpravě se snoubí laciná spektakularita s designovou nezřízeností, přičemž součástí dekorací se stávají také živé sochy penetračních performerů, kolem nichž pompézně deklamují herečtí velikáni. "Caligula" prostě zosobňuje nehoráznost ambicí Guccioneho natočit velkofilm pro dospělé, k čemuž si příznačně vybral stejně nabubřelé hovada Vidala a Brasse. Navzdory nafrněným prohlášením oněch dvou pánů ale film zůstává Guccioneho projektem a díky němu také působí tak unikátně nesoudně. ___ Je roztomilé, že se Thomas Negovan coby umanutý fanoušek, příznačně přesvědčený o správnosti svého pohledu, pustil do počinu "Caligula – The Ultimate Cut" (dříve též "Caligula: Orgy of Power"). Zaštítěn představou, že vysmívané a haněné dílo pozdvihne, se jal pomocí počítačových triků vylepšovat výpravu, vyházel explicitní záběry a z dříve nepoužitého materiálu vybral jetí s méně absurdně vyznívajícími výkony. Při tom se dušoval tím, že jeho verze bude oním brassovským režisérským sestřihem podle poslední verze scénáře. Na to mu ale Brass nakašlal a celý projekt zažaloval. Nejedná se tedy o příspěvek adorované kategorii režisérských verzí, ale pohybujeme se v hájemství modování či fan editů, kde jen umanutí fandové odmítají přijmout dílo takové, jaké je jim předkládané. Jinými slovy fajn kuriozita, ale "Caligula" zůstává navždy jen jeden - zparchantělý, fantasmagorický, nesoudný, ale díky tomu také fascinující. ()

Reklama

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Kdysi dávno jsem jako asi tak dvanáctiletej tento film nedopopatření viděl, tedy přesněji řečeno část z něho, než mi po zásluze nařezáno. Co já vím proč jsem si na něj vzpomněl až teď, každopádně na mě zapůsobil stejně pozitivně jako před lety. Scéna s mašinou na sekání hlav mi utkvěla v paměti ze všeho nejvíc a její síla nevyprchala. Já nemám znalosti historie na to, abych tady mohl tvrdit že to tak v Řimě vypadalo, ale klidně se přiznám, že Brassovi totu variantu žeru aji s navijákem. Kontroverzní snímek určitě, ale třeba v porovnání se Saló se jedná o film na uzdě udržený. 85% ()

sud 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem verzi, která čítá 103 minut. Když to vezmu tak či tak, "Caligulu" bych erotickým filmem nenazýval. Objevuje se zde sice hodně nahých a erotická atmosféra je chvílemi dosti patrná, jedná se všehovšudy o historický film. Tinto Brass se od původního - 156 minutového snímku distancoval, protože bez jeho zásahů a vědomí do filmu pustili spoustu pornoscén, které měly s dějem pramálo společného. Ta 103 minutová verze je zřejmě ta podle režisérových představ. Snad jediný film s vyšší ambicí od tohoto tvůrce neškodných eroťáků a prasečinek. Skvělý Malcolm McDowell - myslím si, že si režisér nemohl vybrat do hlavní role nikoho lepšího. "Caligula" je prostě historický film, který se s ničím netají. Takže pokud vám nevadí pár obnažených pohlavních orgánů, grupnsex a k tomu pár useknutých hlav, máte šanci, že se vám bude film líbit. Ale prostě žádný kentus nečekejte, není to odvážnější než seriál "Řím". 80%. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Výtvarná stránka není špatná, ale film se snaží provokovat až moc. Malcolm McDowell se na Caligulu perfektně hodí. Explicitní vyobrazování sexu a násilí mi nějak zvlášť nevadí, dokonce si myslím, že do filmu o Caligulovi určitě patří, nicméně film o jedné z největších zrůd v historii lidstva by měl být mnohem lepší. ()

Galerie (108)

Zajímavosti (27)

  • Sir John Gielgud, Malcom McDowell a Peter O'Toole se po zhlédnutí konečné verze pokusili distancovat, nicméně jejich jména v titulcích zůstala. (Karlos80)
  • John Gielgud byl původně obsazen jako Tiberius, ale nakonec přijal jen menší roli Nervy. (Kulmon)
  • Během natáčení bylo přikázané absolutní utajení. V praxi to znamenalo, že na plac nesměli přijít žádní novináři, fotografové, přátelé ani rodinní příslušníci těch, kteří na filmu pracovali. (Rodriguez)

Související novinky

3D remake Caliguly

3D remake Caliguly

30.01.2010

Zdá se, že Tinto Brass je pořád ve formě. Otec, či spíš dědeček italského erotického filmu (nar. 1933), oznámil, že se nebojí pokrokových technologií a jeho následující přehlídka dámských pozadí nás… (více)

Reklama

Reklama