Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sedmnáctiletý mladík s nezvyklou přezdívkou Igby sice pochází ze zámožné rodiny, ale kromě peněz má problémy se vším, na co se podívá. Zatímco jeho o tři roky starší bratr Oliver exceluje na univerzitě a míří k politickým výšinám, Igbyho vyhodili prakticky ze všech středních škol na východním pobřeží Spojených států. Matka o něm nepronese jediné vlídné slovo. Otec je schizofrenik a jakýsi mužský vzor má Igby jen v zazobaném a slizkém kmotrovi D.H. Banesovi. A tak se mladík nakonec rozhodne před vším utéct do bohémského prostředí New Yorku. Jenže uniknout před sebou samotným není tak jednoduché... Cynická americká komedie debutujícího scenáristy a režiséra Burra Steerse (jako herec se objevil mj. ve filmech Quentina Tarantina Gauneři a Pulp Fiction - historky z podsvětí) si vysloužila sympatie diváků i kritiků. S černým humorem líčí potíže dospívání, se kterými se potýká navenek obyčejný mladý muž. Ve filmu, srovnávaném s klasickým dílem Mikea Nicholse Absolvent, uvidíte řadu vynikajících herců: Kierana Culkina, Claire Danesovou, Jeffa Goldbluma, Ryana Phillippeho, Billa Pullmana a také Susan Sarandonovou, oceněnou Oscarem za film Mrtvý muž přichází. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (124)

J0hny5 

všechny recenze uživatele

Nic moc, čekal jsem víc. Ani se to nepřibližuje vyššímu hodnocení, spíš jsem přemýšlel o jeden stupeň níž. Igby se chová jako rozmazlený, cynický spratek, který si ničeho nedokáže vážit. Vyrázně se to mohlo líbit lidem, kteří jsou na tom asi tak stejně. Já viděl ve filmu několik postav, které by si zasloužili více důkladně zdokumentovat jejich život a určitě by to bylo i zajímavější. Pak mi to přišlo občas i nesmyslný, hlavně ten závěr s matkou. slabší 3, 55%. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 8/10 Děj 6/10 Hudba 4/10 Efekty 5/10/// +herecký výkon Kierana Culkina, potěší Clare Danes a další herci (Peet, Phillippe, Nixon) -náročný snímek pro nenáročného diváka/// Spíš smutný a depresivní příběh o jednom mladíkovi, který to nemá zrovna moc lehké. Film jsem si sice užil po herecké stránce, ovšem svým vyzněním mě spíše otrávil. Ke všemu nabídne dost nesympatické postavy (kmotr, matka) a téměř žádný hudební doprovod. Stačí opravdu vidět jednou./// Celkem 59%/// ()

Reklama

Mr.KarlAdler 

všechny recenze uživatele

Hořká komedie. Vlastně je to jenom další příběh lidí, co svůj život neumí brát normálně, protože přišli na to, že to prostě nejde. A o tom to celý je, takhle to je funkční a černohumorným podáním se krásně umocní. No a Igby? Kdo by neznal pocit rebela, který ani neví, proti čemu se tak zoufale staví (nebo možná ví?). Když se u toho ještě úžasně strefuje do lidí kolem a ve výsledku se ukáže jako zdravě sebekritický, je těžké si ho neoblíbit. "Řítil se na svým desetirychlostním kole Central Parkem, závodil s ostatními mladými fašouny, když zřejmě spatřil svůj odraz v zrcátku, a tak se mu z toho postavil, že se mu trenky chytly do řetězu, no a rozmáznul si držku ... Starej dobrej Darwinismus." ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Hle, už je to 17 let od doby, co jsem to viděl poprvé a to jsem tomu napálil plnejch 5 hvězd a okomentoval jsem to stručným "Bez kompromisů". Teď při druhém shlédnutí už s kompromisama, ale pořád je to skvělej film. Komedie? No jo, ale NE taková ta, kdy se chlámete na celé kolo. Koukáte na to a jenom se bavíte tím cynismem a černým humorem a závidíte mu, jak si užíval s babama a na všechno kašlal... kromě těch přesdržek bych si to prostě přál prožít v alternativní verzi svého života (což se třeba děje a já se to stejně nedozvím, takže si to vlastně ani nepřeju... a navíc alternativní vesmíry neexistují). Kieran Culkin by tady všechny ostatní herce klidně roznesl na kopytech (a asi už vím, proč ho vybrali do role jakoby dospělé verze Igbyho v seriálu Boj o moc), kdyby to ale všechno taky nebyla parádně vybraná herecká skvadra... a tím myslím opravdu všichni. A že režisér vybral do Igbyho mladší verze Kieranova bratra Roryho Culkina, to byl mistrný nápad, protože ta podoba je velká. A děj? Na to se musíte kouknout sami a buď vás to chytne jako mě nebo ne. Snad nejlepší je ta scéna, když Jeff Goldblum čeká na Amandu Peet v kavárně a beze slova předvede naprosto stylovej rozchod/odchod. Přesto ale o jednu hvězdičku snižuju, a to hlavně proto, že na světě existují filmy, které si tu pětku zaslouží víc. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Přesně moje krevní skupina.Film, který prostě můžu vidět několikrát, ale přesto se mi neomrzí.Kierana považuji za nejlepšího herce z celého klanu Culkinů a tento snímek a tato role mu byla šitá přesně na míru.Pesimistický film, který je plný lidí, kteří mají problémy, které dávají určitým způsobem najevo a kdyby náhodou ne (bratr Igbyho), tak si divák stejně všimne, že je to jen přetvářka a uvnitř se člověk také bouří. Nemůžu si pomoci, ale Phillippe tu sehrál hodně podobnou roli, kteoru ztvárnil ve snímku Velmi nebezpečné známosti. Culkin je zde výborný. Celé obsazení snímku je skvělé :) Susan Sarandon, která je jedna z nejúžasnějších hereček své generace, další perly jako Billy Pullman, který se zde sice skoro jen mihne,ale rozhodně ho nepřehlédnete a celkové ladění snímku, kde hlavní hrdina utíká před tím, čeho se nejvíce bojí - dopadnout jako svůj "otec". Bojí se, že také dosáhne fáze, že bude bojovat se svými vnitřními démony a proto se proti nim snaží obrnit... ()

Galerie (31)

Zajímavosti (2)

  • Spisovatel a režisér Burr Steers původně zamýšlel vydat příběh jako knihu. (zuza99)

Reklama

Reklama