Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sedmnáctiletý mladík s nezvyklou přezdívkou Igby sice pochází ze zámožné rodiny, ale kromě peněz má problémy se vším, na co se podívá. Zatímco jeho o tři roky starší bratr Oliver exceluje na univerzitě a míří k politickým výšinám, Igbyho vyhodili prakticky ze všech středních škol na východním pobřeží Spojených států. Matka o něm nepronese jediné vlídné slovo. Otec je schizofrenik a jakýsi mužský vzor má Igby jen v zazobaném a slizkém kmotrovi D.H. Banesovi. A tak se mladík nakonec rozhodne před vším utéct do bohémského prostředí New Yorku. Jenže uniknout před sebou samotným není tak jednoduché... Cynická americká komedie debutujícího scenáristy a režiséra Burra Steerse (jako herec se objevil mj. ve filmech Quentina Tarantina Gauneři a Pulp Fiction - historky z podsvětí) si vysloužila sympatie diváků i kritiků. S černým humorem líčí potíže dospívání, se kterými se potýká navenek obyčejný mladý muž. Ve filmu, srovnávaném s klasickým dílem Mikea Nicholse Absolvent, uvidíte řadu vynikajících herců: Kierana Culkina, Claire Danesovou, Jeffa Goldbluma, Ryana Phillippeho, Billa Pullmana a také Susan Sarandonovou, oceněnou Oscarem za film Mrtvý muž přichází. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (124)

MartinNDL 

všechny recenze uživatele

Marná snaha. Když se Vám chce rebelovat, poslat všechny do prdele a žít úplně někde jinde, tak ta děvka s Váma nakonec stejně nepůjde. Brácha je na hovno, holka nechce píchat a kámoška smaží. Hmm, docela na sračky. Notabene když fotrovi hrabe a matce čouhá parté z kapsy. Co pak? Většina lidí by se podřídila a nechala se buzerovat systémem a institucema. Igby ne, to je frajer, ten se popere s osudem!!! Naprosto nepochopitelně přehlížený film Igby Goes Down mě doslova šokoval v tom nejpozitivnějším slova smyslu. Popravdě jsem se na něj díval jenom kvůli zrovna tak přehlíženému Ryanu Phillippovi, který je opět dokonalej. Ovšem hlavní roli má brácha toho usmrkance Kevina, Kieran Culkin. S tímhle jménem bych mu roli v životě nesvěřil, ale režisér Burr Steer asi věděl, co dělá. Culkin hraje totiž skvěle. Filmeček se nestává ani v nejtěžších momentech patosem a trapným, udržuje si tempo, je zábavný a vůbec takový "cool". ()

aluna 

všechny recenze uživatele

Nějak nevím, co si o tomhle myslet. Takovou sebranku divnejch, šílenejch a neskutečně iritujících lidí, abyste pohledali. Všichni mě tam neskutečně vytáčeli, fakt. Byli tak...nuceně hustý, neživoucí a umělý, nepravděpodobně seskupený v hroudu debilních, prázdně moralizujících lidí. Jenže stejně mi něco nedovolí dát míň jak tři *, ať už je to Kieran, díky němuž mi byla postava filosoficky žvanícího buřiče a cynika překvapivě sympatická a jako jedinou jsem jí snesla, nebo závěrečná pusinka na čelíčko, která ze mě vyloudila jemnej, tesknej úsměv... ()

Reklama

rudeboy 

všechny recenze uživatele

Ak ste nikdy neprežili pocit odcudzenia voči spoločnosti, systému či vlastnej rodine, neprecítite ani túto doslova až existencionálnu dramedy, vypovedajúcu o nude, samote a búraniu stereotypov. Pre mňa disponuje film silnou výpovednou hodnotou o našej generácii, ktorá prežila svoju mladosť na prelome tisícročí. Úprimné emócie, trochu zhnusenia,trochu do riti s konvenciami, trochu "on the road", trochu nič nerobenia a dajte mi všetci pokoj a trochu túžby nájsť niekoho, kto Vám pomôže prežiť tento život. ()

Jim_Beam 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale tenhle film na mě působí nehorázně uměle... Všechny postavy jsou až moc "přesný" - neživoucí, snad kromě hlavního hrdiny, kterej je slušnej, ale přesto, nepochopenejch lidí tu už bylo spousty a jeho nepochopenost mi příjde podávána taktéž značně schématicky... Konec se nese ve znamení jistého smíření, což by mohlo působit celkem dobře, ale vzhledem ke všemu předchozímu mi to nesedí... ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Igby (Kieran Culkin) by byl vcelku obyčejný sedmnáctiletý mladík, ovšem kdyby jeho matka (Susan Sarandon) nebyla despotická mrcha, jeho otec (Bill Pullman) schizofrenik a jeho starší bratr (Ryan Phillippe) nenáviděný (a matkou milovaný) šprt. A tak jednoho dne Igbyho pohár trpělivosti přeteče, a uteče před všemi příkazy a zákazy do velkého New Yorku. Ale i zde jej dostihne jeho bratr, a hlavně zpráva, že matka umírá ... Přiznávám, že jsem dle nadšených hodnocení tady okolo čekal o dost víc. Určitě to není špatný film - hlavně výborný začátek a snad ještě lepší (černohumorný) konec, ale uprostřed filmu jsem se tak trochu kousal nudou. Herecké obsazení je ale naprosto skvělé - ať už Kieran Culkin, naprosto úžasná Susan Sarandon, krásná Claire Danes, Jeff Golblum, Amanda Peet, a další - co víc si může divák přát? Snad jen trochu zábavnější prostřední třetinu filmu.. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (2)

  • Spisovatel a režisér Burr Steers původně zamýšlel vydat příběh jako knihu. (zuza99)

Reklama

Reklama